Od Đokovića, preko Jokića do Piksija – heroji 2021.

Iza nas je još jedna uzbudljiva sportska godina u kojoj su neki plakali, drugi slavili, a treći uživali u spektaklu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2021.

09:00

Od Đokovića, preko Jokića do Piksija – heroji 2021.
Foto: Profimedia; Profimedia; StarSport/Pedja Milosavljevic

Obeležili su je, između ostalih, dominacija Novaka Đokovića na grend slemovima, fudbaleri Čelsija i Italije, transferi Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, trijumf Maksa Ferstapena u Formuli 1.

Maurisio Poćetino je drugog dana nove 2021. imenovan za novog trenera Pari Sen Žermena, zamenivši Tomasa Tuhela na "Parku prinčeva".

Kasnije istog meseca Tuhel se preselio u Englesku i preuzeo kontrolu nad Čelsijem.

U Južnoj Americi, brazilski tim Palmeiras je pobedio Santos sa 1:0 u odloženom finalu Kopa Libertadores i osvojio svoju drugu titulu.

Legendarni kvoterbek Tom Brejdi osvojio svoju sedmu titulu na Superboulu u svojoj prvoj sezoni sa svojim novim timom, Tampa Bej Bakanirsima.

Buksi, koji su pobedili Kanzas Siti Čifse 31:9, postali su prvi NFL tim u istoriji koji je osvojio Superboul na svom stadionu.

Bajern iz Minhena je takođe ušao u istoriju osvajanjem Svetskog klupskog prvenstva u Kataru, šestog klupskog trofeja u modifikovanoj sezoni 2019/20.

Prvi ovogodišnji teniski Grend slem turnir, Australijan open, odložen je tri nedelje zbog pravila o korona virusu u Australiji.

Svi igrači su morali da budu u karantinu 14 dana po dolasku u zemlju.
Foto: Profimedia
Bio je dozvoljen ulazak samo ograničenog broja navijača, a titule su osvojili Naomi Osaka i Novak Đoković.

"Mislim da sve ovo što se dešavalo na terenu i van njega učinilo ovu pobedu još boljom i slađom"
, Đoković.

Jedan od najvećih igrača golfa ikada, Tajger Vuds, doživeo je saobraćajnu nesreću u Los Anđelesu krajem februara.

Petnaestostruki šampion završio je sa višestrukim prelomima noge i skočnog zgloba i preživeo je samo zahvaljujući ogromnoj sreći, rekao je jedan zvaničnik okruga LA.

Vels je uspeo da pobedi na turniru Šest nacija u ragbiju, uprkos žestokom izazovu Francuske.

Luis Hamilton osvojio je prvu Veliku nagradu Formule 1 nove sezone u Bahreinu nakon što je trka Australije otkazana zbog koronavirusa.

Novak Đoković ušao je u istoriju tenisa kao igrač sa najviše nedelja na prvom mestu ATP liste. On je nadmašio Rodžera Federera kada je u martu ušao u 311. nedelju kao "broj 1".

Hideki Macuiama postao prvi japanski golfer koji je osvojio glavnu titulu za muškarce nakon pobede na Mastersu u Augusti.

Jedna od najvećih ovogodišnjih sportskih vesti dogodila se u aprilu kada su objavljeni planovi za novu fudbalsku Superligu u kojoj će učestvovati 12 najboljih evropskih fudbalskih klubova.
Foto: Profimedia
Novo takmičenje, koje je uključivalo klubove iz Engleske, Italije i Španije, trebalo je da redefiniše strukturu evropskog fudbala i naišlo je na skoro univerzalne kritike.

"Ne mogu jače da naglasim koliko su u ovom trenutku UEFA i fudbalski svet ujedinjeni protiv sramotnih samouverenih predloga koje smo videli u poslednja 24 sata od nekoliko izabranih klubova u Evropi koji su podstaknuti isključivo pohlepom iznad svega", rekao je predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Reakcija je bila posebno jaka u Engleskoj, gde su navijači uključenih klubova podigli glas protiv planova.

Odlučujući trenutak došao je kada se stotine navijača Čelsija okupilo ispred Stamford Bridža da protestuju pred utakmicu Premijer lige protiv Brajtona. Nedugo zatim, svih šest engleskih klubova – Mančester junajted, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Mančester siti i Totenhem, istupilo je iz nove lige.

Vlasnik Liverpula Džon Henri izvinio se navijačima kluba zbog učešća u projektu.

"Želim da se izvinim svim navijačima, pristalicama fudbalskog kluba Liverpul, zbog poremećaja koji sam izazvao u proteklih 48 sati. To nema potrebe objašnjavati. Ali treba reći da projekat koji je iznesen nikada neće izdržati bez podrške navijača",
rekao je Henri.

Ova saga je obnovila proteste navijača Mančester junajteda nezadovoljne upravljanjem klubom porodice Glejzer.

Sledećeg meseca pristalice protesta primorale su da se odloži meč Premijer lige protiv Liverpula na Old Trafordu.
Foto: Profimedia
"UEFA je monopol. Trebalo bi da budu transparentniji, trebalo bi da znaju zašto to govore. Sve što želimo je da poboljšamo fudbal. Želimo da spasimo fudbal koji je u opasnosti, zaista jeste", rekao je predsednik Real Madrida Florentino Peres.

Vrativši se na teren, Mančester Siti je proslavio svoju treću titulu u Premijer ligi za četiri godine.

"Ovo je ogromno dostignuće protiv izuzetno jakih konkurenata i protivnika u ligi. Imali smo i "zaključavanjem" o kojem svi znaju. Neverovatno sam zadovoljan", rekao je menadžer Sitija Pep Gvardiola.

U Španiji, Atletiko Madrid je osvojio svoju jedanaestu titulu u ligi posle dramatične pobede nad Valjadolidom 2:1, u poslednjem kolu.

"Pun sam radosti i sreće. Tako je teško osvojiti LaLigu. Patili smo do poslednjeg meča u sezoni. Gubili smo i u poslednjoj utakmici i to dokazuje koliko je teško osvojiti LaLigu. Zaslužili smo da budemo šampioni"
, rekao je napadač Atletika Luis Suares.

Barselona je osvojila Kup kralja u onome što će se ispostaviti kao poslednji trofej Lionela Mesija sa katalonskim gigantom.

U Nemačkoj je Bajern Minhen osvojio devetu uzastopnu titulu u Bundesligi.

Antonio Konte je doveo Inter do prve klupske titule u Seriji A posle više od decenije.

A u Francuskoj, Lil je šokirao teškaša Pari Sen Žermena i uzeo trofej Lige 1.

Čelsi i Mančester siti sastali su se u finalu Lige šampiona, a pobedio je londonski klub 1:0, golom Nemca Kaija Haverca.
Foto: Profimedia
"Mi smo deo istorije. Ovo je drugi put u istoriji Čelsija i sada idemo na sledeći izazov", rekao je kapiten Sezar Aspilikueta.

U finalu Lige Evrope, španski Viljareal je znenadio Mančester junajted na penale.

Nakon završetka evropske fudbalske sezone, bilo je mnogo važnih menadžerskih promena širom kontinenta.

Zinedin Zidan je napustio funkciju glavnog trenera Real Madrida, a zamenio ga je Karlo Ančeloti.

Totenhem Hotspur je takođe otpustio Žozea Murinja, koji je preuzeo italijansku Romu.

Julijan Nagelsman se pridružio minhenskom Bajernu nakon što je Hans Flik postao selektor Nemačke.

Fil Mikelson, star 50 godina, postao je najstariji veliki šampion u istoriji golfa, osvojivši PGA šampionat na ostrvu Kiava u Južnoj Karolini.

Bila je to šesta velika titula u karijeri Amerikanca.

Kasnije istog meseca Kolumbijac Egan Bernal je pobedio na Điro d'Italija, za drugu pobedu na Grand turu u karijeri.

Šampionka Australijan opena Naomi Osaka se povukla sa Rolan Garosa, uoči drugog kola turnira.

Organizatori Rolan Garosa su zapretili da će izbaciti Osaku iz žreba nakon njene odluke da ne razgovara sa medijima u Parizu zbog uticaja na njeno mentalno zdravlje.
Foto: Profimedia
Teniska velikana Serena Vilijams pružila je podršku Osaki.

"Saosećam sa Naomi. Volela bih da mogu da je zagrlim jer znam kakav je osećaj. Bila sam u takvoj poziciji. Imamo različite ličnosti i ljude. Svi su različiti. Nisu svi isti",
rekla je Amerikanka.

Na kraju je Barbora Krejčikova osvojila titulu u ženskom singlu.

Novak Đoković je pobedio Rafaela Nadala u uzbudljivom polufinalu pre nego što je pobedio Stefanosa Cicipasa u finalu Rolan Garosa i pobedio u muškom singlu.

"Ne mogu biti srećniji i zadovoljniji ovakvim scenarijem u poslednjih 48 sati. Verovatno se svrstava među tri najbolja dostignuća i iskustva svih vremena koja sam imao u svojoj profesionalnoj teniskoj karijeri
", rekao je Đoković.

U međuvremenu, srpski košarkaš Nikola Jokić izabran je za najkorisnijeg igrača (MVP) NBA lige.

U junu, golfer Jon Ram je obezbedio svoju prvu veliku titulu kada je osvojio US Open na Tori Pajnsu.

Košarkašice Srbije osvojile su Evropsko prvenstvo pobedom nad Francuskom rezultatom 63:54.

Novi Zeland je pobedio Indiju sa osam vinera u inauguracionom finalu Svetskog test prvenstva u kriketu na Hempšir Boulu u Sautemptonu.

U junu se širom Evrope igralo Evropsko prvenstvo koje je na kraju osvojila Italija, pobedom nad Engleskom posle penala na Vembliju. "Srećni smo zbog našeg naroda, Italijana, koji su zaslužili ovo posle teškog perioda. Ovo je naša radost", rekao je selektor "Azura" Roberto Mančini.

Lionel Mesi je konačno osvojio seniorski međunarodni trofej u julu kada je Argentina osvojila Kopa Amerika.

Argentina, pod vođstvom kapitena Mesija, u finalu je na "Marakani" savladala najvećeg rivala Brazil 1:0.

Navijači u Buenos Ajresu su bili oduševljeni, dok su oni u Rio de Žaneiru ostali izbezumljeni.

Ešli Barti je postala prva Australijanka koja je osvojila Vimbldon, od kako je njen idol Ivon Gulagong napravila podvig 1980.
Foto: Profimedia
Novak Đoković osvojio je muški turnir i izjednačio rekord Rodžera Federera i Rafaela Nadala od 20 grend slem titula.

"Pa, smatram sebe najboljim, i verujem da sam najbolji. Inače, ne bih pričao o osvajanju slemova i pisanju istorije. Ali da li sam najveći svih vremena ili ne, napuštam tu debatu drugim ljudima", rekao je Đoković nakon što je u finalu pobedio Matea Beretinija.

U NHL ligi, Tampa Bej Lajning je osvojio svoj drugi uzastopni Stenli kup.

Kolin Morikava je pobedio na golf Openu u Kentu i osvojio svoj drugi veliki turnir.

U julu je Tadej Podačar postao najmlađi biciklista koji je dva puta osvojio Tur d'Frans, dok je ponovo u žutoj majici ušao u Pariz.
Foto: Profimedia
Milvoki Baksi su savladali Finiks Sanse u šest utakmica i osvojili finale NBA lige i prvu titulu posle pola veka.

Grk Janis Adetokumbo je proglašen za MVP-ja finala.

"Pre osam i po godina, kada sam došao u ligu, nisam znao dokle ću stići. Moja majka je prodavala stvari na ulici. A ja sam sad ovde, na vrhu sveta. Izuzetno sam blagosloven. Ako nikada više ne budem imao priliku da sednem na vrh, u redu sam sa tim. Nadam se da ovo može dati svima širom sveta nadu i dozvoli im da veruju u svoje snove",
rekao je Adetokumbo.

U avgustu je Lionel Mesi objavio šokantnu vest da će napustiti Barselonu posle 17 sezona u klubu.

Tokom svog boravka na Nou Kampu, Mesi je doveo Barselonu do četiri titule u Ligi šampiona, deset kruna LaLige i sedam pobeda u Kupu kralja.

Mesi je potpisao ugovor sa Pari Sen Žermenom nekoliko dana kasnije, pre nego što je izneo svoju ambiciju da osvoji još jednu titulu Lige šampiona.

Kristijano Ronaldo je takođe promenio klub u letnjem prelaznom roku, vrativši se u Mančester junajted sa dvogodišnjim ugovorom.

Kapiten Portugalije postigao je 118 golova u 292 utakmice tokom svog prvog nastupa na Old Trafordu, koji je napustio 2009.

Drugi veliki transferi tokom leta uključivali su prelazak Džeka Griliša u Mančester Siti, povratak Antoana Grizmana u Atletiko Madrid te Romelua Lukakua u Čelsi, transfer Džejdona Sanča u Mančester junajted i Serhija Ramosa u Pari Sen Žermen.
Foto: Profimedia
U međuvremenu, održane su Olimpijske igre u Tokiju na kojima su, između ostalih, dominirali američki plivač Kejleb Dresel sa pet zlatnih medalja i dva nova svetska rekorda, italijanski sprinter Lamont Marsel Džejkobs trijumfom na 100 metara, Jamajčanka Ilejn Tompson-Hera odbranom oba sprinterska zlata na 100 i 200m, ali i poraz Novaka Đokovića u polufinalu teniskog turnira od kasnijeg šampiona Aleksandra Zvereva.

U timskim sportovima, Amerikanci su bili dominantni u košarci u obe kategorije, dok je Francuska osvojila oba zlata u rukometu, te muško u odbojci.

Što se tiče Srbije, zlatne medalje su osvojili tekvondoistkinja Milica Mandić, karatistkinja Jovana Preković i vaterpolisti.

Srebrni je bio strelac Damir Mikec, a bronzu su uzeli tekvondoistkinje Tijana Bogdanović, strelac Milenko Sebić, rvač Zurabi Datunašvili, te basketaši 3x3 i odbojkašice. U septembru je biciklista Primož Roglič završio na vrhu podijuma na španskoj Vuelti, treću godinu zaredom.

Ema Radukanu je ušla u istoriju tenisa kada je osvojila US Open u Njujorku.

Osamnaestogodišnja Britanka postala je prva kvalifikantkinja u singlu koja je osvojila grend slem titulu, pobedivši u finalu Amerikanku Lejlu Fernandez 6:4, 6:3.

Radukanu je odmah postala superzvezda, pa je igrala tenis sa vojvotkinjom od Kembridža.

Novak Đoković poražen je od Danila Medvedeva u finalu muškog singla, propustivši priliku da kompletira kalendarski grend slem i postane GS rekorder.

"Bio sam ispod svog nivoa. Noge me nisu slušale. Trudio sam se. Dao sam sve od sebe. Napravio sam mnogo neiznuđenih grešaka. Nisam imao servis",
rekao je Đoković.
Foto: Profimedia
Aleksandar Usik je zaprepastio Entonija Džošuu u njihovom meču u teškoj kategoriji na stadionu Totenhema, Ukrajinac je jednoglasnom odlukom postao šampion sveta u teškoj kategoriji i vlasnik četiri pojasa – WBA, WBO, IBF i IBO.

SAD su ubedljivo trijumfovale na Rajder kupu u Vistling Strejtsu, pobedivši Evropu rezultatom 19:9.

Navijači Njukasl junajteda slavili su u oktobru kada je klub za 300 miliona funti kupio konzorcijum koji je predvodio Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije.

Tajson Fjuri nokautirao je Deonteja Vajldera
u 11. rundi njihove treće borbe u Las Vegasu i zadržao naslove WBC i Ring u teškoj kategoriji.

"Ja sam najbolji borac u svojoj eri. Ja sam borac generacije. Zapravo mi je žao svih ovih momaka koji su morali da se bore sa mnom. Žao mi ih je, jer se bore protiv borca generacije. To je sigurno"
, rekao je Fjuri.

Ronald Kuman je napustio Barselonu nakon lošeg početka sezone, a u novembru ga je zamenila legenda kluba Ćavi Ernandes.

Novak Đoković je ove godine oborio rekord Pita Samprasa pošto je sedmi put godinu završio na prvom mestu ATP liste,

Srpski fudbaleri predvođeni selektorom Draganom Stojkovićem pobedom nad Portugalom u Lisabonu 2:1 izborili su direktan plasman na Svetsko prvenstvo.

Stojković je početkom marta preuzeo državni tim i uneo u ekipu mir i dobru atmosferu, pa su igrači u više navrata sa mnogo entuzijazma posle uspešnih kvalifikacija obećavali napad na dobar rezultat u Kataru.
Foto: Profimedia
U međuvremenu, karijeru je završio sedmostruki šampion sveta u motociklizmu Valentino Rosi.

Mančester junajted je otpustio Olea Gunara Solskjaera nakon mizernog niza rezultata, uključujući poraz od Liverpula rezultatom 5:0.

Nemac Ralf Rangnik preuzeo je klub sa Old Traforda kao privremeni menadžer do kraja sezone.

U Južnoj Americi, brazilska ekipa Palmeiras uspešno je odbranila titulu u Kupu Libertadores pobedivši Flamengo sa 2:1, posle produžetaka u finalu.

Crvena zvezda je plasmanom u osminu finala Lige Evropa napravila najveći uspeh posle osvajanja Lige šampiona 1991. godine, dok je Partizan obezbedio plasman u šesnaestinu finala Lige konferencija, gde će za protivnika imati Spartu iz Praga.

"Večiti" rivali su tim uspesima doneli skok Srbiji na Uefinoj listi koeficijenata. Crno-beli su jesenji deo šampionata završili na prvom mestu Super lige, kao jedina neporažena ekipa, sa pet bodova više od Zvezde.

Šampiona US Opena Danil Medvedev predvodio je Rusiju do pobede nad Hrvatskom u finalu Dejvis kupa u Madridu.

A sezona Formule 1 dostigla je uzbudljiv vrhunac u decembru, sa Luisom Hamiltonom i Maksom Ferstapenom izjednačenim po broju bodova pred poslednju trku u Abu Dabiju.

Ferstapen je bio taj koji je izašao kao pobednik pošto je pretekao Hamiltona u poslednjem krugu na stazi Jas Marina i osvojio svoju prvu titulu svetskog prvaka.

"Uvek sam sebi govorio da ću da se trudim do poslednjeg kruga. Da neću dozvoliti da im bude lako. I samo sam verovao u to da će možda nešto dogoditi u moju korist na kraju trke. I naravno, nikada ne očekujete da će se to desiti, ali naravno, nakon tog sigurnosnog automobila i onda, nakon tog obračuna u poslednjem krugu, imao sam sveže gume. Rekao sam sebi: 'Ovo je moja šansa'"
, rekao je Holanđanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: