Aston Martin je doneo važnu odluku

Ekipa Aston Martina je donela važnu odluku i potpuno promenila izgled zadnjeg krila što će imati svoje posledice.

Izvor: SN

Četvrtak, 11.08.2022.

11:00

Aston Martin je doneo važnu odluku
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Tehničke regulacije 2022. godine donele su mnoge specifične promene na bolidima, ali to ne znači da su njihova rešenja uvek bila inovativna.

Aston Martin (bivša Fors Indija) je jedna od tih ekipa koja je znala da iskoristi tuđe ideje odnosno da slobodnije interpretira pravilnik, a sada nam donose potpuno novi izgled zadnjeg krila bolida.

Dizajn zadnjeg krila estetski je možda i lepši, ali aerodinamički će u mnogo čemu doprineti ekipi jer će smanjiti kompleksnost zadnje ploče čime će otežati posao bolidima koji budu bili iza Aston Martina.

Jasno je da ovakvo rešenje nije pronađeno preko noći, a čovek koji je zadužen za to bio je Tom Mekalog, direktor tima za performanse bolida koji tvrdi da je sve rađeno u skladu sa FIA.

"Bilo je potrebno nekoliko meseci da dobijemo odobrenje od FIA i čim smo ga dobili, dizajn smo pretvorili u proizvodnju i sve prijavili uredno pred početak trkačkog vikenda. FIA je bila zadovoljna viđenim i implementirali smo to na naš bolid", rekao je Mekalog.

Možda u Mađarskoj nismo dobili Aston Martin sa neverovatnim performansama, ali smo definitivno videli napredak. Pritom, istu filozofiju i tip krila će zeleni tim koristiti i u narednim mesecima.

"Dakle, napravili smo određeni koncept i držimo se toga. Neke delove smo već iskoristili, ali efikasnost se razlikuje od karakteristike staza, tako da ćemo morati da se prilagođavamo",
objasnio je Tom Mekalog.

Sada se postavlja pitanje, da li će Aston Martin ostati jedini tim koji je samostalno napravio rešenje i potpuno promenio dizajn jednog dela? Da li će to postati narativ koji će diktirati tempo u budućnosti?

I ono takođe veoma važno, kako će to uticati na limitirane budžete koje trenutno imamo u Formuli 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: