Sudar crveno-belih – bogati kneževi u Beogradu

Možda sve ovo nije kako su crveno-beli zamišljali, ali Liga Evrope svakako nije takmičenje koje treba potceniti.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 08.09.2022.

09:00

Default images

Otkako se igra pod tim imenom, ovo će biti četvrti nastup Crvene zvezde u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju.

Mogao je šampion Srbije na žrebu verovatno bolje da prođe, ali protivnici su takvi kakvi jesu. Dakle, Monako, Trabzon i Ferencvaroš.

Prvo kolo i odmah najteži od navedenih rivala – Monako, trećeplasirani tim francuske Lige 1 u prošloj sezoni.

Ono što povezuje srpski i tim iz Kneževine jeste veliko razočaranje koje su doživeli u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zvezdu je eliminisao Makabi iz Haife (ukupni rezultat 5:4), dok je od Monaka bolji bio PSV Ajndhoven (4:3).

Otkako se vratio u Evropu 2014, Monako je četiri puta igrao elitno takmičenje, dok je dva puta morao da se zadovolji Ligom Evrope. Ovo im je treći nastup u grupnoj fazi.
Monako nije tim koji na startu nove sezone može da se pohvali bog zna kakvom formom.

Praktično jedina svetla tačka u proteklih malo više od mesec dana bio je remi na gostovanju kod favorizovanog Pari Sen Žermena.

Sve ostalo bilo je onako, prosečno, osrednje, baš kao što govori i pozicija u nacionalnom prvenstvu – sredina tabele, 10. mesto.

Izabranici belgijskog stručnjaka Filipa Klemana na šest odigranih utakmica imaju dve pobede i isto toliko remija i poraza uz gol-razliku 8:11.

Sve ovo ne bi trebalo, a ni smelo da zavara Zvezdu. Ipak je Monako tim sa određenim sistemom, izgrađenim imenom u poslednjoj deceniji, iz nedelje u nedelju igra jake utakmice evropskog kalibra.

Sa druge strane, ne treba ih ni mnogo precenjivati – padali su na "Marakani" od ere Vladana Milojevića naovamo i veći klubovi od Monaka.

"Sada ne bih bio zadovoljan remijem, jer u svaku utakmicu volim da uđem sa ciljem da pobedim. Nekada se utakmica okrene, da ste bolji na terenu, pa niste, pa onda negde na kraju budete zadovoljni remijem. Ali pre utakmice mislim da treba da se fokusiramo isključivo na tri boda", rekao je Miloš Milojević na konferenciji za medije.
Profimedia/Norbert Scanella/Panoramic/Bestimage
Po imenima, proteklih sezona Monako je i te kako umeo da ima jači tim. Ili bolje reći "zvučniji" sastav.

Igrali su u prethodnoj deceniji za ovaj tim, između ostalih, Hames Rodriges, Radamel Falkao, Žoao Mutinjo, Juri Tilemans, Žofri Kondogbija, Bernardo Silva...

Daleko od toga da sadašnji tim Monaka nije respektabilan, sastavljen je od domaćih i internacionalnih igrača, vrednosti od skoro 350 miliona evra, što je sedam puta više od vrednost crveno-belih.

Interesantna je i formacija koju forsirala Kleman u poslednje vreme, a u pitanju je 3-4-3, koja se po potrebi vrlo lako pretvara u 5-3-2.

Uglavnom, među stativama je Nemac Aleksander Nibel, ispred njega su najčešće Aksel Disasi, Giljermo Maripan i Benoa Badiašil, dok se na bočnim pozicijama smenjuju Ruben Agilar i Vanderson na desnoj, odnosno Ismail Jakobs i Kaio Enrike na levoj strani.

Na sredini svoje mesto zacementirano imaju Jusuf Fofana i Mohamed Kamara, dok se na poziciji polušpica rotiraju Takumi Minamino i Aleksandr Golovin.

Priliku u napadu, kao najistureniji u najvećem broju slučajeva dobijaju Visam Ben Jeder i Bril Embolo.
Dusan Milenkovic/Starsport
Milojević je u najavi meča izneo i niz slabosti koje je uočio kod tima sa stadiona "Luj II".

"Mi njih možemo da ugrozimo, ako budemo igrali pametno drugu loptu posle osvajanja lopte, ako zadržimo posed, da ne izgubimo loptu, stvaraće se puno prostora da možemo da igramo i iza i ispred njih i da iz tri četiri pasa dođemo direktno do njihovog gola. Dosta možemo prilikom prekida da ih ugrozimo, nisu dobri u defanzivnom prekidu", rekao je Milojević.

To su neke od mana Monaka, ali nedostatke ima i Crvena zvezda, koje je pokazala protiv Makabija, ali i u mečevima pod palicom Milojevića.

Na debiju Javor jeste bio pobeđen 4:1, ali na mišiće, na svežinu i energiju igrača sa klupe u finišu, dok je protiv Partizana i TSC-a osvojen samo bod.

Teško je praviti dublje analize nekog trenera posle samo desetak dana na klupi, naročito u situaciji koja nije bila nimalo laka po preuzimanju tima.

Milojević je imao na raspolaganju jedan uigran i kvalitetan, naročito za naše uslove, sastav, ali sa psihološkim problemom uzrokovanim šokantnim ispadanjem u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona.

"Arhivirali smo utakmicu protiv TSC, uradili smo dobru analizu našeg izdanja, radili na ispravkama i korekciji tih stvari. To je proces koji je normalan, nisam zadovoljan bodom protiv TSC, ali uzimale su ovde bodove i druge ekipe koje su manje kvalitetne od TSC. Stvari su u životu uvek onakve kako želite da ih vidite", rekao je Milojević.
Foto: FK Crvena zvezda
Sastav koji će Milojević izvesti protiv Monaka ne bi trebalo da bude iznenađujuć, a izbor igrača "olakšala" mu je povreda Mirka Ivanića.

Ofanzivni vezista je rovit igrao 168. derbi protiv Partizana, protiv kojeg se dodatno povredio i gotovo sigurno ga neće biti na terenu. Barem ne od starta.

"Naravno da Ivanić nedostaje, čudno mi je da se uvek priča više o igračima koji nisu tu, nego o ovima koji su tu. Kada Ivanić igra pitanja su zašto Kangva ne dobija šansu, kada Kangva igra pitanja su zašto nije tu Ivanić. Mirko je kvalitetan igrač, poena, asistencije, golova", rekao je Milojević.

Ako ne bude bilo nekih iznenađenja i "tumbanja" sastava i formacije, ovako bi to trebalo da izgleda protiv Monaka: Borjan, Eraković, Milunović, Dragović, Rodić, Sanogo, Kanga, Kangva, Katai, Bukari, Pešić.

Iako je u pitanju prva utakmica grupne faze, ona je veoma važna. Tri boda protiv favorizovanog rivala podigle bi samopouzdanje timu u pravom trenutku.

Crveno-beli će neuspeh protiv Makabija sigurno pokušati da anuliraju novim evropskim prolećem, ali put do tamo je težak i trnovit.

Meč protiv Monaka će nam verovatno malo bolje pokazati koliko zaista možemo očekivati od Zvezde i da li je neuspeh u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio slučajan i nesrećan ili jednostavno realan.

Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: