Glamur je skup

Jedna od najujednačenijih i najzanimljivijih divizija u NBA ligi je svakako Pacifik sa Zapada i evo šta nam ona donosi.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Ponedeljak, 17.10.2022.

18:00

Glamur je skup
Foto: Profimedia

Divizija Pacifik postoji od 1971. godine kada se NBA liga proširila sa 14 na 17 imena (Bafalo Brejvs, Portland Trejlblejzers i Klivlend Kavalirs), broje je četiri tima iz Kalifornije i jedan iz Arizone.

Naravno, radi se o Los Anđeles Lejkersima i Los Anđeles Klipersima, Golden Stejt Voriorsima, Sakramento Kingsima i Finiks Sansima.

Nakon fantastične sezone gledali smo čudnu ekipu Finiks Sansa koji su po osmi put osvojili Pacifik, dok je ekipa Los Anđeles Lejkersa rekorder po broju osvajanja divizije sa 24 titule.

Voriorsi takođe imaju sedam titula najboljeg tima Pacifika, dok Klipersi i Kingsi imaju po dve, a treba reći da su košarkaši Sansa bili jedno od većih razočarenja prošle sezone.

Los Anđeles Lejkers

Los Anđeles Lejkersi su eru Lebrona Džejmsa počeli veoma lošom sezonom u kojoj nisu ni došli do plej-ofa, da bi 2020. godine u "Bablu" osvojili šampionsku titulu, pa slede dve loše godine za njih.

Prvo su sa sedme pozicije ušli u doigravanja i ispali od Finiks Sansa, a godinu dana kasnije je tim uzeo 33 pobede, bio 23. najbolji napad i 21. najbolja odbrana lige što je prilično razočaravajuće.

Nije bilo lako navijačima Lejkersa, svakakve su se stvari pisale po medijima, okrivljeni su bili i Rasel Vestbruk i Lebron Džejms i Rob Pelinka, a cenu platio trener Frenk Vogel koga je zamenio Darvin Hem.

To nije bila jedina promena u timu Lejkersa, stigli su ozloglašeni Patrik Beverli, povratnik Denis Šruder, pa i Huan Toskano Anderson, Loni Voker, Dejmijan Džons, Tomas Brjant i Troj Braun.

Napustili su ih Malik Monk, Tejlen Horton Taker, Kent Bejzmor, Stenli Džonson, Dvajt Hauard, Di Džej Augustin, Vejn Elington, Karmelo Entoni i Ejveri Bredli.
Foto: Profimedia
Koliko još možemo očekivati od njih? Cena za raskid Vestbrukovog ugovora je monstruozna, barem ako žele ikoga iole dobrog za uzvrat moraće da uključe pikove, bilo je priče za Indijanu i dolazak Badija Hilda i Majlsa Tarnera, što je navodno želja Lebrona Džejmsa, ali za sada od toga nema ništa.

Vestbrukov ugovor ističe ovog leta, kao i ugovori svih drugih Lejkera ​​osim Džejmsa, Dejvisa, pika u drugoj rundi drafta Maksa Kristija i verovatno minimalnog dogovora Džonsa. Lejkersi će biti oko 30 miliona dolara ispod limita, u zavisnosti od toga gde pada njihov pik u prvoj rundi (Nju Orleans ima swap prava od Dejvisovog trejda).

Kao što smo videli iznova i iznova, ograničeni prostor na tržištu LA-a je daleko moćnija valuta nego na većini drugih mesta.

S druge strane... čak i ta strategija ostavlja Lejkersima neskrivenu pozadinu liste, a činjenica da još uvek je maksimalan prostor gotovo iskorišćen znači da možda neće doneti Ol-Star talente.

Da li je zaista vredno truda? Da li sledi rebilding? Očekuje se plej-in sezona Lejkersa i oko 40 pobeda, kao i rušenje rekorda Karima Abdula Džabara i sezona za pamćenje u kojoj će Lebron Džejms, ako se čudo ne dogodi, srušiti rekord po broju postignutih poena.

Los Anđeles Klipers

Los Anđeles Klipersi posle dužeg vremena sa nestrpljenjem čekaju početak nove sezone, jer će napokon glavne zvezde biti potpuno zdrave i na parketu zajedno gledamo Kavaja Lenarda i Pola Džordža.

Los Anđeles Klipersi su nastali 1970. godine pod imenom Bafalo Brejvs, čiji je vlasnik bio između ostalog i Džon Braun čovek koji je svojevremeno bio guverner Kentakija do momenta kada je franšizu predao Irvu Levinu, bivšem vlasniku Boston Seltiksa.

Bafalo Brejvsi tada postaju San Dijego Klipersi, a kasnije, dolaskom Donalda Sterlinga na vlast se na jako čudan način sele u Los Anđeles gde su nastanjeni i dan danas, a novi vlasnik Stiv Balmer gradi novu halu Klipersima kako bi se "osamostalili".

Sezonu iza nas su Klipersi iznenađujuće dobro završili iako su istu počeli serijom poraza, pa su izgubili u plej-in turniru posle 42-40, a u sezoni su imali odličan defanzivni pečat i po rejtingu bili 8. najbolja odbrana, dok je 24. najbolji napad pokazao rupe u timu.

Na poziciju plejmejkera je došao nekadašnji superstar Džon Vol, dok je Ajzea Hartenštajn otišao u Njujork Nikse, a na draftu su sa 43. pozicije odabrali Musu Dijabatea.

Klipersi imaju Lenarda i Džordža, ali nije lako odrediti trećeg igrača. Imaju preduslove za borbu na najviši plasman, jer su pomenuti igrači elitna krila na obe starne terena.

Stiv Balmer nije štedeo da zadovolji najbolje igrače, a videćemo kako će tim reagovati na Džona Vola s obzirom na to da su tri sezone Klipersi bili na udaru kritika zbog loših rezutlata u post sezoni, a Vol izlazi iz neverovatno teške povrede.

Sat otkucava, vreme nikog ne čeka, a najbolji igrači Klipersa nisu baš u cvetu mladosti, pa zabrinjava podatak da Lenard od 2017. godine nije odigrao više od 60 utakmica u sezoni.

Poznato je da voli da skine nogu s gasa, ali nakon duge pauze i povratka u formu pred plej-of verovatno možemo da vidimo da odigra nešto više od 60 mečeva za Kliperse.

Čak i ako Leonard i Džordž stignu do maja nepovređeni, biće im teško u plej-ofu gde će najverovatnije na putu uspeha stajati Golden Stejt Voriorsi. Očekuje se oko 50 pobeda i jedno od najviših mesta Zapadne konferencije za njih.

Golden Stejt Voriors

Nema više SBDS (Small Ball Death Squad), Voriorsi više nisu ubedljivo najjači tim lige, ali su i dalje šampioni.

Šta reći o ekipi koja je, uprkos manje-više svim prognozama, uspela da osvoji titulu i to prilično ubedljivo? Neće biti idealno ni naredne sezone, a pogotovo kada se pogleda stanje u San Francisku.

Drejmond Grin je godinama bio okarakterisan kao duša tima, a već na startu nove sezone napravio je problem kada je na treningu nokautirao saigrača Džordana Pula.

Već se šuška da je njegovo igranje blizu kraju, dobio je "samo" finansijsku kaznu, ali se šuška da će Stiv Ker pronaći način da ga kazni iako je javno rekao da ne može da se zažmuri na sve što je uradio za Voriorse.

Pul je dobio veliki ugovor, dobio ga je i Endru Vigins, on ulazi rasterećen u novu sezonu i bivši student Kanzasa i tamošnji saigrač Džoela Embida pokazao je da može da bude elitni defanzivac i jedan od stubova kada je bilo bitno, ma koliko smo mislili da to nije moguće proteklih godina.

Nema tu šta da se priča. Aktuelni šampioni će gledati da odmore Karija pre plej-ofa kako bi opet napali šampionsku titulu, Klej Tompson će tražiti povratničku formu, dok Grinu ističe ugovor.

Čini se da je ovo poslednji ples za Voriorse u ovom trenutnom sastavu, a videćemo da li će ekipa moći da ponovo odbrani titulu i pokaže da je jedna od najboljih koje smo ikada videli.

Treba obratiti pažnju i na Džonatana Kumingu, novajliju Dontea Divićenca, ali i Džejmsa Vajzmena zbog koga su posebno dovodili srpskog trenera Dejana Milojevića.

Finiks Sans

Kao što sam naslov kaže, Glamur je skup, tako će i Finiks Sansi biti skupi u narendom periodu pošto je Robert Sarver zbog svojih postupaka primoran da proda franšizu, a prodaće uz NBA i WNBA tim.

Sansi su bili apsolutni košarkaški hit u bablu kada su taj deo sezone završili bez poraza, pa su 2021. godine igrali veliko finale (što sam imao i čast da prenosim na TV B92) da bi 2022. godine neprijatno iznenadili sve.

U drugoj rundi Zapada su ih eliminisali Dalas Maveriksi na čelu sa Lukom Dončićem. Već su počele priče oko toga da li je Kris Pol dostojan velikog nadimka (Point God), a sustigla nas je saga zvana Diandre Ejton.

Ejtonu su Sansi rekli da može da potraži veliki novac na drugom mestu, pa je potpisao ugovor sa Indijana Pejsersima, ali su čelnici franšize iz Arizone izjednačli tu ponudu i zadržali nekadašnjeg prvog pika.

Bilo je dosta priča oko sukoba Diandrea Ejtona i trenera Montija Vilijamsa, a sve je to zasenio novi trač – dolazak Kevina Durenta, što se ugasilo nakon objave Džeja Kraudera na drutšvenim mrežama da od toga neće biti ništa.

Ni generalni menadžer Džejms Džons nije zaobišao kritike, od čoveka koji je nagrađen za najboljeg godinu dana ranije došao je do onog koji se šlepao uz Lebrona Džejmsa čije će greške da draft prespava tek doći na naplatu.

Ipak, Sansi imaju dubok roster, stigli su Demion Li, Džok Lendejl i Džoš Okođi, a otišli su Džaval Megi, Eron Holidej i Elfrid Pejton.

Opet 50-60 pobeda i jedno od prvih mesta Zapada čeka Finiks Sanse, osim ukoliko se ne ispostavi da sva ova prodaja i narušena hemija nije preveliki zalogaj pa ne vidimo raspad kao u slučaju Lejkersa u sezoni 2021/22.

Sakramento Kings

Sakramento Kingsi su ove godine zvanicno postali USA sportska fransiza sa najduzim periodom bez ulaska u plej-of. I posle 16 godina, malo jezgro iskrenih simpatizera i dalje je uz fransizu iz prestonice Kalifornije.

Bilo je priče da će ih preseliti u Las Vegas, možda i u Sijetl, ali ih je svojevremeno spasio gradonačelnik i bivši NBA igrač Kevin Džonson i prestonica Kalifornije je zadržala svoju franšizu.

Ponovo, glamur je skup. Plej-ofa nigde, intereosvanja je sve manje, a ni Srbe više Sakramento ne interesuje kada nema domaćih igrača. Njihova politika je bila jako čudna.

Odrekli su se Badija Hilda i Tajrisa Haliburtona isuviše lako i uzde prepustili Dieronu Foksu, dok se na centru veruje Domantasu Sabonisu, Devion Mičel je glavni defanzivac perimetra, a biran je i Kigan Marej sa 4. pozicije.

Trebaće im čudo da se domognu plej-ofa, ali ako je negde čudo moguće... Prošle godine su bili 25. najbolji napad i 27. tim lige po defanzivnom rejtingu...

Da, u pravu ste, nimalo ne deluje dobro, ali je dosta promena bilo ovoga leta.

Na mesto trenera stigao je Majk Braun, na poziciju beka šutera doveli su Kevina Hurtera, stigao je i Malik Monk, Kent Bejzmor, Čima Moneke i draftovan je Marej, a otišli su Donte Divićenco, Džastin Holidej, Džeremi Lemb, Džoš Džekson, Mo Harkles i Demijan Džons.

Možda je ovo sezona u kojoj će Kingsi videti makar plej in sa više od 35 pobeda, a opet, možda i nije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: