U senci raskola – Partizan slavi 77. rođendan

Na današnji dan pre 77. godina osnovano je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

08:40

U senci raskola – Partizan slavi 77. rođendan
Foto: KK Partizan

Godine su prolazile, država je menjala ime, ali je JSD Partizan nastavio da postoji pod istim nazivom.

Klubovi iz crno-bele porodice su osvajali titule evropskih šampiona, sportisti pisali istoriju svojih sportova i postavljali nove standarde.

Vaterpolisti su sedam puta bili prvaci Evrope, košarkaši jednom, a fudbaleri vicešampioni 1966, dok su članovi Partizana osvojili brojne medalje na najvećim svetskim takmičenjima.

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan je osnovano 4. oktobra 1945. godine u Beogradu u, pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan

Godine 1950. Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju pored pripadnika JNA, i ostale građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Među prvim njegovim sekcijama su fudbalska i atletska, košarkaška, biciklistička i teniska.
Foto: FK Partizan
Poslednji su osnovani tekvondo (1996) i ženski vaterpolo klub (2009). Sportsko društvo je asocijacija dvadeset i sedam klubova u dvadeset i četiri sporta.

Danas je JSD u najvećoj krizi od osnivanja jer u vreme velike ekonomske krize tokom koje brojni sportovi jedva uspevaju da prežive, čelnici dve najvažnije sportske sekcije – fudbalske i košarkaške su bore za prevlast.

Zvanično je predsednik JSD prvi čovek KKP Ostoja Mijailović, ali to osporavaju čelnici fudbalskog kluba na čelu sa Miloradom Vučelićem.

Zbog toga će oba kluba organizovati svoje proslave, KK dočekuje zvanice u Hajatu, a FKP na stadionu.

Sportsko društvo Partizan broji 27 klubova u 24 sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: