Preporod – ili novo razočaranje?

Dolaskom Tonija Đerone na mesto selektora Srbije, najavljen je procvat ovdašnjeg rukometa.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 13.01.2022.

09:00

Preporod – ili novo razočaranje?
Foto: RSS

Bolno je bilo gledati "orlove" kako prethodno izdanje Evropskog prvenstva završavaju bez ijedne pobede.

Od nas su redom bili bolji Belorusi, Hrvati i Crnogorci, kojima je to bila prva pobeda u istoriji na šampionatu starog kontinenta.

Nakon tog debakla, naša reprezentacija se nije kvalifikovala ni na Svetskom prvenstvo u Egiptu, ni na Olimpijske igre u Tokiju.

Ipak, prošla godina bila je uspešna, pošto su naši momci odigrali sjajne kvalifikacije, koje su završili kao prvi u svojoj grupi, ispred velike Francuske.

Upravo su "trikolore" tukli u Zrenjaninu (27:24), da bi nekoliko dana kasnije sa istim protivnikom, kao gosti, remizirali (26:26), uz dodatak da su imali četiri gola prednosti i bili blizu trijumfa.

Nakon toga su zabeležili dve rutinske pobede nad Grčkom, prvo kao domaćini (31:21), a onda i kao gosti (27:25). Belgija je od kvalifikacija odustala, Srbija je sačuvala vrh, te potom, letos, u prijateljskim mečevima dva puta savlada Severnu Makedoniju, odnosno jesenas Slovačku, što je bila poslednja provera pred EURO.

Jedan od protivnika u grupnoj fazi na kontinentalnoj smotri našem timu biće ponovo Francuska.

Takođe, tu su veliki rivali i komšije, Hrvati, te kao autsajder shvaćena Ukrajina.

Ova, jako ozbiljna grupa igraće se u Segedinu, a ono što sve ove reprezentacije vezuje, jesu – problemi.

Prouzrokovani su povredama i koronavirusom, koji je pokosio sve, a početkom januara, posebno naše momke.

Gotovo svakog dana stigne informacija da se neko novi zarazio ili se, pak, neko brzo oporavio, što Tonija Đeronu stavlja u nezavidan položaj, pošto su konstantne promene na svim nivoima veoma zastupljene.
Foto: RSS
Ono što ovu tešku situaciju čini malo lakšom jeste novo EHF pravilo, koje kaže da ukoliko zaraženi igrač, nakon pet dana, dobije dva negativna nalaza, uz lekarski pregled, slobodan je da se vrati u pogon.

Poslednje promene u ovom kontekstu bile su vraćanje Stevana Sretenovića u tim, odnosno slanje u izolaciju Đorđa Đekića.

Bilo kako bilo, Špancu su na raspolaganju Vladimir Cupara, Milan Bomaštar, Tibor Ivanišević, Mladen Šotić, Uroš Borzaš, Petar Đorđić, Marko Milosavljević, Lazar Kukić, Stevan Sretenović, Miloš Orbović, Mihajlo Mitić, Darko Đukić, Bogdan Radivojević, Mijajlo Marsenić, Dragan Pešmalbek, Živan Pešić i Vukašin Vorkapić.

Mnogi se pitaju šta je to tačno Đerona promenio i odmah, od samog starta, prve utakmice, vratio navijačima veru u ovaj tim.

Još u januaru prošle godine i tih mečeva sa Francuskom, Srbija je delovala drugačije, modernije, brže.

Gotovo je neverovatno bilo videti kako je Španac za tako kratak period na klupi, sa nevelikim brojem treninga, uspeo da promeni našu rukometnu filozofiju.

Ona nije skroz iščezla – i dalje sve počinje od čvrste i organizovane odbrane, ali je napad drugačiji – i bolji.
Foto: RSS
Ne treba zaboraviti ni timski duh, atmosferu unutar i oko reprezentacije, koja je u prošlosti prečesto umela da bude kamen spoticala na velikim takmičenjima.

Đerona se u ovim kovid-vremenima susreće i sa situacijama na koje ne može da utiče, a o kojima je i govorio u nekoliko navrata, ističući pritom haotičnu organizaciju u Segedinu.

Kada je u pitanju čisto sportski aspekt, Španac je jasan i vidno svestan toga da su ljudima u Srbiji apetiti porasli.

"Normalno je da imamo pritisak pred EURO. Mislim da smo napravili dobre stvari. Verujem u sve igrače, tim. Prvenstvo neće biti lako, ali ako želite da postignete cilj, morate da verujete u sebe. Odbrana bi trebalo da bude naše najjače oružje", rekao je Đerona.

Srbija će takmičenje započeti u četvrtak protiv Ukrajine, utakmicom, koja je na programu od 18.00.

Ako već žreb nije bio dobar, onda raspored, koji nam u prvom kolu donosi duel sa autsajderom, jeste.

Ukrajinci su ekipu dosta promenili u odnosu na prethodne godine, baš kao i selektora, a igra im se dosta zasniva na fizičkim aspektima, kontaktu, spremi.
Foto: MT/B92
"Promenili su selektora, mnoge igrače, igraju drugačije. Videli smo da su spremni, da su promenili sistem u napadu i odbrani. Moramo da se fokusiramo na sebe. Imaju talentovane igrače, imaju igrače iz ekipa koje igraju Ligu šampiona, golmana koji može da napravi razliku. Fizički su jaki", rekao je Đerona.

Nakon tog duela, protivnik u subotu biće stari poznanik, Hrvatska, kojoj će, ipak, nedostajati Luka Cindrić, dok je nastup Domagoja Duvnjaka pod znakom pitanja.

Srbija je poslednji trijumf nad Hrvatskom zabeležila u polufinalu EURO-a 2012. u Beogradu, da bi nakon toga "kauboji" slavili šest puta, uz jedan nerešen ishod.

Na kraju, Srbiju će u poslednjem kolu očekivati rival iz kvalifikacija, olimpijski šampion, Francuska.

Čini se da je "trikolore" taj šamar koji su dobili od Srbije u januaru prošle godine otreznio, te su u Tokiju odigrali na mnogo višem nivou – i slavili.

Oba tima imaju velikih problema, ali ne bi bilo iznenađujuće kada bi se upravo oni borili za prvo mesto u grupi, u međusobnom duelu.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: