Počinje "Erikolucija" na Old Trafordu

Stiže novo vreme na "Old Traford".

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2022.

13:58

Počinje
Foto: Profimedia

Debakl na "Enfildu" bio je i konačan signal da Mančester junajted ne da mora da menja nešto, nego – sve. Ralf Rangnik će pokušati da koliko-toliko spase sezonu eventualnim plasmanom u Ligu šampiona, ali činjenica je da će "Crveni đavoli" da se fokusiraju na potpunu rekonstrukciju tima i da krenu od nule.

Ono što je Ole Gunar Solskjer ostavio u amanet nemačkom stručnjaku se ispostavilo kao samo privremeno rešenje jer aktuelni sastav Junajteda je godinama daleko od nivoa koji igraju najbolji engleski klubovi.

"Postoji opšti haos u klubu, od vrha do dna. Navijači ne žele ove vlasnike, žele da klub preuzme neko drugi. Žele i novog trenera i nove igrače. To je tužno gledati jer to nije klub u kojem sam ja igrao. To nije ono za što je Mančester junajted važio kad sam ja igrao, to je raspad sistema. Ja ne vidim Mančester Junajted koji izađe na teren i bori se te igra s ponosom", oštro je kritikovao klub bivši kapiten Roj Kin.

Nemac Ralf Rangnik, koji će na kraju sezone da preuzme funkciju sportskog direktora, dok će na mesto menadžera najverovatnije dovesti Ajaksovog trenera Erika Ten Haga, najavio je velik promene na leto.

"Očekuje nas kompletna rekonstrukcija tima na leto. Šest, sedam a možda i deset novih igrača će doći. Potrebno je ponovno izgraditi ekipu, meni je to bilo jasno u prve tri ili četiri nedelje, i to će se sigurno dogoditi. Samo na poziciji golmana imamo kvalitet. Moramo pojačati tim na svakoj drugoj poziciji. Tri igrača neće biti dovoljna",
rekao je Nemac.
Foto: Profimedia
Ali problem tima nije samo (ne)kvalitet pojedinaca. Problem je mnogo dublji i prostraniji od toga.

"Problem su i povrede. Pol Pogba je sedmi ili osmi s povredom mišića. To povlači neka pitanja i s tim uopšte nisam srećan. Liverpul igra u četiri takmičenja i nema problema s tim. Naše povrede povlače pitanja o načinu treniranja i poduzetim merama da se to spreči. Na ta pitanja treba pronaći odgovore", ističe Rangnik.

Prvi Rangnikov korak po okončanju sezone biti finalizacija dogovora sa Ajaksom i dolazak Erika Ten Haga na mesto menadžera.

Onda će krenuti odlasci – Edinson Kavani, Džesi Lingard, Huan Mata i Nemanja Matić napuštaju klub kao slobodni igrači. A još uvek se čeka odluka Pola Pogbe.

"Ja ne vidim Mančester junajted koji izađe na teren i bori se te igra s ponosom. Lingard ulazi kako bi Junajted... On je trebalo da napusti klub pre dve godine. Nije dovoljno dobar. Rašford je igrao kao dete u napadu. Pokušavamo pomoći Magvajeru, dati mu malo PR-a, a poslednji gol... Njegovo dodavanje i branjenje, to nije dovoljno dobro za Junajted",
kritikovao je igrače Kin.
Foto: Profimedia/Geert van Erven/Orange Pictures
Novi stručni štab će takođe biti deo rebildinga. Erik Ten Hag već radi na tome i novi ljudi će doći na pozicije. Među prvim imenima koja se pominju u javnosti je Mičel van der Gag, Ten Hagov pomoćnik u Ajaksu, inače bivši štoper.

Osim toga, Junajted će "renovirati" i svoju skauting službu. Revolucija počinje odlaskom šefa skauta Džima Loulora posle 16 godina iz kluba i čelnog čoveka globalnog skauta Marsela Bouta posle osam godina.

Loulor je bio ogroman resurs u šampionskoj eri sera Aleksa Fergusona. Odgovoran je za dolazak Havijera Ernandesa 2010, kao i Henrika Larsona 2006.

S druge strane, Bouta je svojevremeno doveo Luj van Gal kada je Junajted kupio 13 novih igrača, uključujući golmana Serhija Romera.

Bivši izvršni direktor Junajteda Ed Vudvord je Boutovu ulogu opravdavao zbog svog osećaja za mlade fudbalere i holandske talente. On je skautirao Erlinga Halanda i Martina Edegora lično.
Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: