Janisova vatra, moćni Klivlend i "toplo-hladni" Bulsi

Centralna divizija Istočne konferencije NBA lige može se jasno podeliti na tri dobre i dve loše ekipe.

Izvor: LN

Utorak, 18.10.2022.

09:00

Janisova vatra, moćni Klivlend i
Foto: Profimedia/Kolaž

One dobre koje će se boriti za sam vrh konferencije su Milvoki Baksi, Čikago Bulsi i Klivlend Kavalirsi.

One loše, koje će se boriti za što bolju poziciju na narednom draftu, su Indijana Pejsersi i Detroit Pistonsi.

Jedna od dvizija u kojoj nije bilo velikih promena i u kojoj se otprilike tačno zna kakvu će koja ekipa imati sezonu, ukoliko ne dođe do nepredviđenih promena ili neželjenih dešavanja.

Pa, da krenemo...

Čikago Buls

Čikago nije menjao ključne igrače u pauzi između sezona, a doveo je trojicu.

Birali su Dejlena Terija 20. pikom na draftu, a potom potpisao ugovore sa veteranima Goranom Dragićem i Andreom Dramondom.

Otišli su Troj Braun, Met Tomas i Tristan Tompson.

Glavni problem koji Bulsi ove sezone imaju nije u odlascima ili dolascima, već u onima koji su već tu. Tačnije, Lonzu Bolu.

Bol od početka 2022. godine ne igra zbog bizarne povrede koju je doživeo i veliko je pitanje da li će se uopšte vraćati na teren do kraja sezone. Ukoliko to ne bude slučaj, njegov značajno poboljšani šut za tri i izvanredna odbrana biće veliki nedostatak.

U prvu petorku će umesto njega upasti Ajo Dosunmu na poziciji plejmejkera, ali će se za isto mesto boriti i Goran Dragić, Aleks Karuzo i Kobi Vajt.

Tu su kao i prošle sezone Demar Derozan i Zek Lavin, na centru je Nikola Vučević, a startnu "četvorku" trebalo bi da igra oporavljeni Patrik Vilijams, mladi košarkaš u kojeg se polažu velike nade.

Ukoliko Vilijams opravda očekivanja, ostali starteri zadrže prošlosezonski nivo, a Lonzo se vrati pre plej-ofa – Čikago može da bude veoma opasan.

Predviđanje: 44-38, osmi na Istoku

Klivlend Kavalirs

Klivlend je definitivno najzanimljivija ekipa ovog teksta, a verovatno i cele lige, zbog jedne ključne promene u novoj sezoni.

Kavsi viće neće igrati sa visokim Laurijem Markanenom na "trojci", jer je on zajedno sa Kolinom Sekstonom otišao u Jutu za – Donovana Mičela.

Mičel će se pridružiti Darijusu Garlandu na startnim bekovskim pozicijama, a uz Evana Moblija i Džereta Alena oni će predstavljati strah i trepet za svaku ekipu – ukoliko, odnosno kada, "kliknu".

Klivlend prošle godine nije mogao do plej-ofa preko Bruklina u plej-inu, ali je pokazao ogroman potencijal koji dolaskom Mičela može da bude samo još veći.

Biće zanimljivo videti da li će Karis Levert, koji voli da ima loptu u rukama, biti deo prve ili druge petorke.

Iako je jasno da bi Kavsi neuporedivo bolje funkcionisali kada bi on bio vođa druge petorke gde bi mu se otvorila šansa da bude šesti igrač godine, nije nemoguće da ga umesto Ajzaka Okora gledamo u startnih pet.

Ako je suditi po predsezonskim utakmicama, Garland će "imati svoje" i on će biti organizator igre Klivlenda, tako da će na Mičelu biti da se pronađe, dok Mobli i Alen ne bi trebalo da brinu pod košem – za njih se neće mnogo toga promeniti.

Koliko može Klivlend teško je predvideti – dok neki misle da im ni veliko finale nije nemoguća misija, drugi ne veruju u veliki napredak.

Predviđanje: 50:32, četvrti na Istoku

Milvoki Baks

Milvoki iza sebe nema uspešnu sezonu samo iz razloga što su im ciljevi najviši, da se ponovi 2021. i da se uzme titula.

Baksi su prošle sezone ispali od Bostona u sedam neizvesnih utakmica, ako će to nešto uraditi – to je da će dodatno motivisati već "premotivisanog" Janisa Adetokumba.

Dvostruki MVP NBA lige to nije bio od 2020. godine i moguće je da, nakon nove "vatre" koju je pronašao na Evrobasketu, doda gas i odvede svoju ekipu na prvo mesto Istoka uz istorijsku sezonu.

Džru Holidej je "zakucan" na mestu plejmejkera, za njim je tu Kris Midlton, koji će doduše zbog povrede propustiti uvodni deo sezone, a biće zanimljivo na kakvu petorku će se tačno odlučiti Badenholzer.

Bobi Portis je istakao jasnu kandidaturu za prvu petorku, ali sada imamo i povratnika posle operacije Bruka Lopeza. Da li će Janis u toj situaciji ići na "trojku", ili će Pet Konaton, Grejson Alen ili neko treći upasti u prvu petorku i poslati Janisa na "četiri"?

Ili sve to nije bitno jer Grk može da igra svaku poziciju od "jedan" do "pet"...

Ekipi iz Vinskonsina je velika prednost to što su izrazito uigrani i što imaju praktično istu ekipu nekoliko godina, a, utisak je barem sa strane, hemija im je jedna od jačih strana.

Kvalitet je i dalje tu i, iako možda na papiru nisu najjaći sastav, sigurno se nalaze u najboljih 10 pred sezonu u kojoj je apsolutno sve otvoreno.

Predviđanje: 55:27, prvi na Istoku

Indijana Pejsers

Pejsersi su šokirali mnoge prošle sezone kada su trejdovali Domantasa Sabonisa za Tajrisa Haliburtona i Badija Hilda.

Problem su sebi napravili jer time, u principu, nisu napravili iskorak ni na jednu ni na drugu stranu, jer su ostali predobri da bi bili najgori, a preloši da bi bili u plej-ofu.

Ipak, deluje kao da je dolazak Haliburtona bio pun pogodak jer je mladi plejmejker od trejda imao 17,5 poena, 4,3 skoka, 9,6 asistencija i 1,8 ukradenih lopti po meču.

Ove godine očekuje se dodatni iskorak i potencijalna Ol-star sezona, ali mu ostatak ekipe koji čine pomenuti Hild, Majls Tarner, Džejlen Smit, ruki Benedikt Mathurin i ostali najverovatnije neće doneti plej-of.

Uz to uzimamo u obzir da su vlasnici Indijane oštro protiv otvorenog tankovanja, tako da će biti zanimljivo videti u kom pravcu će Pejsersi ići od Nove godine...

Ako ne gledamo rezultat, Indijana može da bude veoma zabavna za gledanje sa pomenutim igračima.

Ako Haliburton bude bio MIP kandidat, ako Mathurin bude nastavio da igra fenomenalno kao u predsezoni, ako Smit konačno opravda epitet lutrijskog pika od pre nekoliko godina...

Predviđanje: 30:52, dvanaesti na Istoku

Detroit Pistons

Detroit, jedna od najlošijih ekipa prošle sezone, verovatno neće biti mnogo bolja ni ove.

Pistonsi će i definitivno tankovati ove godine i dati sve od sebe da budu barem među prva dva pika kako bi pokupili Viktora Vebanijamu ili Skuta Hendersona, a u tome će im pomoći jako loš roster.

Izuzev Kejda Kaningema, prvog pika sa prošlogodišnjeg drafta i budućeg Ol-stara, nema mnogo razloga za divljenje.

Dovedeni su neki veterani, otišao je Džeremi Grent, a veliko pitanje se postavlja i pred imenom Ajzee Stjuarta, centra (ili ove godine krilnog centra) koji je pokazao samo delić od očekivanog od leta 2020. godine kada je biran 16. pikom.

Pored njih dvojice dosta toga će ići i preko Sadika Beja, momka čija forma ide od sjaja do očaja ne od utakmice do utakmice, nego od četvrtine do četvrtine.

Njegova konstantnost će biti jedan od bitnijih faktora za igru Pistonsa, ali će oči verovatno više biti uprte na dva visoko rangirana ovogodišnja rukija – beka Džejdena Ajvija (5) i centra Džejlena Durena (13).

Ajvi je eksplozivni bek o kojem smo pisali u najavi rukija, a Duren pravi "teškaš" i old-skul centar. Od obojice se očekuje dosta, ali ni jedan ni drugi nisu "sigurice" što se tiče ovogodišnjeg izbora na draftu.

Predviđanje: 23:59, poslednji na Istoku

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: