Izabrane sudije za Mundijal – nema Srba, prvi put žene

FIFA je imenovala 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih sudija i 24 VAR zvaničnika za FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2022.

14:42

Izabrane sudije za Mundijal – nema Srba, prvi put žene
Stefani Frapart (Foto: Profimedia/Hans van der Valk/Orange Pictures)

Među njima nema srpskih arbitara. Prvi put u istoriji Svetskog prvenstva imenovano je i šest ženskih sudija.

Odabrani arbitri predstavljaju najviši nivo suđenja iz šest FIFA konfederacija, na osnovu njihovog kvaliteta i nastupa na FIFA turnirima, kao i na drugim međunarodnim i domaćim takmičenjima poslednjih godina, saopšteno je iz Niona.

"Kao i uvek, kriterijum koji smo koristili je 'kvalitet na prvom mestu' i izabrani zvaničnici predstavljaju najviši nivo suđenja širom sveta", rekao je predsednik Sudijskog komiteta FIFA Pjerluiđi Kolina, "Svetsko prvenstvo 2018. je bilo veoma uspešno, delom i zbog visokog standarda suđenja, a mi ćemo dati sve od sebe da za nekoliko meseci u Kataru budemo još bolji".

Projekat "Put za Katar 2022" počeo je već 2019. godine, uključivši više od 50 sudijskih trojki koje su prošle kroz intenzivne pripreme.

"Pandemija je uticala na naše aktivnosti, posebno u 2020. i početkom 2021. godine. Srećom, Svetsko prvenstvo je bilo još dosta daleko, pa smo imali dovoljno vremena da kandidatima pružimo dobru pripremu. Izbor sudija objavljujemo dosta unapred jer želimo da radimo još više sa svima koji su imenovani za FIFA Svetsko prvenstvo, prateći ih u narednim mesecima. Poruka je jasna: ne počivajte na lovorikama, nastavite da radite i pripremite se veoma ozbiljno za Svetsko prvenstvo Kup", rekao je Kolina.

Masimo Busaka, direktor FIFA za suđenje, garantuje da će arbitri dobiti svu neophodnu podršku, jer je njihova priprema najvažnija.

"Zahvaljujući inovativnom programu praćenja i podrške, svi zvaničnici utakmica mogu da budu nadgledani od strane sudijskih instruktora FIFA još pažljivije i intenzivnije nego prethodnih godina. Ovo je veoma važan faktor od koga očekujemo značajna poboljšanja i napredak na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022", objasnio je Busaka, "Pored toga, biće prilagođeni individualni programi, koji se posebno tiču zdravlja i kondicije. Svaki sudija će biti pažljivo praćen u narednim mesecima, a konačna procena tehničkih, fizičkih i medicinskih aspekata biće doneta neposredno pre Svetskog prvenstva, kako bi bili u najboljoj kondiciji kada lopta počne da se kotrlja u Kataru".

Odabrani zvaničnici utakmice učestvovaće početkom leta na nekoliko seminara (Asunsion, Madrid i Doha), pregledavajući i analizirajući video snimke stvarnih situacija sa utakmica, i učestvovaće u praktičnim treninzima sa igračima, koji će biti snimljeni kako bi učesnici dobili trenutne povratne informacije od instruktora.
"Ključni fokusi priprema ostaju zaštita igrača i imidža igre, doslednost, uniformnost, čitanje igre iz tehničke i taktičke perspektive i razumevanje različitih mentaliteta igrača i tima", dodao je Busaka, "Ne možemo da otklonimo sve greške, ali ćemo učiniti sve da ih smanjimo".

VAR sistem je prvi put primenjen na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018, a četiri godine kasnije, tim od 24 VAR arbitra radiće u Kataru, spremni da svojim kolegama na terenu obezbede tehnološku podršku, kad bude potrebna.

Zbog veoma ograničenog broja asocijacija članica FIFA koje su implementirale VAR sistem u međuvremenu, VAR arbitri za Rusiju su uglavnom birani iz Evrope i Južne Amerike.

Danas se VAR sistem koristi na svim velikim takmičenjima širom sveta, a VAR sudije iz Azije, Afrike, kao i Centralne i Severne Amerike će takođe učestvovati na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Prvi put u istoriji FIFA Svetskog prvenstva, FIFA sudijski komitet je takođe imenovao tri glavne ženske sudije i tri ženske pomoćne sudije.

"Veoma smo srećni što smo sa Stefani Frapart iz Francuske, Salimom Mukansangom iz Ruande i Jošimi Jamašitom iz Japana, kao i pomoćnim sudijama Neuzom Bek iz Brazila, Karen Dijas Medinom iz Meksika i Ketrin Nezbit iz SAD, uspeli da prvi put u istoriji FIFA Svetskog kupa imenujemo i ženske sudije. Ovim je završen dug proces koji je započeo pre nekoliko godina raspoređivanjem ženskih sudija na FIFA muškim juniorskim i seniorskim turnirima. Na ovaj način jasno naglašavamo da je kvalitet taj koji se gleda, a ne pol. Nadam se da će se u budućnosti izbor elitnih ženskih funkcionera za važna muška takmičenja doživljavati kao nešto normalno, a ne više kao senzacionalno. One zaslužuju da budu na Svetskom prvenstvu jer konstantno nastupaju na zaista visokom nivou, a to je za nas važan faktor", zaključio je Kolina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: