Jedini koji može da se poredi sa Džordanom

Drugi put, verovatno i poslednji, Tom Brejdi je završio NFL karijeru.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2023.

12:10

Jedini koji može da se poredi sa Džordanom
Foto: Profimedia

Konačno se povukao iz profesionalnog sporta u 46. godini nakon 23 sezone.

To znači da je bukvalno pola svog života proveo u NFL ligi u kojoj će ostati upamćen kao najveći svih vremena, popularni GOAT.

Brejdi je bio toliko dominantan u svojoj eri da bi se ona mogla podelili na tri dela, svaki za deceniju života u kojoj je igrao, i svaki taj deo bi se mogao nazvati vrhunskim.

Brejdi je u svojim dvadesetim bacio 21.564 jarde i 147 tačdaun pasova te osvojio tri Superboula sa Nju Ingland Petriotsima. U tridesetim je bio još nadmoćniji sa čak 40.18 jardi i 309 tačdauna te još dva SB sa bostonskim Patriotama.

A onda se u četrdesetim preselio malo južnije, u Tampa Bej Bakanirse za koje je bacio 27.632 jarde i 193 tačdauna te sa još dva SB pokazao da je on bio ključ titula, a ne Nju Ingland.

Da ova tri dela njegove karijere pripadaju trojici pojedinačnih sportista, svaki od njih bi se smatrao jednim od najboljih u istoriji. Ukupno gledano, momak koji je bio 199. pik u šestoj rundi drafta 200. godine osvojio je sedam Superboul titula, pet puta bio SB MVP, tri puta MVP lige i rekorder NFL po broju pobeda među kvorterbekovima (251), bačenim jardima (89.214), tačdaunima (649), a deli i rekord po najdužem tačdaun dodavanju od 99 jardi.

Brejdi će nakon igračke početi karijeru sportskog komentatora, a zanimljivo je da će za desetogodišnji ugovor sa Foks Sportsom zaraditi 375 miliona dolara, više nego što je zaradio tokom cele igračke karijere.

Može se slobodno reći da je Brejdi jedini sportista koji se može porediti sa najboljim košarkašem svih vremena Majklom Džordanom, što sa sportske, što sa komercijalne strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: