Raport u finalu Grand prija, Andrejkin i Giri u doigravanju

Mađarski velemajstor Ričard Raport prvi je finalista drugog FIDE Grand Prix turnira koji se igra u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2022.

12:50

Raport u finalu Grand prija, Andrejkin i Giri u doigravanju
Foto: FIDE

Raport je u dramatičnoj drugoj partiji mini meča protiv Francuza Maksima Vašje Lagrava uspeo da remizira i tako ukupnim rezultatom 1,5:0,5 prođe u finale. Iako mu je bio dovoljan remi crnim figurama Raport je već u otvaranju žrtvovao figuru, stekao kontrolu nad partijom, ali je i Francuz bio na visini zadatka.

Do samog kraja partija je bila vrlo neizvesna da bi se završila večitim šahom koji je forsirao Raport suočen sa gubitkom partije. Sa druge strane ni Maksim Vašje Lagrav nije smeo da se upusti u avanturu svojim kraljem i tako verovatno izgubi i drugu partiju. Raport će protivnika u finalu saznati u petak kada svoj taj brejk odigraju Aniš Giri i Dmitrij Andrejkin. Rus i Holandjanin su i u drugoj partiji remizirali, što je prema prikazanoj igri verovatno najrealniji rezultat. Partije po ubrzanom tempu, možda i brzopotezne odlučiće finalistu. Finalni duel na programu je u subotu i nedelju, ako bude potrebno i u ponedeljak. Dok su najbolji šahisti današnjice vodili bitke na međuspratu hotela Kraun plaza, učesnici velemajstorskog turnira Beograd 2022 igrali su partije petog kola. Sanan Sjugirov i Nihal Sarin su zadržali vođstvo sa po 3,5 poena.

Pola poena manje imaju Nodirbek Abdusatorov i Aleksandar Inđić. Naša prva tabla na poslednjem prvenstvu Evrope nadigrala je kolegu iz reprezentacije Ivana Ivaniševića belim figurama dok je mladi Uzbekistanac savladao crnim figurama Čeha Davida Navaru.

Robert Markuš je crnim figurama odoleo prvom favoritu turnira Irancu Magsudluu, dok je Velimir Ivić remizirao sa Sananom Sjugirovim čime je ostao na polovičnom učinku.
Rezultati petog kola: Nihal Sarin 1/2 - 1/2 Sarana Aleksej Magsudlu Parham 1/2 - 1/2 Markuš Robert Navara David 0 - 1 Abdusatorov Nodirbek Inđić Aleksandar 1 - 0 Ivanišević Ivan Sjugirov Sanan 1/2 - 1/2 Ivić Velimir Tabela posle 5 odigranih kola: 1 Sjugirov Sanan 3,5 2 Nihal Sarin 3,5 3 Magsudlu Parham 3 4 Inđić Aleksandar 3 5 Abdusatorov Nodirbek 3 6 Sarana Aleksej 2,5 7 Ivić Velimir 2,5 8 Markuš Robert 1,5 9 Navara David 1,5 10 Ivanišević Ivan 1 Šesto kolo igra se u petak od 15:30h.

Sastaju se:
Sarana Aleksej - Ivić Velimir Ivanišević Ivan - Sjugirov Sanan Abdusatorov Nodirbek - Inđić Aleksandar Markuš Robert - Navara David
Nihal Sarin - Magsudlu Parham

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: