Neponovljivo čudo

Ekipa Lejton Hausa je 1990. godine na trci za VN Francuske umalo izvela čudo kakvo nikada više nećemo videti.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Subota, 23.07.2022.

12:20

Neponovljivo čudo
Foto: Profimedia

Ovoga vikenda se šampionat Formule 1 vozi u Francuskoj na čuvenoj stazi Pol Rikard.

Pre više od 30 godina, tačnije 8. jula 1990. godine, na toj istoj stazi vozila se trka koja je zlatnim slovima upisana zahvaljujući ekipi Lejton Hausa.

Zamislite da se u nedelju vidimo ekipu Vilijamsa sa prve dve pozicije, da ispred svih vozača budu Nikolas Latifi i Aleks Albon...

Pa, sigurno bismo pomislili da je bilo nekog velikog incidenta i da su svi odustali. E, pa, 1990. godine je Lejton Haus napravio podvig svojom taktikom i umećem i umalo odneo duplu pobedu i stvorio najveće čudo ikada viđeno u režiji Ivana Kapelija i Maurisija Guželmana.

U to vreme je bilo mnogo više vozača i da bi se izbegao haos imali smo "pre-kvalifikacije" koje su vožene u petak ujutru i ukoliko ne izborite kvalifikacije, ništa od trke za vas...

U pre-kvalifikacije odlazite na osnovu vaših rezultata, a Lejton Haus je umalo bio jedna od tih ekipa i za Pol Rikard su spremili redizajnirane delove kako bi poboljšali svoje šanse da dođu makar do jednog boda.

Tada je Ferari bio favorit sa Najdželom Menselom i Alanom Prostom u timu, dok je Meklaren Honda imala Gerharda Bergera i Airtona Senu, dok su Sandro Nanini i Nelson Pike vozili za Beneton-Ford.
Foto: Profimedia
Lola Lamborgini sa Erikom Bernarom i Agurijem Suzukijem bila je najbolja u pre-kvalifikacijama i sa njima su mesto izborila dva AGS-Forda Gabrijele Tarkini i Janik Dalma.

Što se kvalifikacionog dela tiče, najbrži je bio Najdžel Mensel u Ferariju, pa slede Berger i Sena u Meklarenu, zatim drugi Ferari u kome je bio Alan Prost, pa Nanini u Benetonu, Patreze u Vilijamsu i na sedmom mestu... Ivan Kapeli u Lejton Hausu.

Na osmom mestu je bio Tjeri Butsen iz Vilijamsa, tek deveti Nelson Pike u Benetonu i na mestu broj 10 drugi Lejton Haus, Maurisijo Guželman.

Svi su pričali o promenjenom zadnjem difjuzeru kod Kapelija i Guželmana, a glavni čovek u čitavoj priči je niko drugi do genijalni Adrijan Njui. Poznato?

Kako i ne bi bilo, radi se o osobi koja je stvorila šampionski Red Bul, pre toga donosila titule Meklarenu i Vilijamsu.

"Bolid je bio dobar jedino na glatkim stazama, što je Pol Rikard svakako bio, iako je asfalt abrazivniji. Bili smo veoma kompetitivni na treninzima i shvatili gde su naše šanse da sačuvamo gume. Morao sam da pazim kako ulazim u "Signes" krivinu kako ne bih uništio prednji levi pneumatik. Znao sam da ako budem pametno skretao možemo da odradimo trku bez stajanja, a svi ostali bi morali da stanu",
priseća se heroj Ivan Kapeli. Kao što je rečeno, Kapeli se kvalifikovao kao sedmi, a deseti je bio Guželman. Pred sam početak trke, šef tehnčkog tima Gustav Bruner bio je veoma uporan da se podešavanje bolida promeni.

"Ima mnogo bočnih vetrova, pa ćemo drugačije da podesimo prednje krilo kako bismo imali bolje prijanjanje i iskoristili maksimalno svu potisnu silu", rekao je Bruner, a zabrinuti Kapeli odbio rekavši da je sve savršno izbalansirano i da je brzina dobra.

Asimetrično podešavanje je na kraju bilo na oba bolida i kada je trka počela, Berger je lako obišao Mensela i odlepio se kao prvoplasirani, dok su dva Lejtona na umu imala samo jedno – čuvanje guma.

Za to vreme Airton Sena obilazi Mensela i Mekalren dobija prva dva mesta, pa nastavlja da se odlepljuje. To tada nije bilo čudno, svi su znali da će Meklaren žrtvovati kvalifikacije i sve karte baciti na trku, gde su najbolje performanse i izvlačili zahvaljujući Stivu Nikolsu, Gordonu Mareju, Nilu Outliju, Majku Gaskojnu i ostalima.

Posle 24 kruga, sve je izgledalo ovako:

1. Berger
2. Sena
3. Mensel
4. Nanini
5. Patreze
6. Prost Alan Prost je bio poznat pod nadimkom "Profesor" i tada je još jednom nadmudrio učenike i shvatio da su svi trenutno na stazi iza nekoga, da je teško da će biti obilaženja i da je pametno prvi otići u boks.

Popularni "overcut" je odradio sve što je Prost i želeo i za samo 7,3 sekunde izlazi iz boksa, pa se vraća na stazu kao osmoplasirani. Berger odmah posle odlazi i za 12,7 sekundi napušta boks, vraća se na 11. mestu.

Sena je bio prvi, a posle katastrofalnih 16 sekundi u boksu vraća se na pistu kao osmi, dok Mensel preuzima vođstvo pa par krugova kasnije i on ide da menja gume, da bi za njim krenuli i vozači Vilijamsa, Benetona, pa onda i ostali...

"Osećao sam se sjajno u svom bolidu, vozio odlične krugove i gledao sve druge vozače kako odlaze u boks da menjaju gume. Za tren oka, bio sam lider", priseća se Kapeli.

Odjednom, Lejton Haus ima prva dva mesta – Kapeli prvi i Guželman drugi, a legendarni Džejms Hant je tada bio komentator i rekao da bi bilo lepo da Lejton izvuče veliko iznenađenje.

Kolege su mu sugerisale da to neće biti moguće jer će morati da menjaju gume, a ukoliko to ne učine, Prost će ih pojesti.
Foto: Profimedia
Iz perspektive taktike, Pol Rikard je važila za jednu od najizazovnijih i najkomplikovanijih staza u šampionatu. Ukoliko bude lepo vreme, temperature su izuzetno visoke, a tada je temperatura bila 30 stepeni...

Pritom, staza je izuzetno brza sa jako malim brojem sporih krivina gde se zahteva jače kočenje i naravno "Sinje" čuvena krivina slična "Parabolici" samo u nju ulazite sa znatno većom brzinom između 270 i 280 km/h.

Zbog toga je jako bitno kako ćete podesiti šasiju, krila i zato je pomenuta asimetrija bila važna. Ugao desnog krila je bio znatno drugačiji od levog, što je pomoglo u štednji pneumatika prilikom ulaska u pomenutu krivinu gde se gume najviše i cepaju.

Alan Prost je prvi otišao u boks, stekao prednost u odnosu na sve rivale i bez previše problema sustigao dva Lejtona. Svi su očekivali da će ih uskoro obići, ali "Profesor" to nije mogao.

Prošlo je 5 krugova, pa još 5, pa još 10 i shvatili smo da nema šta da traži protiv Guželmana koji ga je "oduvao" pri svakom Prostovom pokušaju, najčešće u Sinjeu.

Ipak, u 54. krugu, kada je Nanini počeo da pravi Prostu probleme, naterao je Guželmana na grešku koji odlazi na sredinu da se brani i ostavlja unutrašnju liniju, što je Alan iskoristio i obišao Guželmana.

Podsećam, ni Guželman ni Kapeli nisu otišli da menjaju gume (tada su pravila bila drugačija). Ostalo je dvadesetak krugova do kraja trke, a Kapeli je imao oko osam sekundi prednosti u odnosu na Prosta, dok se Guželman pozadi prilično mučio da zadrži poziciju.

Prvo ga je Nanini obišao i oduzeo mu mesto na podijumu, a onda je usledila katastrofa i kvar bolida. Otkazala mu je pumpa za gorivo, koja je ubrzo i otpala, pa je morao da povuče bolid i usledile su žute zastave.

Kapelija više nije imao ko da čuva, bio je prepušten samom sebi dok ga nezaustavljivo jure Alan Prost, Alesandro Nanini, Airton Sena, Najdžel Mensel, Gerhard Berger, Nelson Pike, Rikardo Patreze. Sve bivši i budući šampioni...

Šta je Kapeli tada uradio? Postavio najbrži krug trke! Dva kruga kasnije, Najdžel Mensel postavlja najbrži krug trke, ali ga je motor izdao. Njegov Ferari se pušio, plavi dim je kuljao iz crvenog bolida i to su bile jako loše vesti za njega pa je morao da se povuče.

I to nije sve, Naninija su izdale električne komponente što je značilo povlačenje jednog Benetona, dok Kapeli suvereno čuva prvo mesto dok Prost "vadi dušu" Ferariju ne bi li ga obišao.

Kao da nije bilo dovoljno što je Prost dovoljno blizu da može da napadne Kapelija, kao da nije dovoljno što trostruki šampion ima najbolji bolid u tom trenutku, sudbina se postarala da desni retrovizor Lejton Hausa otpadne.

Dakle, Ivan Kapeli je imao manje informacija gde se Prost nalazi. Ubrzo, u krivini broj jedan, Kapeli nije imao pojma gde se Prost nalazi i gubi poziciju broj 1, ali je odmah vraća i spektakularno trkanje sve je oduševilo.

Pet krugova pre kraja... Lejton ide ka pobedi. Četiri kruga pre kraja, neponovljivo čudo je pred nama. Tri kruga pre kraja... Kapelija je izdala pumpa za gorivo, pa kao Guželmana, ali je bolid ipak mogao da se vozi.

Naravno, nije to bilo dovoljno da se sačuva mesto od Alana Prosta koji ga obilazi bez većih problema u pretposlednjem krugu. Kapeli je nekako uspeo bez retrovizora, na gumama sa kojima je i počeo trku i motorom koji je na izdisaju da trku završi na drugom mestu! Nisu pobedili, ali su umalo eksplodirali od sreće. Tehnički direktor Gustav Bruner je preskočio ogradu i maltene bio na stazi u momentu kada Kapeli prolazi kroz cilj pa su morali da smisle izgovor kako je pao sa ograde da ih ne bi diskvalifikovali.

Za ovo nebezbedno ponašanje su im progledali kroz prste, jer je ovaj uspeh zaista nezamisliv.

"Bio sam prvi tokom 46 krugova i uveren da ću pobediti i da Alan Prost neće smeti da rizikuje da me obilazi jer mora da misli o borbi za šampionsku titulu. Tri kruga pre kraja, pre ulasku i Sinje, video sam da se pali crvena lampica i alarm za pumpu uz jako čudan zvuk motora. Nisam ništa mogao da uradim i Prost me je obišao i zauzeo prvo mesto. Bolid mi je bio uništen, a ja sam bio očajan. Bio sam tako blizu prve pobede u karijeri, a nisam uspeo da dođem do nje. Kasnije sam bio na podijumu sa Alanom Prostom i Airtonom Senom, pa sam bio neverovatno srećan. Zamislite samo da stojite pored tako velikih vozača, fantastičan uspeh", rekao je Kapeli. Lejton Haus nikada više nije prišao ovome, nismo mogli ni da sanjamo šta smo toga dana dobili na stazi Pol Rikard, jer kao što sam već napomenuo, ekvivalent ovoga bi bila Vilijamsova borba za pobedu.

Takođe, spomenuo sam živu legendu Adrijana Njuija koji je osmislio ovaj koncept, ali on na ovoj trci nije bio jer se nekoliko dana ranije dogovorio sa ekipom Vilijamsa.

"Gledao sam trku na televiziji. Neverovatno je koliko sam bio srećan jer je tim prošao kroz mnogo problema 1989. i 1990. godine, ali smo u aero tunelu u Sautemptonu pronašli rešenje za pod i napravili dosta bolji bolid", priseća se Njui.

Delovi ovog Lejton Hausa su bili osnova za dominaciju FW14 Vilijamsovog bolida, koji je pobedio na sedam trka naredne godine...

Sve u svemu, legendarna scena iz Francuske se verovatno više nikada neće dogoditi, ali u nedelju na stazi Pol Rikard nas definitivno čeka nešto spektakularno i uzbudljivo.

Ko zna, možda Vilijams ili Has ipak izvuku "keca iz rukava".

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: