Srbija napravila krupan korak ka skidanju kletve duge 20+ godina

Fudbalska reprezentacija Srbije fenomenalnim rezultatima u Ligi nacija imaće i pogodnost na Evropskom prvenstvu.

Izvor: LN

Sreda, 28.09.2022.

22:52

Srbija napravila krupan korak ka skidanju kletve duge 20+ godina
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tačnije, u kvalifikacijama za EURO, pošto će biti smeštena u drugi šešir i time olakšati sebi put ka plasmanu na takmičenje na kojem nije bila od 2000. godine, odnosno pune 24 godine u trenutku narednog.

To je "orlovima" donela pobeda protiv Norveške u Oslu u poslednjem kolu Lige nacija, kojom je ujedno ostvaren i plasman u najviši rang, Ligu A.

Što se kvalifikacija za EP tiče, učesnici završnog turnira elitne Lige A Lige nacija, njih četiri, svrstani su u takozvani UNL šešir, jer će zbog pomenutog turnira imati samo osam preostalih takmičarskih termina u godini pred nama, pa će na žrebu za biti svrstani u petočlane grupe.

UNL šešir: Holandija, Hrvatska, Španija i Italija, a u ostalim:

Prvi šešir: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva, Severna Makedonija, samoproglašena tzv. "Republika Kosovo"

Peti šešir: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija. Letonija, Moldavija, Matla

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn
Vredi istaći da Srbija neće moći da igra protiv reprezentacije tzv. Kosova.

Žreb za kvalifikacione grupe Evropskog prvenstva održaće se 9. oktobra 2022. godine u 12 časova u Frankfurtu.

U žrebu će učestvovati pomenute 53 fudbalske federacije članice UEFA, sve osim Nemačke koja se kao domaćin automatski kvalifikovala i Rusije koja trpi embargo zbog dešavanja u Ukrajini, a na osnovu odluke Izvršnog odbora UEFA koju je potvrdio Sud za sportsku arbitražu iz Lozane.

Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa pridružiće se Nemačkoj na listi učesnika Evropskog prvenstva, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva.

Vredi istaći i da su "orlovi" osvajanjem grupe u Ligi B Lige nacija osigurali baraž ukoliko kroz kvalifikacije ne izbore plasman na takmičenje u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: