Put kojim se teže ide

Posle pet punih godina bez šampionske titule i tri sezone bez ijednog trofeja, svima je bilo jasno da je Partizanu potrebna ozbiljna tranzicija.

Izvor: SS

Subota, 25.06.2022.

12:00

Put kojim se teže ide
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ

Aleksandar Stanojević je sastavio tim koji nije bio uspešan i koji se njegovim odlaskom potpuno raspao.

Iako je u pitanju ozbiljan trener, koji jeste doveo ekipu do rekordnih 98 bodova, nije uspeo da dobije niti jedan "večiti" derbi i iza njega su ostali, manje više, pepeo i garež.

Svi njegovi puleni koje je doveo su otpisani i klub ih je označio kao nepoželjne, a svojom ostavkom sačuvao je "leđa" čelnicima kluba koji su nastavili da koračaju istim putem kao i godinama unazad.

Gde će taj ustaljeni kurs odvesti crno-beli brod sledećeg maja, veliko je pitanje (ili nije?), ali od svih najavljenih promena jedina je ta da će gorepomenutu prašinu i čađ pokušati da pokupi Ilija Stolica.

Novi šef struke se na pripremama u Sloveniji suočava sa sve većim problemima iz dana u dan, a i sam je posle poraza od Kluža istakao zabrinutost zbog velikog broja igrača "zavijenih u led".

"Mislim na način na koji su kontrolisali utakmicu protiv protivnika koji je šampion svoje zemlje, duže su zajedno, ovo im je treća utakmica već, a nama prva i način kako smo sa karakterom sa kojim smo postpupili i to raduje kao i momci koji su izdržali 90 minuta. Zabrinjava što se igrači zamotavaju u led i nadam se da neće biti ništa ozbiljno, a morali smo da preuzmemo rizik i da sačekamo ostatak ekipe tako da komplikovano jeste, ali šta da radimo idemo dalje", rekao je novi trener Partizana Ilija Stolica. Crno-bele je prethodnih dana u Ptuju ophrvao stomačni virus. Čak sedmorica su osećala tegobe uoči susreta protiv Rumuna, a ni povrede ih nisu zaobišle, kako pre, tako i za vreme same utakmice.

Partizan nije delovao loše u pojedinim momentima. Naprotiv. Insistiralo se na presingu protivničkog igrača sa loptom i brzog vraćanja poseda, dok je u nekoliko navrata igra "iz prve" otela uzdahe i "vau" čak i sportskom direktoru Ivici Ilievu koji je bio na tribinama.

Da Zlatan Šehović nije najspretnije vratio loptu Aleksandru Popoviću kod jedinog gola na meču, a ovaj potom napravio kardinalnu grešku, pričala bi se druga priča. Iovako poraz ne boli, ali zato brinu nagomilani kadrovski problemi.

Dve prve opcije za najisturenijeg napadača, Rikardo Gomeš i Marko Milovanović, nisu nastupili zbog sitnijih povreda, kako se ne bi rizikovalo nešto više od toga. Bez takvih golgetera, posebno prošlosezonskog strelca 38 pogodaka, zaista je teško. Na Patrika Andradea ćemo morati još malo da sačekamo, a kada je učinak novajlija u odbrani, utisak je podeljen.

Kasnije se u drugom poluvremenu povredilo i prvo pojačanje Zlatan Šehović. Stradalo je koleno i još uvek nije poznat stepen njegove povrede.

Njegov saigrač iz poslednje linije, Aleksandar Filipović, pokazao je odličan fudbal i da je vrlo čvrst u duelima.

Videćemo u kom će smeru sve ići, ali bi doskorašnji fudbaler BATE Borisova, mogao bi da bude rešenje za desni bok.
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
Filipović neće imati konkurenciju još najmanje dve ili tri nedelje, koliko će odsustvovati Marko Živković zbog neugodne povrede lista noge.

Problem će biti štoperi, mada je jedan uveliko na vidiku i spreman je da uskoči u tim, ali ga iz kluba vešto skrivaju od očiju javnosti.

Raduje ubacivanje omladinaca u vatru: Sameda Baždara, Mihajla Petkovića, Mateje Staševića, kao i od ranije mladih nada Nemanje Jovića i Nikole Terzića.

Isto tako, utisak je da se Ljubomir Fejsa vratio, kada je reč o njegovom zdravstvenom stanju, pa i sa te strane ima razloga za optimizam.

Ali...
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
Iako jeste rano za izvođenje zaključaka posle samo jedne pripremne utakmice, uz neospornu činjenicu da je Kluž daleko spremnija ekipa jer počinje kvalifikacije za Ligu šampiona za 10 dana protiv jermenskog Pjunika, ovo možda jeste put kojim se ređe i teže ide.

Ništa dalje nije ni Partizanov početak sezone (9. jula od 20.00 u Ivanjici protiv Javora), a glavobolju zadaje saznanje da kostur tima nije ni izbliza poznat.

Šta više, sprema se još odlazaka iz kluba, o čemu će više reči biti narednih dana, a nova i preko potrebna pojačanja su u izmaglici.

Najveći upitnik stoji pored toga koliko će Ilija Stolica, uz svu energiju koju je uneo svojim dolaskom, uspeti da se izbori sa vetrenjačama.

Da promeni petogodišnji kurs Partizanovog broda i skrene ga sa puta u prazno.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: