Srbija nakon velikog preokreta srušila Italiju njihovim oružjem

Košarkaši Srbije savladali su Italiju rezultatom 90:86 na pripremnom turniru Superkup u Hamburgu.

Izvor:

Petak, 19.08.2022.

17:00

Srbija nakon velikog preokreta srušila Italiju njihovim oružjem
Foto: KSS

Bila je ovo repriza kvalifikacionog meča za Olimpijske igre u Tokiju kada je Italija savladala Srbiju u Beogradu i ostavila je bez učešća na toj smotri.

Kako smo ušli u ovaj meč nije slutilo na dobro za izabranike selektora Svetislava Pešića. Izgledali smo bezidejno u napadu, dok je pozadi rafalna paljba "azura" bila previše za selekciju Srbije.

Meč smo otvorili bez dvojice ponajboljih u vidu Vasilija Micića i Nikole Jokića i uprkos tome uspevali da održimo priključak sa protivnikom koje je predvodio Simone Fontekio, kao po pravilu protiv nas.

Novi član Jute je bio taj koji je predvodio Italiju u trojkama, što je bilo njihovo glavno oružje na ovom meču i na osnovu kog su nam samo u prvom poluvremenu ubacili 53 poena.
Pridružio mu se i Nikolo Meli i uprkos tome smo imali poen prednosti nakon prve četvrtine, ali nismo imali odgovor na ulaska Nika Meniona u drugoj četvrtini i njegove tri brzinske trojke koje su donele momentum "azurima".

Davno je rečeno da je najveći problem košarkaša sa ovih prostora odbrana šuta, a izgleda da je to dobilo potvrdu i na ovom meču gde smo ponovo za 20 minuta igre protiv Italijana primili više od 50 poena.

Igrali su Italijani i pomalo prljavo, par faulova je bilo na granici povrede. Mora se reći nisu štedeli na sebe, a Srbija je morala da odgovori na isti način.

To je primetio i selektor koji je prilikom jednog tajm-auta imao prikladnu poruku za svoje igrače.

“Malo ih išibajte, da uđemo u bonus”, rekao je Pešić.
Srbija je daleko bolje zaigrala u drugom poluvremenu, a naročito u finišu treće četvrtine i poslednjoj deonici.

Italijani su imali maksimalnih plus 15, a ta prednost se "istopila" kada smo se približili 30 minutu igre. U odlučujuću četvrtinu se ušlo sa jednocifrenim zaostatkom što je bilo veoma važno na psihičkom planu.

Onda se desilo ono najbitnije – proradio je šut. Istovremeno nije došlo i do poboljšanja odbrane, ali srećom pa su Italijani stali i nisu više bili tako ubitačni.

Redom su pogađane trojke i možda i ključni period je bio kada su Vanja Marinković i Ognjen Jaramaz pogodili dve trojke u dva napada. Dvojica igrača koji su bili među najgorima u prvom poluvremenu.
Foto: KSS
Kada je Jokić sa još jednom trojkom doneo prvu prednost Srbiji još od prve četvrtine, bila je i pobeda na vidiku. Ali, nisu se ni Italijani predavali. Pre svega Stefano Tonu i, naravno, neizbežni Fontekio. Doskorašnji član Baskonije je pogodio još nekoliko šuteva, održavao egal i tako sve dok nije zaradio petu ličnu grešku, posledično i isključenje.

Jokić je posle toga doneo novu prednost Srbiji, Kalinić je uvećao, a potom je usledila penal završnica u kojoj je Srbija bila bolja.

Na ovom meču nije bilo Nemanje Bjelice, Nemanje Nedovića i Marka Gudurića, a predvodio nas je Nikola Jokić sa 18 poena (5/10 iz igre, 7/7 penali), 10 skokova i pet asistencija.
Foto: KSS
Dvocifeni su bili još Vladimir Lučić i Vasilije Micić sa po 15 poena, koliko je imao i povratnik Nikola Milutinov. Ognjen Dobrić i Nikola Kalinić dodali su po 9 poena.
Na drugoj strani je Simone Fontekio bio najefikasniji akter susreta sa 25 poena, a pratio ga je Nikolo Meli sa 18, odnosno Niko Manion sa 16 poena.

Srbija u subotu igra u finalu turnira u Hamburgu protiv boljeg iz duela domaćina Nemačke i Češke. Taj meč je na programu od 18 časova i 30 minuta.

Nakon prijateljskog turnira u Nemačkoj reprezentaciju Srbije očekuju mečevi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke (25. avgust) i Turske (28. avgust).

Posle toga sledi Evrobasket (od 1. do 18. septembra), a Srbija će u prvom kolu 2. septembra igrati protiv selekcije Holandije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

703 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: