Zvezda ima 5:0, ali i obavezu

Crvenu zvezdu samo neverovatna senzacija može da spreči da se nađe u plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 09.08.2022.

08:00

Zvezda ima 5:0, ali i obavezu
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prvak Srbije će u Jerevanu protiv Pjunika (19.00) braniti ogromnu prednost stečenu pre šest dana u Beogradu (5:0).

Čudo će biti potrebno i kiparskom Apolonu da se vrati posle 0:4 iz prve utakmice sa Makabijem iz Haife.

Srpsko-izraelski okršaj za plasman u grupnu fazu elitnog takmičenja naredne sedmice je već viđen i praktično zakazan.

Iako rezultatski rešen, dvomeč sa Pjunikom valjalo bi okončati na pravi način – novom pobedom.

Razlog je dobro poznata UEFA lista koeficijenata, ali u ovom slučaju ne klupska, nego nacionalna.

A tu, uprkos sjajnim prethodnim sezona u kojima su pretežno "večiti" marljivo sakupljali bodove, ove ne stojimo baš najbolje.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Doduše, kampanja 2022/23. je tek počela, ali dosadašnji rezultati nisu optimistični.

Znamo da smo zahvaljujući uspesima u prethodnih pet godina stigli do visokog 11. mesta, koje nam naredne donosi direktnog učesnika u eliti, jednog u kvalifikacijama za LŠ, jednog u plej-ofu za ulazak u Ligu Evrope, dakle sigurnog putnika u grupnu fazu makar Lige konferencija, te na kraju i dva predstavnika u kvalifikacijama za treće po jačini kontinentalno takmičenje.

Sve je to lepo, ali zarađeni bodovi treba da se brane. To za sada ne činimo baš najbolje.

Slabije od nas su sezonu započeli samo klubovi iz devet zemalja, između ostalih iz Andore, Gibraltara i San Marina.

Radnički Niš je već ispao u drugom kolu LK od Gzire sa Malte, Čukarički će jako teško nadoknaditi (1:3) protiv Tventea u trećoj rundi, a u dobroj situaciji nije ni Partizan u istoj fazi kvalifikacija, samo za LE (AEK, 1:2).

Znamo da se nacionalni koeficijent dobija kada se ukupni broj osvojenih bodova podeli sa brojem predstavnika iz pojedinačne zemlje.

Ove imamo četiri, sledeće pet i to koliko god lepo zvučalo, usložnjava situaciju, te pretnja da doživimo strmoglav pad na listi postaje sve veća.
Foto: FK Crvena zvezda
Vratimo se na Crvenu zvezdu, iz koje u najavi susreta sa Pjunikom najviše govore upravo o koeficijentu.

O nacionalnom, pošto klupski nije u igri, a razlog je već osigurana grupna faza nekog evropskog takmičenja ove sezone.

Ostaje samo pitanje da li će to biti Liga šampiona ili Liga Evrope. Ukoliko se prođu Jermeni, tri boda su zagarantovana.

Što se tiče nacionalnog koeficijenta, Zvezdin trijumf u Jerevanu bi sigurno značio, pošto se Norveška i Ukrajina polako približavaju i ugrožavaju tu 11. poziciju.

"Svaka evropska utakmica je dokazivanje i potvrđivanje za nas, a tako će biti i sutra. Na teren će izaći najbolji tim, iako nam fale tri igrača, ali imamo dobre zamene i širok roster. Svi su željni igre, želimo da izađemo jako, a idemo na pobedu zbog veličine kluba koja nas obavezuje na to, ali i koeficijenta", rekao je trener Dejan Stanković na konferenciji za medije.

Inače, zanimljiv podatak na ovu temu pred novi evropski izazov kaže da se crveno-beli nalaze na 14. mestu večne liste kada je sakupljanje bodova u pitanju.

Zvezda je od sezone 1955/56. koeficijentu doprinela sa 101.867 poena. Od srpskih klubova, Partizan je na 40. mestu sa 64.725, Vojvodina je 164. sa 15.683, OFK Beograd 268 sa 8.167, Radnički Niš 300. sa 7.000 bodova, Čukarički 445. sa 3.500 bodova, Obilić 558. sa 2.167 bodova, Sartid Smederevo 719. sa 1.167 bodova i Rad 732. sa 1.025 bodova.
Foto: FK Crvena zvezda
Iako je prolaz praktično osiguran, važno je da se nastavi sa dobrim partijama, koje dodatno podižu raspoloženje pred najvažnije mečeve u sezoni, najverovatnije protiv Makabija.

Da je meč u Jerevanu bitan pokazuje i činjenica da će Stanković na teren poslati najboljih 11, bez ikakvog kalkulisanja.

Na raspolaganju će mu biti Milan Borjan, Zoran Popović, Nikola Vasiljević, Nikola Stanković, Aleksandar Dragović, Strahinja Eraković, Nemanja Milunović, Stefan Leković, Marko Gobeljić, Kings Kangva, Gelor Kanga, Seku Sanogo, Slavoljub Srnić, El Fardu Ben, Nemanja Motika, Osman Bukari, Ibrahim Mustafa, Aleksandar Katai, Stefan Mitrović, Milan Pavkov i Ohi Omoidžuanfo.

U Beogradu su zbog lakših povreda ostali Mirko Ivanić i Aleksandar Pešić, te suspendovani Milan Rodić.

Kada smo kod levog beka crveno-belih, između dva meča, on je dobio konkurenciju, pošto je ugovor sa klubom iz Ljutice Bogdana potpisao Irakli Azarov, 20-godišnjak koji je stigao iz gruzijskog šampiona, Dinamo Batumija.

Nadaju se Zvezdini navijači da bi uprava uskoro mogla da reši i pitanje klasičnog desnog beka, za koju trenutnu konkurišu Marko Gobeljić, Nikola Stanković, odnosno Strahinja Eraković, koji po potrebi može i to da odigra, baš kao što je to radio u prvom susretu sa Pjunikom.

Novca za tako nešto trebalo bi da ima, ako se uzme u obzir da su crveno-beli od ovogodišnjeg igranja u Evropi osigurali zaradu od 11 miliona evra. To je u slučaju da se plasiraju u Ligu Evrope.

Ako su apetiti veći, a čini se da jesu, Liga šampiona sa sobom donosi osnovnu nagradu od 15,9 miliona evra. Put do nje je jasan – odrađivanje posla u Jermeniji, a onda i suočavanje sa poslednjom preprekom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: