Andrejkin i Raport u finalu Gran pri turnira u Beogradu

Finalisti FIDE Gran prija biće Rus Dimitrij Andrejkin i Mađar Ričard Raport.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2022.

16:43

Andrejkin i Raport u finalu Gran pri turnira u Beogradu
Foto: FIDE Gran pri Beograd

Andrejkin je savladao Holanađanina Girija i pridružio se Raportu, koji je ranije bio bolji od Francuza Maksima Vašje Lagrava.

Verovatno je bilo suđeno da se u finalu drugog FIDE Grand Prix turnira sastanu igrači koji se u Beogradu osećaju lepo.

Ričardu Raportu koji već godinama živi u našoj prestonici i koji je do finala stigao još u četvrtak, pridružio se Dmitrij Andrejkin, Rus koji je preko noći zaboravio maltretiranje na putu do našeg glavnog grada, prouzrokovano krizom sa letovima zbog događaja u Ukrajini, čim je seo za tablu u hotelu Crowne Plaza.

U polufinalnom doigravanju Andrejkin je prvu partiju belim figurama sa Anišem Girijem okončao remijem iako su šanse crnog bile malo veće. U drugoj partiji za koju su protivnici imali po 15 minuta plus 10 sekundi po potezu, holandski velemajstor vodio je bele figure i ubrzo je stigao do prednosti koju je postepeno povećavao. Ipak, kada su mnogi očekivali trijumf Girija, Aniš se suočio sa vremenskom oskudicom u kojoj su rivali zamenili uloge. Andrejkin je bio taj koji je kontrolisao situaciju i ubrzo zatim u završnici uspeo da upiše trijumf vredan finala.

Žrebom je odlučeno da u prvoj partiji finala po klasičnom tempu bele figure vodi Dmitrij Andrejkin što znači da će on u subotu od 15h započeti susret prvim potezom.

Finale FIDE Grand Prix turnira biće odigrano po istom sistemu kao i polufinalni mečevi. 90 minuta za 40 poteza + 30 minuta do kraja partije sa dodatkom od 30 sekundi po svakom potezu, a ukoliko rezultat bude bio 1-1, pobednik turnira će biti određen nakon doigravanja kroz “tiebreak” meč. “Tiebreak” meč počeće sa dve rapid partije, a ako rezultat i dalje bude izjednačen, igrači će se nadigravati u blicu. Na kraju, ako ni blic meč ne bude dovoljan da se odredi pobednik, pristupiće se “Armageddon” partiji smrti u kojoj igrač sa belim figurama mora pobediti da bi bio proglašen pobednikom, dok je igraču sa crnim figurama dovoljan remi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: