Sve je isto, samo njega nema

Fudbaleri Crvene zvezde u 168. "večiti" derbi (sreda, 20.00) ulaze sa pomešanim osećanjima.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 31.08.2022.

09:00

Sve je isto, samo njega nema
Foto: FK Crvena zvezda

Bez Lige šampiona i Dejana Stankovića, ali sa Ligom Evrope, novim trenerom Milošem Milojevićem – i sedam bodova prednosti u odnosu na Partizan.

Zbog neuspeha protiv Makabija iz Haife prisutan je gorak ukus u ustima, a meč sa Izraelcima sigurno će, koliko-toliko, biti zaboravljen u slučaju trijumfa u Humskoj.

Na pobedu u komšiluku, crveno-beli čekaju šest i po godina i meča iz februara 2016, kada su za preokret (2:1) pogađali Luis Ibanjes i Ugo Vijeira.

Od tada je na stadionu u Humskoj odigrano šest međusobnih mečeva – u dva navrata slavio je Partizan, dok je četiri puta bilo nerešeno.

"Mi moramo da gledamo na ovu utakmicu, tih šest i po godina nam ne prija zbog statističkih podataka. Imamo osnovni cilj a to je da prođemo prvi kroz cilj u maju. Ne treba da obraćamo pažnju na taj podatak i želeo bih da nam to bude dodatna motivacija, da izađemo kao pobednici, da momci shvate da moramo i tamo da igramo našu igru sa našim odnosom i da moramo da slavimo", rekao je Milojević.

I dok Zvezda čeka na uspeh na gostujućem terenu u večitom derbiju, evo već šest utakmica, isto toliko, crno-beli ne znaju za pobedu kada gledamo poslednjih šest međusobnih utakmica u Superligi.
Foto: FK Crvena zvezda
Za to zasluge svakako idu i bivšem šefu struke crveno-belih, Dejanu Stankoviću, koji u domaćem prvenstvu od Partizana nije izgubio niti jednom (dve pobede, četiri remija).

Jedini neuspeh protiv velikog rivala pretrpeo je u polufinalu Kupa 2020, ali je uzvratio istom merom, u finalima 2021, odnosno ove godine.

Zvezda je ove sezone ima(la) šansu da dva puta obezbedi Ligu šampiona. Prvi pokušaj je propao, ali je drugi i dalje tu.

Iako je on duži, čini se da u trenutnoj konstelaciji snaga u Superligi Srbije, Zvezda ne bi smela da ga dovodi u pitanje.

Dominantan početak sezone i trijumf u svih šest mečeva, uz gol-razliku (25:2), uliva optimizam u tabor crveno-belih, koji je sigurno malo poljuljan posle ispadanja od Makabija.

Glavni zadatak Milojevića biće upravo psihički pripremiti ekipu pred okršaj sa Partizanom, koji svakako nema start 2022/23. kampanje za pamćenje.

Iako već izlizana fraza, ovo je derbi. Koliko puta se pokazalo da slabiji tim, u lošijoj formi, izađe na teren i trijumfuje u najvažnijoj utakmici srpskog fudbala.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Biće ovo meč sa puno žara i intenziteta, koji nikad ne izostane. Da li će i kvalitetnog fudbala biti, to je već pitanje.

Iako kod navijača nije baš popularno govoriti da biste u derbiju možda bili zadovoljni remijem, čini se da u ovom trenutku, tim ishodom ne bi bili nezadovoljni ni Petrić, a ni Milojević.

Upravo je o tome pričao strateg crno-belih, koji je kazao da "ako budu imali problematiku sa Zvezdom i tako se stvari budu odvijale, biće zadovoljan".

Milojević o potencijalnom remiju nije bio upitan, ali kada se uzme u obzir sedam bodova prednosti, čini se da ne bi imao problem da "potpiše" podelu bodova.

No, dobro, to je u sve u domenu hipotetike i mnogo toga će zavisiti od situacije na terenu.

Milojević nije imao mnogo vremena da upozna ekipu, koju je vodio samo na meču sa Javorom (4:1), u kojem je prvak Srbije u finišu meča blickrigom rešio pitanje pobednika.

Promešao je malo karte novi strateg crveno-belih na toj utakmici, tako da nije baš jednostavno prognozirati potencijalnih 11.

Na terenu protiv tima iz Ivanjice bili su Azarov, Sanogo, Mitrović, Ben, Ohi...
Foto: FK Crvena zvezda
Norvežanina zbog prelaska u Brendbi neće biti, Milan Pavkov je otišao u Saudijsku Arabiju, tako da je najrealnije u špicu napada očekivati Aleksandra Pešića.

Šansu će najverovatnije dobiti i novajlija Kalifu Kulibali, koji nije igrao nekoliko meseci.

"Svako od vas ovde može pet minuta. Derbi se igra dva ili tri puta godišnje, ne verujem da bi on bio srećan da ga skroz sklonim i da propusti takav meč. Iako on nije igrao od juna, verujem da kao profesionalac može da pomogne", rekao je Milojević.

Milojević je u najavi utakmice kazao i da će ključ meča biti borba za tzv. drugu loptu, kao i da od svojih momaka očekuje mirnoću u glavi, ali i borbu, kontakt, duel igru.

Zadovoljan je kako je tim izgledao kod Stankovića, ali pošto je, kako sam kaže, perfekcionista, smatra da uvek može bolje.

Dakle, u sredu uveče treba očekivati pre svega neke taktičke sitnice i finese i pokušaj da se u Humskoj sprovede terapija od šoka koji je priredio Makabi prošle sedmice.

Zvezda za to kvalitet ima, ali ne pita se samo ona – prekoputa je ranjena zver u vidu večitog rivala, koji bi u slučaju poraza, polako mogao da krene sa opraštanjem od titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: