"Ruski sportisti ne bi trebalo da učestvuju na Olimpijskim igrama"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u razgovoru sa Emanuelom Makronom da ruski sportisti ne bi trebalo da učestvuju na OI u Parizu 2024. godine.

Izvor:

Utorak, 24.01.2023.

21:58

Foto: Profimedia

"Posebno sam insistirao na tome da ruski sportisti ne bi trebalo da imaju svoje mesto na Olimpijskim igrama u Parizu", izjavio je Zelenski posle telefonskog razgovora sa šefom francuske države.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu sa svoje teritorije i sa teritorije Belorusije 24. februara, tri dana nakon ceremonije zatvaranja Zimskih igara u Pekingu 2022, kršeći Olimpijsko primirje (koje se proteže od jedne nedelje pre početka Olimpijskih igara do jedne nedelje nakon završetka Paraolimpijskih igara).

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) brzo je sankcionisao Moskvu i Minsk. Od tada se u Rusiji i Belorusiji ne organizuju medjunarodni sportski dogadjaji i nikakvi nacionalni simboli ovih zemalja se ne prikazuju tokom sportskih događaja.

U novogodišnjoj poruci, predsednik MOK-a Tomas Bah je rekao da želi da sportske sankcije budu produžene tokom 2023. godine.

"Ove sankcije protiv ruskih i beloruskih država i vlada ostaće čvrsto na snazi. Želimo da vidimo jak tim Ukrajine na OI u Parizu 2024. i Zimskim olimpim igrama u Milanu 2026. godine", rekao je Bah, podsećajući na "potpunu posvećenost MOK-a i celog olimpijskog pokreta u korist ove solidarnosti".

Ukrajinski predsednik je sredinom decembra zahtevao da se ruski sportisti stave u "potpunu izolaciju" od svih međunarodnih takmičenja.

Zelenski je takođe ukazao Bahu na svoje čvrsto protivljenje stavu američkog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta, koji je sredinom decembra rekao da je za učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu, pod uslovom da ne nose obeležja svojih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: