Nova linija NBA trofeja – Leri O'Brajan, Bil Rasel, Medžik Džonson, Leri Bird

Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) predstavila je liniju ponovo osmišljenih trofeja za NBA plej-of.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2022.

15:30

Nova linija NBA trofeja – Leri O'Brajan, Bil Rasel, Medžik Džonson, Leri Bird
Foto: Ljubaznošæu NBA

Uključujući evoluciju trofeja Lerija O'Brajana, koji se svake godine dodeljuje NBA šampionima.

Šest trofeja, dizajniranih u saradnji sa umetnikom Viktorom Solomonom i kompanijom Tiffani & Co, nazvani su po NBA legendama koji su doprineli oblikovanju lige i predstavljaju standarde postsezonske izvrsnosti.

Trofeji NBA finala

Trofej Leri O'Brajan

Foto: Ljubaznošæu NBA
Šampionski trofej, nazvan po Leriju O'Brajanu od 1984. godine, odaje počast trećem komesaru NBA, koji je nadgledao NBA apsorpciju četiri ABA tima i nacionalni sporazum o prenosima.

Trofej je visok 65,7 centimetara i težak oko 13,5 kilograma, a njegova najnovija iteracija evoluirala je u tri ključne oblasti:

* konfiguracija mreže i lopte je pomerena napred, simbolizujući ligu koja gleda u svoju budućnost.

* sloj od 24k zlata je maskiran da bi otkrio srebro koje naglašava kanale lopte i mreže.
Foto: Ljubaznošæu NBA
* baza je sada sadrži dva naslagana diska. Na vrhu diska nalazi se lista prvih 75 NBA šampiona.

Počev od ove godine, ime svakog NBA šampiona biće ugravirano na donjem disku svakog novog trofeja, i obezbediti da svaki tim dobije jedinstveni trofej koji nosi njegovo ime.

Drugi disk je dizajniran sa dovoljno prostora da prikaže narednih 25 NBA šampiona, sve do 100. sezone lige. Na donjoj strani trofeja nalazi se novi logo NBA finala.

Trofej Bil Rasel

Foto: Ljubaznošæu NBA
Nagrada za MVP-ija finala NBA, nazvana po Bilu Raselu od 2009. godine, odaje počast legendi koja je osvojila rekordnih 11 NBA šampionata u 13 sezona.

Bil Rasel trofej zadržava visinu od 43,8 cm i težak 5 kg, sada je u potpunosti završen u zlatnom premazu u skladu sa trofejom Lerija O'Brajena, i ima slične maske koje otkrivaju mrežu i košarkaške kanale.

Trofej šampiona konferencija
Foto: Ljubaznošæu NBA
NBA svoje trofeje za šampione na konferenciji imenuje po dvojici NBA legendi, Bobu Kuziju i Oskaru Robertsonu, zbog njihovog izuzetnog doprinosa na terenu i uticaja koji su imali kao prvi predsednici Nacionalne asocijacije košarkaša (NBPA).

Slično originalnim trofejima iz 2001. godine, trofeji šampiona istočne i zapadne konferencije podižu srebrnu košarkašku loptu simbolično podeljenu na četiri dela, što predstavlja ključne prekretnice na putu do finala NBA: plasman u plej-of i pobedu u prvoj rundi, polufinale konferencije i finale konferencije.

Na donjoj strani je navedeno 15 timova u svakoj konferenciji i logotip finala konferencije.

Napravljen od najfinijeg srebra, trofej Zapadne konferencije je visok 39,6 cm i težak 14 kg, dok je trofej Istočne konferencije visok 39,6 cm i težak 12,7 kg.

Trofej Bob Kuzi

Foto: Ljubaznošæu NBA
Nadimak "Mr. Košarka" i "Hudini iz Hardvuda" Kuzi je dobio zbog svojih revolucionarnih sposobnosti organizatora igre, i biran je u svaki jubilarni tim u istoriji lige (25, 35, 50. i 75. godišnjica).

On je šestostruki NBA šampion, NBA MVP, 13 puta izabran za Ol-star NBA lige, 12 puta je izabran za All-NBA tim i dva puta je bio MVP NBA Ol-star utakmice.

Kao prvi predsednik NBPA, Kuzi je bio ključan u obezbeđivanju važnih beneficija za svoje kolege igrače.

"Ja sam deo NBA porodice od 1950. godine i među najvećim rasostima u mojoj karijeri posle igranja je gledanje kako košarka nastavlja da evoluira u ono što je danas",
rekao je Kuzi, "Malo je većih dostignuća u sportu od predstavljanja vaše konferencije u finalu NBA, i dirnut sam što mi je NBA dodelila čast da budem povezan sa šampionima Istočne konferencije u godinama koje dolaze".

Trofej Oskar Robertson

Foto: Ljubaznošæu NBA
"The Big O" je bio prvi NBA igrač koji je u proseku ostvarivao tripl-dabl tokom cele sezone.

NBA šampion, NBA MVP, 12 puta član NBA Ol-Star selekcija, 11 puta All-NBA selekcija tima, NBA početnik godine, trostruki MVP NBA Ol-Star utakmice i član 35, 50. i 75. godišnjice lige, Robertson je jedan od najboljih svestranih igrača u istoriji igre.

Robertson je takođe bio prvi afroamerički predsednik NBPA i igrao je ključnu ulogu u reformi NBA drafta i uvođenju slobodnih agenata.

"Oduševljen sam što je trofej šampiona NBA Zapadne konferencije nazvan u moju čast",
​​rekao je Robertson, "Pre nekoliko decenija igrao sam u novoj i veoma konkurentnoj ligi sa ogromnim talentom. Ovaj trofej za mene predstavlja ne samo moj naporan rad da poboljšam ligu, već i sav trud budućih osvajača Oscar Robertson Trophi™ koji čine NBA velikom".

Trofej MVP-ja finala konferencija
Foto: Ljubaznošæu NBA
Leri Bird i Irvin "Medžik" Džonson pomogli su da se definiše moderna NBA sa svojim individualnim sjajem i timskim uspehom 1980-ih.

Zajedno, rivalstvo Birda i Džonsona da dve obale SAD očaralo je navijače i odigralo ključnu ulogu u podizanju lige na nove visine.

Trofeji sa imenima dve legende NBA lige će svake godine dodeljivati MVP-ovima finala Istočne i Zapadne konferencije

Svaki MVP trofej finala konferencije podiže srebrnu loptu, slično trofejima šampiona konferencije.

Trofej nosi 24-karatnu zlatnu mrežu u svojoj potpornoj strukturi, koja odražava novi MVP trofej finala, visok je 14 inča i težak oko pet funti.

Trofej Leri Bird

Foto: Ljubaznošæu NBA
Birdova sjajna karijera je obasjana sa tri NBA šampionske titule, tri NBA MVP nagrade, dve nagrade za MVP finala NBA, 12 NBA Ol-star selekcija, 10 selekcija All-NBA tima, nagradom NBA ruki godine, NBA All Star utakmice MVP-a nagrada i selekcije timova za 50. i 75. godišnjicu lige.

"Veoma sam počastvovan što se moje ime povezuje sa MVP trofejem finala Istočne konferencije NBA lige", ​​
rekao je Bird, "Znam koliko je teško doći do ove velike prekretnice finala Istočne konferencije i biti proglašen za najkorisnijeg igrača čini trofej još dragocenijim".

Trofej Irvin "Medžik" Džonson

Foto: Ljubaznošæu NBA
Jedan od najvećih bekova svih vremena, Džonson je izgradio nasleđe izvrsnosti koje uključuje pet NBA šampionata, tri NBA MVP nagrade, tri MVP finala NBA finala, 12 NBA Ol-Star selekcija, 10 All-NBA timova, dve NBA nagrade Nagrade za MVP Ol-Star utakmice i selekcije timova za 50. i 75. godišnjicu lige.

"Finale NBA konferencije predstavlja poslednju prepreku sa kojom tim mora da se suoči da bi dobio priliku da se plasira na veliku scenu, finale NBA", rekao je Džonson, "Zaista sam počastvovan što je moje ime obeleženo na Trofeju najkorisnijeg igrača finala Zapadne konferencije. Ovaj igrač briljira na obe strane terena, čini saigrače boljim i vodi svoj tim do najvišeg novoa u košarci".

NBA plej-of nastavlja se predstojeće noći utakmicama od 1h Filadelfija 76ers – Majami Hit (3-2), i od 3.30 Finiks Sans – Dalas Maveriks (3-2).

Finalna serija NBA lige počeće 2. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: