Jokić: On mi je kao brat, mentor, otac, prijatelj

Nikola Jokić očekuje nastup na Ol-star susretu u Klivlendu.

Izvor: Z.K.

Nedelja, 20.02.2022.

18:10

Jokić: On mi je kao brat, mentor, otac, prijatelj
Foto: Profimedia

Košarkaš Denvera je prethodno u razgovoru za Denver Post otrkio detalje dugogodišnje uspešne saradnje sa pomoćnim trenerom Nagetsa, Ognjenom Ogijem Stojakovićem.

Sedam godina su zajedno i Nikola kaže da je Stojaković izuzetno uticao na njegov razvoj koji ga je doveo dotle da prošle sezone bude MVP u NBA.

"On mi je kao stariji brat, mentor, otac, kao stvarno dobar prijatelj. Bukvalno sve. Koliko mi pomaže na terenu, toliko i van terena, najviše da skrenem misli sa košarke. Izlazimo često. Kada imamo slobodan dan, moja i njegova porodica su uvek zajedno", kaže Jokić.

Srpski centar kaže da je Ognjen uradio mnogo da bi on postao MVP.

Nikola je u Denver stigao u sezoni 2015/16, a Stojaković godinu pre njega. Ipak, Jokić priznaje da nije išlo sve glatko i da je bilo kriza.

"Mrzeo sam ga. Svađali smo se sve vreme. Početkom treće godine, bio sam mlad, i nisam znao šta da radim, ali on je oduvek znao. Uvek je želeo da budem najbolji što mogu", dodao je Nikola.

Stojaković je tu fazu nazvao normalnom.

"Proces od toga da budete talentovan igrač do igrač sa ostvarenim punim potencijalom je dug, potrebno je vremena. Mnogo energije i napora. Kada je došao, mnogo je radio, jedna od glavnih stvari u početku bila je da stvori radne navike. To nije lako", priznao je Ognjen Stojaković.

On je držao košarkašku akademiju u Beogradu i Jokić je bio upoznat sa njegovim radom.

Priča se kako je predsednik timskih operacija Tim Koneli zadužio Stojakovića da olakša Jokićev dolazak u klub. Ove sezone, Jokić je na skoro 60 odsto uspešnosti šuta, a upravo je rad na tom elementu bio ključan.

"U početku sam ludeo zbog njega, pitao sam se, što ovo moram da radim? Nikad neću šutirati ovako. Svi ti flouteri, sve na nogama, šutevi sa polu-distance. Nikad nisam mislio da ću biti šuter sa poludistance, jer sam verovao da ću samo ulaziti pod koš, pogađati iz floutera, pokušati koji šut za tri", kaže Jokić.

Stojaković kaže da ne želi da preuzme zasluge i za to što je Jokić postao odličan "trojkaš".

"On bi bio dobar sa polu-distance, ionako. Talentovan je. Bio bi sve što poželi. Imao je prirodan dar za kretnje u reketu, tek onda smo počeli da radimo na njegovoj tehnici i veštinama prema talentu koji je imao. Sjajno dodaje, a da bi bio takav asistent, moraš da budeš i dobar šuter. Moraš da povežeš odbranu", dodao je Stojaković.

Trener Nagetsa Majkl Meloun takođe veoma ceni Stojakovićev učinak, ne samo u smislu Nikole Jokića, već celog tima. Jokić je svestan njegovog uticaja.

"Otišao je daleko u svom razvoju. Uvek misli unapred, kao šta bismo danas mogli da radimo drugačije u odnosu na juče. Uvek pokušava da unese nešto novo i da nam različitu perspektivu toga šta možemo u određenim situacijama", priznaje Jokić.

U tom gustom rasporedu mečeva u NBA, jako je značajno imati nekoga na kog možete uvek da se oslonite, kao što je to slučaj Jokića sa Stojakovićem.

Pomoćni trener Denvera na kraju otkriva o čemu oni to često razgovaraju.

"Pokušavamo da pričamo o raznim stvarima, uglavnom o životu. Ponekad i o košarci jer ja imam uvek tu potrebu da pričam o njoj. Pričamo o porodici, košarci, o raznim temama. Knjigama koje čitamo. Nikola voli da čita određene knjige, i ja isti neki svoj tip knjiga. I tako razmenjujemo misli o životu. Teško je onima koji nisu u NBA, ne razumeju kako je to. Previše utakmica, previše pritiska, košarke. Ponekad treba biti običan. Biti Nikola i Ogi. To je to. Košarka je samo deo naših života. Ako to razumete, onda nam to pomaže", poručio je pomoćni trener Nagetsa.

Jokić kaže da ceni to što Ogi čini za njega.

"Uvek kažem, on je pravi prijatelj. Ima nekoliko momaka koji zaslužuju mnogo pohvala, ali on je na vrhu te liste", zaključio je Jokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: