Humska strepi za Evropu – kojim putem će Partizan krenuti?

Partizan bi eliminacijom Hamruna sa Malte (prvi meč, četvrtak 21.00) mogao sebi da trasira put ka novom prezimljavanju i finansijskoj injekciji za spas kluba.

Izvor: SS

Četvrtak, 18.08.2022.

08:00

Humska strepi za Evropu – kojim putem će Partizan krenuti?
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

UEFA je lepo sve to postavila. Za one koji pucaju najviše tu su kvalifikacije ka Ligi šampiona, potom sledi utešna nagrada na putu ka Ligi Evrope, a za one koji nisu ni za to takmičenje, uključujući Partizan, preostaju "mrvice" Lige konferencija.

Nisu te mrvice male, naprotiv, mnogima će predstavljati osnovni izvor prihoda za budžet u sezoni (opet uključujući i Partizan), pa se i za njih vredi boriti.

Jedna staza, u slučaju pobede, vodi klub iz Humske ka garantovanoj nagradi od preko 5.000.000 evra, uz vrlo lepu prohodnost do nokaut faze i još jednog proleća u Evropi.

Naime, Partizan bi u slučaju ulaska u grupnu fazu bio u prvom šeširu i, na papiru, imao bi tri lakša rivala protiv kojih bi se borio za jedno od prva dva mesta, s tim da bi mu pobeda u grupi donela direktan plasman u osminu finala Lige konferencija.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Druga staza, ona u slučaju eliminacije od Maltežana, odvela bi crno-bele u potpuni ambis i teško je i sagledati kojom silinom bi se ceo klub olupao o dno.

Bez preko potrebnog finansijskog prihoda, bez prodaje igrača, sa rasulom u upravi i navijačima koji vrše sve veći pritisak na njih, kao i bez koeficijenta koji bi ostao zapisan narednih pet godina, Partizan bi doživeo novi šamar od koga bi se oporavljao godinama.

Čak su i kladioničari trljali oči

Crno-beli su, naizgled, imali sreće i za rivala su na poslednjem stepeniku pred grupnu fazu dobili malo poznati Hamrun Spartans sa Malte, koji je u prethodnoj fazi šokirao 25.000 navijača u Sofiji i izbacio Levski posle boljeg izvođenja penala.

Pisali smo već, čak ni najzagriženiji kladioničari verovatno nikad nisu čuli za ovaj tim, do pre nekoliko nedelja.

Hamrun je kao i većina klubova sa Malte prava mala "legija stranaca" u čijim redovima su i trojica Brazilaca. Tu su još igrači iz Portugala, Hrvatske, Argentine, Konga, Gambije, Zelenortskih ostrva, kao i dvojica Srba. Štoper Ognjen Bjeličić, koji je do skora igrao upravo za Radnički, te napadač Igor Nedeljković.

Najbolji strelac tima je Maltežanin Metju Gulamir sa tri gola, uključujući i poslednji protiv Levskog u četvrtak uveče, a dva je postigao Brazilac Džoni. Bugari jesu oštećeni kod drugog gola Maltežana jer je njihov igrač "prestupio" i tako koji sekund kasnije asistirao za produžetke, ali to kod UEFA ne prolazi i bilo je jasno od početka da će crno-beli ići na, uslovno rečeno, slabijeg rivala.

Međutim, u trenutnoj situaciji, stvarno je teško proceniti od koga je to Partizan jači ili slabiji, budući da prolazi kroz najturbulentniji period u novijoj istoriji.

"Dobar kuvar ne odaje tajne"

Mnogi su u srpskoj javnosti Maltežane nazivali "konobarima", i pred dvomeč Radničkog protiv Gzire i eliminaciju Nišlija, ali i sada, na šta su burno odgovorili gorepomenuti srpski igrači iz Hamruna.

Da li zbog toga ili ne, tek novi trener Gordan Petrić sebe je uporedio sa kuvarom koji "ne želi da otkriva svoje tajne zanata".

Poziva igrače da se opuste i rade ono što najbolje znaju, a navijače da pruže podršku, pritom zagonetno ušavši u sukob sa jednim od njih, obraćaju će tajanstveno "njemu".

"Ja bih zamolio njega da me ne podržava više toliko jer nisam zaslužio, dosta je bilo ova dva-tri dana. I pored toga možda što sam i zaslužio to, moji drugari i ja smo mu pomogli kada mu je bilo najteže, ali spremni smo da mu opet pomognemo i da ga izvedemo na pravi put“, poručio je Petrić na konferenciji za medije, ali nije želeo da otkrije na koga je mislio čak i posle dodatnog pitanja portparola kluba.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

Šta Partizan može da promeni?

Navijače još uvek peče ispadanje od AEK-a iz Larnake u kvalifikacijama za Ligu Evrope, što pobeda nad ekipom Mladosti GAT u Novom Sadu nije promenila.

Potencijalno bi gol Svetozara Markovića u 95. minutu mogao da bude iskra koja bi preokrenula sezonu, ali igra koju su Petrićevi izabranici prikazali u nedelju uveče nimalo nije bila obećavajuća.

Jedino što može da ohrabruje jeste igra Fusenija Dijabatea i njegova borbenost koju je pokazao i protiv Kiprana, ali i protiv Novosađana. Na stranu taj njegov centaršut u petom minutu nadoknade na "Karađorđu" koji je, kad smo kod toga, bio perfektan čak iako je izveden slabijom nogom.
Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
U tom ofanzivnom delu neće biti promena i ponovo će udarna pesnica biti trio Gomeš-DIjabate-Menig, uz BIbarsa Natha iza njih.

Ljubomir Fejsa i Patrik Andrade su razočarali partijama u poslednje vreme, ali nemaju zamene i baš zbog njih Petrić uporno ponavlja da su mu potrebna još dvojica igrača na sredini terena.

Eventualnih promena će biti u odbrani, gde su one i najpotrebnije, budući da se Partizanova odbrana povijala čak i pod naletima Mladosti GAT i pravo je čudo kako u 94. minutu nije bilo 1:0 za taj tim, umesto što je koji sekund kasnije na semaforu stajalo 0:1.
Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Kao što smo napomenuli, dve su crno-bele staze i, uz dužno poštovanje Hamrun Spartansa sa Malte, kojom će krenuti zavisi isključivo od igrača Partizana.

Razlika u kvalitetu morala bi da bude tolika da se sve dileme oko učesnika grupne faze Lige konferencija reše već posle prvih 90 minuta u Beogradu.

Morala bi, da je sve usmereno samo ka sledećem rivalu i da je situacija u Humskoj stabilna.

Ali nije...

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: