B92.net u Segedinu – odbrana i faktor Cindrić

Rukometna reprezentacija Srbije izgubila je od Hrvatske, ali šanse za plasman u Glavnu fazu Evropskog prvenstva su i dalje tu.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 16.01.2022.

11:30

B92.net u Segedinu – odbrana i faktor Cindrić
Srdjan StevanovicStarsportphoto

Kalkulacije postoje, a ono što je sigurno jeste da "orlove" dalje vodi pobeda od dva gola razlike nad Francuskom u poslednjem kolu.

Takođe, biće dovoljan i "minimalac" protiv aktuelnog olimpijskog šampiona, ali u tom slučaju pobeda mora biti ostvarena uz najmanje 26 postignutih golova.

Postoji i treća opcija, malo verovatno, koja glasi – Srbija ide dalje i sa porazom od "trikolora", međutim, za to je potrebno čudo i trijumf Ukrajine nad Hrvatskom.

Ne zvuči baš prijatno kad vam plasman dalje zavisi od uspeha protiv moćnih Francuza, koji su predvođeni najboljim igračem u istoriji, Nikolom Karabatićem.

Ipak, nadu ulivaju one dve utakmice iz januara prošle godine, kada je Srbija slavila u Zrenjaninu, a onda remizirala u Kreteju sa favorizovanim rivalom.

Sudeći po stavu i izjavama, naši momci veruju da mogu do novog čuda, koje bi im izvadilo kartu za Budimpeštu.
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Timski duh u taboru našeg tima je očigledno toliko jak da ga ni bolan poraz od Hrvatske u Segedinu nije poljuljao.

Imala je naša selekcija šansu da trijumfom, prvim nad komšijama posle Beograda 2012, odmah osigura plasman dalje, ali do toga nije došlo.

Sve je ukazivalo da bi to stvarno moglo da se, posle dugo vremena važili smo za blagog favorita protiv rivala, koji odavno, po imenima, nije imao slabiji tim na velikom takmičenju.

Naravno, ni Srbija nije bila kompletna, kako zbog koronavirusa, tako i zbog povreda, a u najavi meča stvarno smo imali osnova da se zapitamo "kada, ako ne sada?".

Kao što se i pretpostavljalo, viđena je tvrda utakmica, a ključni faktor bila je odbrana, u ovom slučaju hrvatska, što je posle meča istakao i selektor Hrvoje Horvat.

"Hrvatska je odigrala mušku utakmicu. Ne treba previše pričati o rukometu. Veliko hrvatsko srce koje je igralo na današnji dan i hvala svima koji su nam verovali da to možemo da učinimo. Presudila je svakako odbrana koja je igrala veliku utakmicu", rekao je Horvat.

Može se reći da je Horvat nadmudrio našeg selektora Tonija Đeronu, a posle utakmice ovaj trenerski duel prokomentarisao je ovako: "Španci to postavljaju kao sistem i kada im ubacite kamenčić, onda taj sistem ’zašteka’".
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Već na samom startu imali smo razloga za brigu, pošto smo u prva dva minuta ostali bez dvojice igrača na terenu.

Hrvatska je stekla 3:0, međutim, ubrzo se naš tim stabilizovao, kreativnije zaigrao u napadu i preokrenuo na 7:6.

Ključni detalj bilo je uvođenje plejmejkera Barselone, Luke Cindrića, koji iako rovit zbog koronavirusa, uspeo je da pokaže klasu.

Razbijao je odbranu Srbije na razne načine, probijao, davao golove, delio asistencije, te na kraju zaslužio epitet najboljeg igrača meča.

Na njegov pogon Hrvatska je otišla na poluvreme sa prednošću, iskoristila je neshvatljiv pad u igri Srbije, a to vođstvo naposletku i sačuvala.

Imali su naši momci da se početkom drugog poluvremena vrate u duel, ali neorganizovanost u napadu, promašeni ziceri, neke pojedinačne loše odluke (npr. Pešmalbekovo loše dodavanje u kontri za -1) i činjenica da kontranapadi za nas nisu postojali, bili su dovoljni da komšije odnesu pobedu.

Naravno, nije sve bilo do nas tj. u našoj lošoj igri, treba priznati da su i pojedinci iz suprotnog tabora odigrali dobar meč.

Željko Musa je bio odličan u defanzivi, Mate Šunjić je imao četiri ključne odbrane, dok su golovima pripomogli Tin Lučin i Ivan Martinović.
Atmosfera u Segedinu bila je lepa, ne računajući ispade jedne grupe hrvatskih navijača, koja je tokom meča, u više navrata skandirala "Ubij, ubij Srbina".

Pre samog duela, po gradu, navijači iz oba tabora, družili su se, šalili, te tako opovrgli sumnje u to da bi do nekakvih incidenata moglo da dođe.

"Pik arena" bila je rasprodata, Hrvati brojniji i organizovaniji, međutim, na momente, umeli su, bar u navijanju i bodrenju svojih ljubimaca, da uzvrate i naši.

Oni će izabranicima Tonija Đerone biti i te kako potrebni i u ponedeljak, kada je na programu odlučujući duel sa Francuskom.

"Nadam se da nismo razočarali navijače koji su došli i koji su nas gledali preko TV-a. Nastavićemo da se borimo. Siguran sam da možemo da napravimo uspeh protiv Francuske", rekao je Lazar Kukić posle utakmice sa Hrvatskom.

"Znamo kako to da uradimo, kako da se pripremimo i daćemo sve od sebe", rekao je Vladimir Cupara, koji je na meču protiv Hrvatske imao 10 odbrana na svom kontu.

Ovo će biti jedna drugačija u odnosu na one iz kvalifikacija, pošto "trikolori", ukoliko žele da idu do najvećih visina, moraće u drugu fazu da prenesu ta dva boda, a njih im garantuje samo trijumf protiv Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: