Šok – Srbija izgubila od Belgije

Košarkaši Srbije poraženi su od Belgije rezultatom 74:73 u šestom meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor: SN

Ponedeljak, 04.07.2022.

18:00

Šok – Srbija izgubila od Belgije
Foto: Profimedia

Trebalo je da reprezentacija Srbije odigra svoj meč sa Belgijom u nedelju, ali je zbog nestanka struje i potom problema sa osvetljenjem isti odložen za ponedeljak.

Tada su izabranici Svetislava Pešića odigrali jedan čudan meč pun preokreta i neizvesnosti i po drugi put poraženi od Belgije u grupnoj fazi.

U narednoj fazi se Srbija ukršta sa Grčkom, Truskom i Velikom Britanijom, a Srbija ima lošiji međusobni skor sa Letonijom i dva poraza od Belgije, a pošto se samo tri reprezentacije plasiraj na Mundobasket ovo je prilično otežavajuća okolnost za drugu fazu.

Što se samog meča sa Belgijom tiče, videlo se da će biti teško čim je utakmica počela. Nije uspevala Srbija da realizuje svoje napade onako kako je zamislila, a Belgija je s druge strane van linije 6,75 pogađala svoje šuteve.

Zbog toga je na kraju prve deonice imala prednost 23:21, a na startu druge četvrtine je Srbija uspela da stekne prednost od 5 poena, pa je Belgija nekako uspevala da odgovori i nervoza nije napuštala redove Srbije.

Jasan pokazatelj je i tehnička greška koju je dobio Svetislav Pešić krajem druge četvrtine, što Belgija koristi za preokret i vođstvo 37:38, ali se na poluvreme otišlo sa nerešenim rezultatom, 38:38.
Foto: Starsportphoto
Treći period počinje trojkom Lekonta, pa je odgovorio Vanja Marinković na isti način i to je bila četvrta trojka beka šutera srpske reprezentacije.

Priključio se i Avramović sjajnom sekvencom, da bi Dejan Todorović sa dve vezane trojke dodatno ugrozio Belgijance i Srbija sa 70:63 završava taj desetominutni period.

Malo ko je mogao da pretpostavi šta će se dalje dešavati. Srbija je na krilima tih dobrih napada nastavila da igra onako kako voli, držala dvocifrenu prednost oko pola četvrtine i imala 71:58 u jednom momentu.

Od tih +13 sledi potpuni raspad Srbije, slično kao u duelu sa Letonijom. Belgijanci prave seriju 14:0 i dolaze do preokreta i prednosti 72:71 u Čairu, a Srbija nastavlja da srlja iz greške u grešku.

Od 5:15 do kraja meča do 1:50 Srbija nije uspela da da koš i to se definitivno može zavesti kao ključni "crni period" u igri srpskog tima i nije pomogao ni jedan tajm-aut koji je Pešić zvao.
Photo: FIBA
Poslednji napad Belgije završen je lakim poenima Lekonta za 74:73, a Srbija je posle konfuzne situacije došla do toga da Vanja Marinković šutira za 3 preko ruke i 10 sekundi pre kraja meča niko nije pravio faul, što je označilo siguran poraz.

Sa 14 poena je Vanja Marinković bio najefikasniji, 12 je ubacio Nemanja Bjelica, a 11 Aleksa Avramović.

Ismael Beko sa 17 predvodio je Belgiju, a po 16 imali su Lekont i Obasoan.

Meč ste mogli da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

822 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: