Federer: Tenis je bio u padu, a onda sam došao ja

Rodžer Federer je, gostujući na BBC-u, kazao da je odluka o povlačenju došla nakon što je prestao da veruje u povratak.

Izvor: MT

Sreda, 21.09.2022.

12:30

Federer: Tenis je bio u padu, a onda sam došao ja
EPA/ANDY RAIN

Dvadesetostruki Grend slem šampion penzionisaće se nakon Lejver kupa koji je na programu ovog vikenda u Londonu.

Švajcarac nije igrao od Vimbldona prošle godine, nakon čega je imao treću operaciju kolena u kratkom roku.

"Poslednje tri godine bile su u najmanju ruku teške. Znao sam da sam na tankom ledu poslednjih godinu dana, otkako sam igrao na Vimbldonu. Pokušao sam da se vratim, ali postojalo je ograničenje u pogledu onoga što sam mogao da uradim. I prestao sam da verujem u to, iskreno", rekao je Federer i dodao:

"Nije bilo ono čemu sam se nadao. Vrlo brzo smo shvatili da je to-to. Onda se postavlja pitanje: kako najavljujete i kada najavljujete? Tada to postaje stvarnost. Bilo je okej, ali stresno."

Federer je povlačenje najavio u četvrtak, u obraćanju na društvenim mrežama.

"Bilo je emotivno tih nekoliko nedelja da prođem kroz te reči, da pokušam da ih ispravim, da odražavaju kako se osećam i da se zahvalim svim ljudima koji su mi pomogli na ovom putu. Uvek sam odbacivao misli o penziji. Rekao sam, što više razmišljam o tome, na pola sam puta do penzije i to nije način da se ide na posao. Pozabaviću se time kada ona dođe. I došla je. I ja sam se pozabavio time. Mislim da je pisanje tih reči za mene bila i delimična rehabilitacija, kao da prolazim kroz te reči, osećam ih."
EPA/ANDY RAIN
Federer je na prvom mestu proveo 310 nedelja, uključujući i rekord od 237 uzastopnih sedica na vrhu liste.

"Mislim da niko ne misli da će pobeđivati ovoliko. Znate, srećni ste što se osvojili titulu na Vimbldonu, što je već ludo, zatim da ste postali broj jedan. Ali onda ne mislite koliko ste nedelja tu. To samo mediji i navijači pričaju o rušenju rekorda. Pre nego što se sve desilo, nadao sam se da ću jednog dana biti na Turu. Samo što sam ušao u prvih 100 bila je velika stvar. Dolazim iz male zemlje, nemamo toliku bazu igrača. Potpuno sam uspeo u svom naumu. To je bio san koji sam sanjao. Zato sam veoma srećan što sam se povukao."

Sa Federerom je krenula nova era u tenisu.

"Kada sam došao, ni mi nismo to očekivali. Nakon što se Sampras povukao, tenis je klizio na dole. Šta je sledeće? Pa došao sam ja. Onda je došao Rafa, pa Novak, pa Endi, svi zajedno. Došlo je do sjajnog miksa, svi smo pobeđivali 10 i više godina. Niko drugi nije mogao da osvoji. Kao da smo zaključali velike turnire. Siguran sam da će neki navijači biti tužni što odlazim, ali opet, uvek će biti novih, sjajnih ljudi", zaključio je Federer.

Federer će poslednji meč odigrati u dublu, najverovatnije sa Rafaelom Nadalom, u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: