Pešić posle šokantnog poraza: Alarmantno stanje – ja ne mogu bolje

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, govorio je na konferenciji za medije.

Izvor: SN

Ponedeljak, 04.07.2022.

21:28

Pešić posle šokantnog poraza: Alarmantno stanje – ja ne mogu bolje
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Srbije poraženi su od Belgije u niškom Čairu posle neizvesne i dramatične utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket 2023. godine.

"Kao prvo, čestitam Belgiji, zaslužili su pobedu i pobedili su, a šta je Dušan rekao mislim da sa ovakvom željom i ovim stavom, timskim duhom možemo da budemo zadovoljni, bili smo premotivisani, hteli smo da pobedimo odmah i zbog toga nekada nismo doneli dobre odluke pogotovo u napadu i za jednu utakmicu, napetu utakmicu 40 minuta, 17 izgubljenih lopti je mnogo i ne zaboravite da smo igrali sa jednim veoma dobrim timom, znali su šta hoće svakog momenta, dugo su zajedno i probali smo da sa željom i agresivnošću da podignemo ljude u hali i nekada ta pomoć je element igre, a kao večeras kada je bilo teško i napeto sa dobrim timom kao što je Belgija, nije bilo dovoljno", rekao je Svetislav Pešić.

U drugoj fazi Srbija igra protiv Grčke, Turske i Velike Britanije...

"Naša situacija je bila vanredna i pre ovog prozora, situacija je trebala da nas sve zajedno igrače i trenere dovede do toga da samo as dobrim pripremama možemo da kompenzujemo nedostatak uigranosti jer ja sam juče rekao mi smo do sada odigrali malo, jer se do sada moje reči pretvore u izgovore, mi smo u Srbiji, znamo kako se gleda na poraze i u jednoj i u drugoj situaciji smo euforični. Ja i sada znam gde se nalazimo, biće teško, sigurno, ja sam to rekao i pre početka prozora i rekao sam da je naša situacija alarmantna i da ne možemo da računamo na sve igrače, da ne kažem najbolje i nemamo dovoljno vremena za bilo kakve pripreme što se videlo i večeras. Bilo je naših grešaka, grešaka igrača i to je sastavni deo igre. Nismo imali kontiniuitet to se desilo i sad i u Rigi, igrali smo do jednog momenta, pa smo izgubili snagu i onda smo pravili greške i u napadu i u odbrani i izgubili mnogo lopti i igraš protiv tima kao letonija i belgija koji su dgo zajedno i jednostavno ja nisam toilko loš trener, ali uigrati tim za tako kratko vreme sa igračima koj dolaze iz različitih kluba i sa željom da igraju za reprezentaciju a protiv belgija koja 40 min igra na visokom nivou. To nije najbolja reprezentacija kao Španija ili Francuska, da ne kažem Slovenija, ta uigranost je nešto što Belgija ima, a mi nemamo. Pokušali smo da angažovanjem nadomestimo, međutim nije uspelo i ostaje nam da vidimo kako ćemo dalje. Videćemo. Moramo svi zajedno da razmislimo i oni koji su ovde i oni koji nisu ovde, ja sam rekao da ne možemo da izađemo samo zbog toga što smo Srbija i vi ste videli sa kakvim samopouzdanjem su Belgijanci večeras igrali protiv nas. Oni senisu uzbudili nijednog trenutka vbez obzira na našu želju, a potrebno je bilo još nešto više. Nadam se da ćemo u sledećim utakmicama 25. i 29. avgusta te dve utakmice koje moramo da dobijemo ako želimo da idemo na Svetsko prvenstvo. Svaku moram da igramo kao da je poslednja. Treba se pripremiti za to, imaćemo duže pripreme za te dve utakmice jer je to zadnja nedelja avgusta i onda stiže EP, a onda o tom potom" Na pitanje da li ih je situacija sa odlaganjem utakmice omela, Pešić je rekao:

"Njih kao i nas. Ne bih previše pričao o tome, jer to su uslovi kako za nas tako i za Belgiju, mi smo imali druge probleme i bilo je smrtnih slučajeva kada je momak morao na sahranu... Kako da kažem, bilo je i povreda jednog drugog igrača, ali to je sastavni deo ovakvih kvalifikacija i mi tu ne možemo da tražimo uzroke, a ono što sam već rekao je to da unapred moramo da znamo da se svuda igra košarka i da moramo da budemo spremni i da shvatimo da ne možemo nikoga da potcenjujemo i to je tako"


Šta je falilo u finišu? Srbija je od 71:58 došla do poraza 73:74...

"Olako smo donosili ne najbolje odluke, znači, oni su napravili 9:0 pa 14:0 i ušli smo u neke greške iz prevelike želje da što pre završimo utakmicu i u napadu smo donosili loše odluke. Oni su napali nas u pikenrolu, to je bilo dosta dobro i u jednom momentu smo dobro i branili pa smo pali i oni su dali jeftine poene koje su ih vratili u igru i doneli im samopouzdanje, prebrzo smo hteli da završimo, nismo donosili najbolje odluke i možda sam ja trebao više odgovornosti da uzimam da ja pozovem neki napad, da ja potražim od igrača da igraju nešto drugo, ali to je to, šta da radimo"
Alarmantna situacija, mobilizacija svih klubova, igrača?

"Nikada nije dobro kada se izgubi, niko ne voli da izgubi, u Srbiji se malo duvamo i mislimo da smo još uvek najbolji na svetu. Nažalost, ne nažalost, nego definitivno nismo. Moramo da budemo svesni naših mogućnosti i da svi igrači i treneri, što su ovde i što nisu, treba da znaju da mi igramo sa ekipama koje imaju ogromno iskustvo, a možda nemaju kvalitet i NBA igrače niti u Evroligi, ali oni su momci koji igraju po francuskim i španskim klubovima, to su sve igrači koji su kvalitetni i u sistemu koji je dugo godina na snazi na ovakvim takmičenjima. Mi kvalifikacije uzimamo kao nešto što moramo da igramo, a njima su to najvažnija takmičenja. To su dva različita prilaza. Naravno, da završim, nikada nije dobro kada se izgubi i bolje je kada se pobedi pa da se iz toga izvuče šta može, a mi igrači i treneri smo najodgovorniji, a ovaj poraz je jedan znak da mi moramo svi da se zbijemo i da ako želimo da imamo reprezentaciju koja postiže očekivane rezultate... Rezultati se na ovakav način ne postiže, uspeha neće biti. Možda neko drugi može bolje, ali ja ne mogu. Ja ne mogu bolje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: