Partizan igra za novac, koeficijent i bolje dane

Nakon 4:1 u Beogradu, dugo Partizan nije spokojniji čekao revanš plej-ofa za ulazak u grupnu fazu bilo kog evropskog takmičenja.

Izvor: SS

Četvrtak, 25.08.2022.

08:00

Partizan igra za novac, koeficijent i bolje dane
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

Spletom (ne)srećnih okolnosti, ponovo je to Liga konferencija, a Hamrun Spartans sa Malte se nije pokazao kao preterana opasnost.

Zapravo, Partizan je sam sebi opasnost, jer se tek naziru konture željene igre Gordana Petrića, uprkos tome što ima maksimalan učinak iz dva meča, a što Iliji Stolici pre njega nije uspelo za svih šest provedenih na klupi crno-belih.

U prvom meču protiv Hamruna je Petrić odlučio da zaigra sa petoricom u odbrani i trojicom štopera, te da slabašnom Hamrunu prepusti loptu, sav posed i kontrolu utakmice.

Opredelio se za "čekalicu" i to mu je donelo tri pogotka iz tri šanse u prvom poluvremenu, ali i obilo o glavu početkom drugog dela kada su Maltežani dali gol i imali još par opasnih situacija pred golom Aleksandra Popovića. "Mirnu luku" u revanšu obezbedio je Patrik Andrade, čije je pomeranje unapred u veznom redu bilo jedini pravi potez Petrića od imenovanja za šefa stručnog štaba.

Tako bi moralo da bude i ubuduće, jer smo svi mogli da vidimo koliko je opasniji u poslednjoj trećini, zbog čega je i bio u idealnom timu sezone Lige konferencije prošle sezone.

Ali, isto tako bi bilo lepo i da saznamo šta je sa Bibarsom Nathom, koji je nezadovoljan napustio "zeleni tepih" u Humskoj pre sedam dana, bez ijednog minuta provedenog na istom.

Videćemo da li će se Izraelac naći u timu za susret koji počinje od 20.00, a znamo da sigurno neće biti Aleksandra Filipovića, njegovog imenjaka Lutovca i zvučnog, ali nevidljivog pojačanja koje još uvek vuče povredu, Andrije Pavlovića.

"Dobar je rezultat, 4:1. Očekujem od momaka da se maksimalno koncentrišu, surovi profesionalizam. I onda da idemo od utakmice do utakmice, sledeća utakmica je u nedelju, pa u četvrtak verovatno, ali ono što od njih opčekujem je da se opuste još više u odnosu na prethodnu utakmicu. Na treninzima su počeli da se smeju i da pričaju, što je dobar znak. Moraju opet ljudi da shvate da će i sutra biti takmičarska utakmica, možda neće biti neke lepote što se tiče igre, ali u takvoj smo situaciji da moramo da razmišljamo samo o skupljanju bodova i da prođemo dalje", rekao je Petrić.

Ima za šta da se igra

Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Da, Partizan ima 4:1 i potencijalno vrlo miran revanš pred sobom, ali daleko od toga da nema za šta da igra.

Taj čuveni koeficijent je veoma bitan, ovog puta kao nikada pre, jer će tekuća sezona zameniti onu plodonosnu 2017/2018 kada je Partizan Miroslava Đukića prezimeo u Ligi Evrope i dogurao do Viktorije Plzenj od koje je tesno ispao.

Crno-beli svakom pobedom donose još 2.000 boda klupskom i 0.500 boda nacionalnom koeficijentu. Samim plasmanom u Ligu konferencije će steći 2.500 bodova za klupski koeficijent, koje će morati da odbrane kroz grupnu fazu.

Takođe, pobeda donosi novi finansijski profit, pa bi samim učešćem u grupnoj fazi dobio još 2.940.000 evra od UEFA, plus još 500.000 ako bude žreban iz prvog šešira, što je sasvim izvesno.

Potom u grupi Lige konferencija svaka pobeda donosi 500.000 evra, a remi 160.000.

Dalje, za prvo mesto u grupi prililo bi se u crno-belu kasu dodatnih 650.000 evra, a drugo mesto donelo bi upola manje novca.
Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Sav taj novac koliko-toliko bi oporavio finansijsku situaciju u Humskoj, gde osim prodaje Marka Milovanovića, nije bilo višemilionskih transfera od kojih klub živi.

Kao ozeblo sunce čeka se transfer Umara Sadika iz Almerije u neki veći španski klub (sve češće se priča o Viljarealu), jer bi 10 odsto od obeštećenja pripalo Partizanu. Tu se još računa na između dva i tri miliona.

Stiglo je i pojačanje između dva meča sa Maltežanima, i to najskuplje ovog leta. U pitanju je Hamidu Traore za čiji je trogodišnji ugovor plaćeno 700.000 evra na račun Giresunspora.

Priča se i o Gojku Cimirotu, u nekim kuloarima i Jagošu Vukoviću, ali se ne zna ko rukovodi tim operacijama, jer već duže vreme nema sportskog direktora, a ni naslednika Ivice Ilieva na vidiku. Gordan Petrić je tražio dvojicu igrača u veznom redu, prelazni rok približava se kraju, a i "večiti" derbi već kuca na vrata.

"Vidim da se spominju i neki igrači, centarhalfovi, da neko s nekim pregovara. Ako mene pitate, to nije tačno. Ako neko ode, onda mora da se dovede centarhalf. Sada nema prostora ni za jednog drugog. Treba nam još jedan vezni igrač, ali taj igrač mora da bude s našim pasošem, da ne bude stranac. Imamo dosta stranaca, ne bih da kombinujem tu, niti želim da uđem u bilo koju problematiku da uđem. Ako se dovede još jedan stranac, ništa ne dobijam s tim", poručio je Petrić.

Pomenuti "večiti" derbi zakazan je za 31. avgust u Humskoj, ali bi moglo da se desi da bude odložen za dan kasnije, odnosno, četvrtak, 1. septembar.

To će biti poslednji voz za "parni valjak" da uhvati kakav-takav korak za odmaklom, ali uzdrmanom Crvenom zvezdom.

Pre toga biće i gostovanje Radničkom u Kragujevcu, ali najpre, kao što napomenusmo, još kako ima za šta da se igra protiv Hamruna na Malti ove večeri od 20.00.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: