Trka "Beograd – Banjaluka" u UCI kalendaru: Neraskidiva veza Srbije i Srpske

Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” vraćena je u kalendar Međunarodne biciklističke unije (UCI).

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2022.

13:00

Trka
Trka "Beograd - Banjaluka"/Emir Rahimiæ

Tako će njeno 17. izdanje biće bodovano za svetsku listu kao i Olimpijske igre.

Iako su minulih meseci na adresu trke iz UCI-ja stizali i-mejlovi sa raznim protestima, svi su se ispostavili kao neutemeljeni, pa će karavan aprila 2023. godine 17. put graditi mostove prijateljstva između gradova Srpske i Srbije.

"Domaći dušebrižnici učinili su sve da to prekinu, pa su u sedište svetske kuće biciklizma slali materijal za koji su verovali da će biti dovoljan da eliminiše trku iz kalendara. U jednom trenutku činilo se da će se to i desiti, ali su organizatori argumentima pobili sve tvrdnje onih kojima smeta trka", saopštili su organizatori.

"Nekima su čak smetali grb i himna Republike Srpske, ali će je morati slušati i dalje. Pokušali su na sve načine da diskredituju najveći sportski događaj iza koga zajedničkim snagama stoje Republika Srpska i Srbija, prišivali brojne kvalifikacije koje jednostavno ne stoje... Zato smo odbranili naš stav i sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo idućim izdanjem pomeriti granice",
rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Ono što je posebno bitno, podršku trci dali su kako ekipe, tako i zaposleni u karavanu, kojih ima više od 200 iz svih krajeva sveta.
Foto: Trka Beograd-Banjaluka
"Godinama nam se vraćaju iste ekipe i sve više njih aplicira za učešće. Nivo organizacije je najviši moguć i to ekipe znaju da cene. A za tako nešto zaslužni su moji najbliži saradnici, ali i oni koji godinama rade na trci iz drugih zemalja. To dovoljno govori da smo odavno prerasli lokalnu 'kuhinju' i da smo otvoreni za svaki vid saradnje sa ljudima iz celog sveta", kazao je Kuvalja.

Iako je do nove, 17. trke ostalo pola godine, pripreme su već počele, a uskoro kreću pregovori sa potencijalnim gradovima domaćinima i sponzorima.

"Do kraja godine imaćemo kostur etapa, a što je posebno važno, sve veći broj gradova se interesuje za mesto starta ili cilja. Ovom prilikom bih zahvalio institucijama dve zemlje i resornim ministarstvima koji nam godinama pružaju nesebičnu podršku",
naglasio je Kuvalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: