Skandal

Jedna reč kojom se najbolje opisuje ovogodišnja sezona Formule 1.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Utorak, 14.12.2021.

13:00

Skandal
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Sezona Formule 1 je zvanično završena i Maks Ferstapen, vozač Red Bula, novi je šampion sveta sa 395.5 osvojenih bodova, 8 više od drugoplasiranog Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Sigurno već ovo svi znate, ali, Maks je do šampionske titule došao obilaženjem u poslednjem krugu poslednje trke u sezoni nakon niza skandaloznih odluka direkcije trke, a više o tome čitajte OVDE

Dakle, danas ćemo proći kroz čitavu sezonu najluđeg šampionata na svetu, jedne od najzanimljivijih i najkontroverznijih sezona Formule 1 koje smo mogli da pratimo i sezoni o kojoj ćemo dugo pričati.

Baš kao o 2010. i 2012. godini i onom ludilu...

Bahrein

Sezona Formule 1 za 2021. godinu počela je 28. marta u Bahreinu gde je posle dosta uzbuđenja pobedio Luis Hamilton.

Naravno, odmah na početku smo imali mini skandal koji niko nije video kao uvertiru u jednu od najluđih sezona koje smo mogli da pratimo.

Ferstapen je trku počeo sa pol pozicije, ali je Mercedesova tatika prevagnula i Luis Hamilton u 18. krugu koristi Maksov odlazak u boks i preuzima prvu poziciju.

Potom Hamilton menja gume, ali Maks ostaje na stazi duže nego što smo očekivali i u 40. krugu menja gume pa se Hamilton vraća na stazu, ali Ferstapen na mekim gumama smanjuje razliku da bi u 53. krugu na red došla pomenuta kontroverza.

Ferstapen je "sišao" sa staze kako bi stekao prednost i obišao Hamiltona, a direkcija trke ga je naterala da vrati poziciju, što on bez pogovora čini i Hamilton na starim gumama pobeđuje Ferstapena i sezonu startuje pobedom.

Valteri Botas je uzeo dodatni bod zbog najbržeg kruga trke.

Emilija-Romanja

Emilija-Romanja iliti Imola je pomalo zaboravljena pista u šampionatu Formule 1 i nekako je zasenjena Moncom koja je mnogima omiljena ili makar u top 5 staza u šampionatu.

Luis Hamilton je sjajno vozio kvalifikacije i preuzeo je pol poziciju, 99. po redu u svojoj karijeri ispred Serhija Peresa iz Red Bula, dok je treći bio Maks Ferstapen, a potom su išli Šarl Lekler, Pjer Gasli, onda i Meklarenovi vozači Danijel Rikardo i Lando Noris, Valteri Botas, Esteban Okon i Lens Strol.

Kiša je napravila probleme i praktično je natopila stazu, pa je Maks vrlo rano napao Luisa i naterao ga na grešku kada je Hamilton krenuo preko ivičnjaka i oštetio svoj bolid, ali je još veću grešku napravio u 31. krugu kada je izleteo sa staze i oštetio prednje krilo.

Botas je imao strašan incident sa Džordžom Raselom, kada su delovi leteli svuda i po prvi put u sezoni smo videli crvene zastave i veliku dramu. Opet, uvertira za nešto što nismo ni sanjali.

Usledio je novi start, Ferstapen je krenuo sa prve pozicije, a Hamilton nakon svih problema sa devete pozicije i sledi veliki uspon, fantastična vožnja za drugo mesto i povratak u lidersko mesto na generalnom poretku.

Hamilton u ovom momentu ima 44 boda, Ferstapen 43 jer je Luis imao najbrži krug trke u Imoli.

Portugal

Kada smo došli do trke u Portugalu, imali smo prvu mirnu trku u sezoni u kojoj je Luis Hamilton ispisao istoriju.

Valteri Botas je bio najbrži u kvalifikacijama i počeo u nedelju sa pol pozicije ispred upravo Luisa Hamiltona, dok je sa trećeg mesta krenuo Maks Ferstapen, a potom su išli Peres, Sainc, Okon, Noris, Lekler, Gasli i Fetel.

Što se same trke tiče, Luis Hamilton je na dominantan način odneo trijumf na jednoj od novih staza i to uz najbrži krug trke.

Ferstapen je uspeo da održi korak u generalnom plasmanu završetkom na mestu broj 2, dok je treći bio Valteri Botas.

Stanje na tabeli sada izgleda ovako: 1. Hamilton 70 bodova, 2. Ferstapen 61 bod.

Španija

Nova trka, nova drama i odmah startu vidimo agresivan napad i manevar Maksa Ferstapena kojim preuzima prvu poziciju i već tada se govorilo o tome da li je ostavio dovoljno prostora Hamiltonu ili nije.

Luis je odabrao da izbegne borbu i prepusti prvo mesto Ferstapenu, a zanimljivo, direkcija trke je kaznila Pjera Gaslija jer je točkovima nagazio liniju prilikom starta...

Gume su se mnogo trošile na Katalunji, pogotovo u onoj pretposlednjoj "S" krivini, a Mercedes je sve nadmudrio taktikom sa dva stajanja i na taj način je Luis Hamilton stigao do treće pobede u prve četiri trke.

Delovalo je kao da će ovo biti još jedna dominantna sezona Luisa Hamiltona, čije se prednost dodatno uvećala:

1. Hamilton 95
2. Ferstapen 80 (uz dodatni bod za najbrži krug trke)

Monako

Monako je jedna od najatraktivnijih trka u šampionatu Formule 1, sav taj glamur Azurne obale ne može da prođe neprimećen, baš kao ni Red Bulova dominacija na ovoj stazi.

Retko kada u Monaku imamo zanimljivu trku u poslednje vreme, staza je prilično uska i brza, tehnički veoma zahtevna i nema mnogo mesta za manevrisanje, ali je zato krajolik veoma lep.

Da skratimo priču, ovde smo videli fantastičnu vožnju Maksa Ferstapena, koji je pobedom najavio napad na šampionsku titulu, a Mercedesova katastrofa donela je Hamiltonu tek sedmo mesto, dok Botas nije bio u bodovima pošto nije ni završio trku kao ni Šarl Lekler koji je trebalo da počne sa pol pozicije.

Lekler je imao problem sa menjačem, da bi Botas odustao u 32. krugu trke.

Slika u šampionatu je posle trke u Monte Karlu izgledala ovako:

1. Fertapen 105
2. Hamilton 102 (uz dodatni bod za najbrži krug trke)

Azerbejdžan

Ova trka je bila potpuno ludilo i pravi spektakl, a kada se završila bodovno stanje na tabeli između dvojice ljutih rivala bilo je nepromenjeno iz prostog razloga što ni jedan ni drugi nisu osvojili ni bod.

"Ovo će me kasnije skupo koštati", rekao je Maks Ferstapen posle trke u Bakuu.

Maks Ferstapen je zbog problema sa pneumatikom završio u zidu u 47. krugu, da bi Hamilton "ispoštovao" Ferstapena i nekoliko krugova kasnije izleće pa i sam završava trku.

Pobedu je ostvario vozač Red Bula Serhio Peres, a na pobedničko postolje iliti podijum popeli su se Sebastijan Fetel iz Aston Martina i Pjer Gasli iz Alfa Taurija za potpuni spektakl.

Francuska

Posle gradske staze u Bakuu, selimo se na Pol Rikard stazu u Francuskoj, široka pista sa više nego dovoljno prostora za obilaženjem i fantastičnim nastupom "Super Maksa Ferstapena".

Još u kvalifikacijama je pokazao da mu i te kako odgovara da tu vozi i osvojio pol poziciju bez većih problema sa skoro 3 stotinke ispred Luisa Hamiltona dok je Botas bio treći sa 0,386 sekundi kašnjenja za Ferstapanom.

Što se same trke tiče, Red Bul je taktički nadmudrio Mercedes i ne samo da je Ferstapen odneo pobedu, nego je i Valteri Botas izgubio treće mesto od Serhija Peresa.

Verovali ili ne, Ferstapen je u 50. krugu preuzeo prvo mesto i naredna 3 odvozao bez problema.

"Zašto me je***o ne slušate?! Znao sam da će biti dva stajanja", rekao je Botas u 46. krugu.

Da stvar bude još zanimljivija Maks Ferstapen je osvojio dodatni bod za najbrži krug trke i generalni poredak sada izgleda ovako:

1. Ferstapen 131
2. Hamilton 120

Štajerska

Staza Red Bul Ring donela nam je dve uzastopne trke na istom mestu: Veliku nagradu Štajerske i Veliku nagradu Austrije.

Prvo je na red došla Velika nagrada Štajerske, gde se Ferstapen "sjedinio" sa svojim bolidom i prvo dominirao u kvalifikacijama, da bi potom u samoj trci bio bolji od Hamiltona tokom čitave trke – 71 kruga.

Početak trke obeležilo je pucanje zadnjeg levog pneumatika na bolidu Pjera Gaslija, koji je već posle nekoliko krugova morao da odustane, a pamtimo i herojsku vožnju Šarla Leklera koji je zbog problema sa Ferarijem pao na poslednje mesto, a trku na kraju završio kao sedmi.

Maks je nakon Štajerske dodatno uvećao prednost:

1. Ferstapen 156
2. Hamilton 139 (dodatni bod za najbrži krug trke)

Austrija

Kao što smo već rekli, drugi uzastopni vikend u Austriji i na Red Bul Ringu obeležio je sjajni Maks Ferstapen koji je na domaćoj stazi (za tim domaćoj, ne za njega) ostvario dve pobede i uvećao svoju prednost.

Opet sjajna vožnja u kvalifikacionom delu, opet pol pozicija i opet lagana pobeda u nedeljnoj trci.

Iz kruga u krug je povećavao svoju prednost, pa je na kraju osim pobedničkih bodova, osvojio i dodatan poen za najbrži krug trke.

Na drugom mestu završio je Valteri Botas za volanom Mercedesa, a mesto na podijumu sjajnom vožnjom zaslužio je i Lando Noris, uprkos kazni od pet sekundi zbog kontakta sa Serhiom Peresom.

Hamilton je ostao bez podijuma i dodatno ugrozio svoju šampionsku trku, a razlika u generalnom poretku se povećala:

1. Ferstapen 182
2. Hamilton 151

Velika Britanija

Posle nekoliko čistih okršaja i sportske drame, dolazimo do novog incidenta, novog skandala u Velikoj Britaniji na čuvenoj stazi Silverston.

Mercedes i Luis Hamilton su bili pod velikim pritiskom jer se razlika u šampionatu povećala na čak 31 bod u korist Maksa Ferstapena i pobeda na domaćoj stazi je bila imperativ za sedmostrukog svetskog šampiona.

Trka je počela sjajno, velika bitka dvojice vodećih u šampionatu – prvoplasiranog Maksa Ferstapena i Luisa Hamiltona.

Posle incidenta u najbržoj krivini u šampionatu u kom je došlo do kontakta prednjeg levog točka Hamiltona i zadnjeg desnog Ferstapena, Maks je u jezivom incidentu udario u zaštitnu barijeru i za njega je trka bila završena.

Sila koja je delovala na Fertstapena u jednom momentu bila je 51g! Zbog ovog incidenta je Luis Hamilton dobio 10 sekundi kazne, a Maks Ferstapen je prevezen u bolnicu na dodatne preglede.

Hamilton je uprkos kazni pobedio i smanjio razliku u odnosu na Ferstapena kome je ovo bila druga trka u sezoni koju nije završio:

1. Ferstapen 182
2. Hamilton 178

Mađarska

I ovde se zakuvalo. Incident za incidentom, drama za dramom i nagoveštaj nestvarnog finiša sezone viđen je u mađarskom Hungaroringu, poslednjoj trci u prvom delu sezone kada smo dobili neočekivanog pobednika.

Nekadašnji polaznik Mercedesove akademije i višestruki pobednik mlađih kategorija je u svojoj Alpini ostvario veliku pobedu u Mađarskoj, a radi se, naravno, o Estebanu Okonu.

Luis Hamilton je trku počeo sa pol pozicije, ali je Maks Ferstapen imao bolji tempo, sve dok nije došlo do incidenta kada se Valteri Botas "zakucao" u Landa Norisa i Maksa Ferstapena i to u prvoj krivini prvog kruga...

Hungaroring je poznat po stazi na kojoj preticanja nema mnogo, ali to nije smetalo Hamiltonu da nadoknadi veliki zaostatak i u drugoj polovini trke se uključi u borbu za postolje.

Na kraju trke, Sebastijan Fetel je završio na drugom mestu, ali mu je ta pozicija oduzeta zbog nepravilnosti oko goriva, pa je Luis Hamilton umesto na trećem mestu završio na drugom, a Karlos Sajnc na trećem.

"Posle trke nije bilo moguće uzeti uzorak od litar goriva iz vozila broj pet. Timu je dato nekoliko prilila da donese traženi utorak goriva iz rezervoara, ali bili su u mogućnosti da obezbede samo 0,3 litara. Tokom saslušanja u prisustvu tehničkog delegata FIA i tehničkog direktora, šef tima Aston Martin je rekao da mora da je ostalo 1,44 litara u rezervoaru, ali da ne mogu da ga izvuku. Broj je izračunati koristeći FFM model. U ovoj situaciji, vozilo broj pet nije u skladu da zahtevom Člana 6.6 Tehničkog pravilnika FIA. Prema članu 6.6.2 takmičari moraju da obezbede litar goriva u bilo kom momentu trke. Procedura je primenjena jer nije bilo moguće uzeti traženi uzorak. Stjuardi su odlučili da primene standardnu kaznu za kršenje tehničkih pravila. Otuda, nemoguće je dokazati da time nije obezbeđena prednost vozilu. Takmičari se podsećaju da imaju pravo žalbe na pojedine odluke stjuarda u skladu sa članom 15 Međunarodnog koda FIA i člana 10.1.1 Disciplinskog pravilnika FIA u datom vremenskom roku", stoji u saopštenju FIA.

Pamtimo i onaj sjajni duel Hamiltona i Alonsa, kada je Fernando posle "ljute" bitke ipak izgubio poziciju.

Generalni plasman:

1. Hamilton 196
2. Ferstapen 184

Belgija

Opšti haos i stravični incident na Silverstonu, pa nova ludnica na Hungaroringu bili su samo uvod u možda i najveći skandal ove sezone.

Baš kao što je Luis Hamilton bio pod neverovatnim pritiskom u Silverstonu, tako je i Maks Ferstapen (neko će reći ni kriv ni dužan) bio pod pritiskom u Belgiji, a pošto je delom Belgijanac za njega je to bila domaća staza.

Kiša je pljuštala, uslovi su bili užasno teški za vožnju, pa je trka trajala oko 4 sata i nismo imali trku već, uslovno rečeno, jedan krug (ukupno 4) i ostalo je voženo pod vozilom bezbednosti.

Bodovi su prepolovljeni, Ferstapen je dobio pobedu, a Nikita Mazepin najbrži krug trke i pošto nije završio među deset najbržih vozača ostao je bez bodova, šteta za mladog Rusa.

U subotu smo na kvalifikacijama imali haotičnu predstavu, kada je usled velike kiše na "O Ružu" incident imao vozač ekipe Meklarena, Lando Noris, a drugo mesto uzeo Džordž Rasel iz Vilijamsa.

Hamilton je ostao na čelu, ali je razlika smanjena uz senku koju je direkcija trke bacila na čitav šampionat:

1. Hamilton 203.5
2. Ferstapen 196.5

Holandija

Maks Ferstapen je jedva dočekao da vozi pred svojim navijačima, takozvanom "Orange Army" i na maestralan način pobedio u Zandvortu i vratio dramu u šampionatu Formule 1.

Bio je prvi vozač još od legendarnog Austrijanca Nikija Laude koji je slavio na ovoj nezgodnoj stazi.

Maks je sigurno startovao sa pol pozicije koju je očuvao posle ne preteranog burnog starta u kom su se u problemu našli Danijel Rikardo i Antonio Đovinaci...

Ferstapen je na ovoj trci ispisao istoriju i postao najmlađi vozač u istoriji Formule 1 sa 1.000 voženih krugova u karijeri, a svojevremeno je bio i najmlađi vozač koji je ikada došao u F1 sa samo 17 godina.

Nije uspevao duo Mercedesa da ugrozi Ferstapena do odlaska u pit stop. S obzirom na to da je Hamilton već pre toga išao na promenu pneumatika, na prvo mesto je dospeo Botas.

Po izlasku Ferstapena iz pit stopa, Finac je imao deset sekundi prednosti koje nisu bile problem za vozača Red Bula na novim gumama.

Fertapen na kraju završava prvi sa oko 20 sekundi prednosti u odnosu na Hamiltona koji nije imao nikakvu šansu protiv Holanđanina na "njegovom" Zandvortu.

Generalni plasman je tada izgledao ovako:

1. Hamilton 222.5
2. Ferstapen 221.5

Italija

Velika nagrada Italije, čuvena Monca, dom je mnogobrojnih spektakularnih trka i tako je bilo 2021. godine kada su vozači Meklarena došli do duple pobede, prve posle 11 godina.

Danijel Rikardo je trku završio na prvom mestu, a Lando Noris je bio drugi, dok se na podijum popeo još Valteri Botas iz Mercedesa i pomogao ekipi da se "podigne" u trci konstruktora.

Ipak, ovu trku su novim skandalom i novom dramom obeležili Luis Hamilton i Maks Ferstapen. Šta se dogodilo?

Maks Ferstapen i Luis Hamilton su bili učesnici incidenta u 26. krugu trke za Veliku nagradu Italije, zbog koga su obojica završila van staze i naravno da su optuživali jedan drugog kada se sve završilo.

Hamilton je branio prvo mesto prilikom izlaska iz pit-stopa u 26. krugu, Ferstapen je pokušao da ga prestigne sa unutrašnje strane u drugoj krivini, ali ga je zakačio i praktično "zajašio".

Jedan točak Ferstapenovog bolita je čak zakačio Hamiltonovu kacigu, ali ga je teže povrede spasao zaštitni "oreol". "Trkao sam se najžešće što mogu, konačno sam obišao Landa (Norisa). Bio sam u vođstvu, bar su mi rekli da imam vreme za vođstvo, pa su me pozvali u boks. Zaustavljenja je bilo suviše sporo, izgubili smo nekoliko sekundi, mislim sekundu i nešto, ali nije bitno. Izašao sam i video Danijela (Rikarda) da me prolazi. Maks je stizao, bio sam siguran da sam ostavio prostor u širini bolida sa spoljne strane. Ušao sam u krivinu 1, bio sam ispred, ulazio sam u krivinu 2. Odjednom, on je bio iznad mene", rekao je Hamilton.

Dva bolida su imala sličan kontakt već u prvom krugu, ali se Hamilton pomerio u poslednjem trenutku zbog čega ga je prestigao Noris.

"Bila je to ista pozicija, ali ja sam popustio, to je trkanje. On sada nije želeo da popusti. Znao je šta radi u krivini 2 i šta će se dogoditi. Znao je da će ići preko ivičnjaka, ali je ipak to uradio. Pričaćemo sa sudijama i videti. Ne znam šta drugo da kažem", dodao je Britanac.

Maks Fertapen je to video drugačije:

"To se događa kad ne ostavljate prostora", rekao je Ferstapen na timskom radiju.

Kasnije je konkretnije objasino svoj stav.

"Znali smo da će biti usko u krivini 1. Pomerio se u levo, to me dovelo u zeletnu zonu i ja sam krenuo dalje. Onda je on nastavio da me gura ulevo, nisam imao prostora. Mislim da je morao da ostavi više prostora, da nastavimo da se borimo do izlaska iz krivine 2. To se nije dogodilo",
rekao je Ferstapen.

Hamilton ima, naravno, drugačiju verziju.

"Sleteo mi je na glavu, ali dobro sam. Video sam da Maks dolazi, pobrinuo sam se da ostavim širinu bolida sa spoljne strane. U krivini 1 ja sam bio napred, išao sam u krivinu 2, a već u sledećem trenutku je on bio iznad mene. Ne znam šta bih rekao, znao je šta će se dogoditi", rekao je Hamilton.

Rusija

Velika nagrada Rusije je pripala Luisu Hamiltonu i to je bila istorijska trka jer je Britanac u Sočiju došao do jubilarne 100. pobede u šampionatu Formule 1 i postao prvi vozač ikada kome je to pošlo za rukom.

Takođe, ostaće zabeleženo da je kiša ovu trku dodatno učinila zanimljivom i takođe sprečila Meklaren da dođe do druge uzatopne duple pobede u šampionatu i Landa Norisa da po prvi put pobedi.

On je bio malo tvrdoglaviji i odbio da zameni gume sa tvrdih na one za promenljive vremenske uslove, dok je Hamilton poslušao Bona i ostale iz Mercedesa i to ga je poguralo ka trijumfu.

Maksa Ferstapena nisam zaboravio. On je zbog promene komponenti trku počeo sa poslednje pozicije i završio je na drugom mestu, pa je samim tim ostao u igri za prvo mesto u šampionatu.

Generalni plasman izgledao je ovako:

1. Hamilton 247.5
2. Ferstapen 239.5

Turska

Ova trka je trebalo da bude vožena u Japanu, pa je Red Bul spremio poseban izgled bolida za ovu trku kako bi odao počast Hondi na domaćoj trci, jer se Honda na kraju ove sezone povukla iz šampionata Formule 1.

Ipak, vožena je u Turskoj gde je Valteri Botas bio najbrži i slavio po prvi put posle godinu dana, a drama za šampionsku trku se pojačala.

Kiša je padala u Istanbulu tokom čitavog jutra i kreirala određene probleme, ali i pravi trkački spektakl, pa smo incident imali već u prvoj krivini prvog kruga kada je izleteo Alonso posle kontakta sa Gaslijem.

Luis Hamilton je trku počeo kao 11. vozač na stazi, zbog promene motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali je velikom brzinom prolazio kroz saobraćaj i već u 13. krugu imao 6. mesto i najbrži krug trke.

Nije bilo mnogo dešavanja u ovom delu trke, a najzanimljivije je bilo gledati koliko pozicija mogu da dobiju Karlos Sajnc i Luis Hamilton, pa posle zatišja su krenuli polako u boks na zamenu pneumatika gde sve postaje interesantno.

Prvo je Maks Ferstapen odlučio da menja gume, a njegovu odluku su pratili Botas i Sajnc, dok su Lekler i Hamilton odlučili da ostanu na stazi, pa je tako Lekler imao i vodeću poziciju.

Generalni poredak:

1. Ferstapen 262.5
2. Hamilton 257.5

Sjedinjene Američke Države

Staza u Ostinu je poznata po oštroj krivini u levo odmah nakon startno-ciljnog pravca, ali i po "oštrom" asfaltu gde su pneumatici posebno na udaru.

Ovo je bila trka u kojoj smo videli sjajnu vožnju "Super Maksa" Ferstapena i ostvario je novu pobedu za 11 bodova prednosti u odnosu na Luisa Hamiltona i Mercedes.

Već na startu trke, u prvoj krivini, Luis Hamilton prestigao je Maksa Ferstapena i preuzeo lidersku poziciju.

Maks se dobro izvukao da ne padne na treće mesto, držao se iza Hamiltona, pa je u 10. krugu morao na zamenu pneumatika i na stazu se vratio na četvrto mesto.

Ferstapen se ubrzo vratio na drugu poziciju pošto su vozači ispred njega otišli u boks, pa je u 14. krugu Hamilton otišao na zamenu guma.

Narednih 16 krugova vodio je Ferstapen. Hamilton se vratio iza Maksa sa šest sekundi zaostatka, za 13 krugova je smanjio zaostatak na 2,8 sekundi, pa je Ferstapen ponovo otišao u boks.

Vratio se na stazu posle 2,8 sekunde u pitu i od 31. kruga bio je na drugom mestu, kada je zaostajao za Hamiltonom 15 sekundi.

Konstantno je smanjivao Hamilton zaostatak, jurio Maksa do samog kraja, ali je Ferstapen u dramatičnoj završnici zadržao prednost i slavio potpuno zasluženo.

Konačni zbir:

1. Ferstapen 287.5
2. Hamilton 276.5

Meksiko

"Viva la Mexico" vikali su u Red Bulu nakon ove trke u Meksiko Sitiju, gde je Maks Fertapen pobedio ispred Luisa Hamiltona, a na pobedničko postolje se popeo i domaći vozač Serhio Peres.

Maks je startovao sa treće pozicije, koja je na ovoj stazi pogodnija od druge i odmah na prvoj krivini u desno uspeo da se probije do pozicije broj 1 koju je suvereno čuvao do samog kraja trke.

Razlika u odnosu na Mercedes se dodatno uvećala i već su "Orange Army" počeli da maštaju o tituli, ali ni pristalice Luisa Hamiltona nisu odustajale jer se znalo kakve trke slede, kao i da je bolid u sjajnom stanju.

Holanđanin je tada imao 312.5 bodova, a Britanac je sakupio 293.5, dok je Valteri Botas posle ove trke ostao na 185, a Peres je bio iza sa 165 bodova.

Brazil

Brazil, Interlagos, Sao Paulo – bila je lokacija naredne trke u šampionatu Formule 1, staza na kojoj je Mercedes delovao posebno dominantno i u odnosu na Red Bul i Meklaren delovao višestruko "moćnije", a kamoli u odnosu na ostale učesnike.

Luis Hamilton je lako pobedio i uneo novu dramu u finiš sezone Formule 1, a "ulje na vatru" dodala je i kazna od 50.000 evra za Maksa Ferstapena zbog "interakcije" sa Hamiltonovim bolidom nakon kvalifikacija.

Britanac je trku počeo sa 10 mesta, ali je već u prva tri kruga nadomestio pet, vrlo brzo uhvatio korak za vodećim vozačima i potom u drugom delu trke imao direktan okršaj sa konkurentom za titulu.

Njih dvojica su imala i jedan kontakt u 48. krugu prilikom pokušaja preticanja kada se Ferstapen agresivnije branio, a obojica su izletela sa staze.

Istraga je pokazala da je incident bio trkački, a u nastavku je pritisak Britanca urodio plodom u 59. krugu i kompletirao je neverovatan vikend na stazi Interlagos.

Ovom pobedom, svojom 101. u karijeri, Hamilton je smanjio zaostatak za Holanđaninom na 14 bodova.

Plasman:

1. Ferstapen 333.5
2. Hamilton 319.5

Katar

Luis Hamilton i njegov Mercedes su bili fantastično organizovani i pripremljeni za trku u Kataru i sve je rezultovalo pobedom sedmostrukog svetskog šampiona.

Hamilton je završio ispred Maksa Ferstapena i smanjio razliku u generalnom plasmanu na 8 bodova.

Na pobedničkom postolju je završio i nekadašnji šampion Fernando Alonso. To mu je prvi podijum ove godine i još od 2014. godine i 98. u karijeri.

Hamilton je dobro počeo trku, poveo je sigurno startujući sa pol pozicije, dok je Maks Ferstapen odmah uspeo da nadoknadi minus.

Pre trke kažnjen je pomeranjem za pet mesta unazad, zbog nepoštovanja žute zastavice na treningu u subotu, ali brzo je sve nadoknadio.

Već posle prvog kruga pomerio se za tri pozicije unapred, krenuo da juri Hamiltona koji je sigurno držao prednost.

Već u 20. krugu vodeći dvojac šampionata bio je na čelu i već to je obećavalo uzbudljiv završetak.

Hamilton je ipak držao nogu na papučici gasa, dok je Ferstapen, kroz komunikaciju sa boksom izražavao da je zadovoljan time da čuva poziciju dva.

Do kraja trke nije bilo uzbuđenja – Hamilton je zadržao prvu poziciju, Ferstapen je završio iza njega.

Plasman:

1. Ferstapen 352.5
2. Hamilton 344.5

Saudijska Arabija

U Džedi smo gledali istorijsku trku, okršaj prepun uzbuđenja kada je Luis Hamilton novom pobedom stao rame uz rame sa Maksom Ferstapenom i bili su izjednačeni u generalnom plasmanu pred poslednju trku u Abu Dabiju – po 369.5 bodova.

Fantastičan start trke smo videli u Džedi i Mercedes nije mogao bolje da počne sa Hamiltonom na prvoj poziciji, a Botasom na drugoj.

Za to vreme smo videli veliku bitku Ferarija i Meklarena, odličan start Okona i Alonsa, pa onda i veliku Alonsovu grešku da bismo videli Mika Šumahera koji se zakucao u zid i na stazu izalzi vozilo bezbednosti.

Odmah Mercedes povlači potez i Hamilton i Botas kreću u boks po zamenu guma, da bi Ferstapen ostao na stazi i preuzeo prvu poziciju, a uskoro stiže objava da je trka prekinuta jer nije bezbedno voziti.

Trka je u 15. krugu ponovo počela iz mesta, a Hamilton je bolje počeo, pa izgubio poziciju u prvoj krivini od Maksa Ferstapena, svoju šansu koristi i Okon koji obilazi oba Mercedesa i izbija na drugo mesto.

Čeko Peres pokušavao je da se probije što više može, pa ga je u zadnji deo bolida udario jedan od Ferarija, on se zakucao u zid i ostao bez prednjeg krila, a još veći incident je bio iza gde se Mazepin zakucao u Rasela i uništio oba bolida.

Crvene zastave su opet bile na snazi i čekali smo novi restart trke dok je Majkl Masi rekao sledeće:

Pošto je Ferstapen izašao sa staze tokom obilaženja Hamiltona njegova pozicija se briše i Okon sa druge pozicije izbija na prvo mesto, Hamilton ostaje drugi, a Ferstapen je bio treći i sa tim poretkom se trka restartuje.
EPA-EFE/STR
Treći start trke je bio spektakularan i Maks Ferstapen se vrlo brzo vraća na mesto broj jedan i dolazi ispred Estebana Okona i Luisa Hamiltona koji je iz kruga u krug imao najbrže vreme.

Još nekoliko manjih incidenata smo videli do kraja, nekoliko virtuelnih vozila bezbednosti i žutih zastava u sektorima, da bismo u 37. krugu imali ljutu bitku i Ferstapen opet izleće sta staze u odbrani pozicije.

Morao je da pusti Hamiltona, odlučio da "testira kočnice" i Hamilton udara u njega, pa Maks dobija kaznu od pet sekundi zbog tog nesporstkog poteza koji je možda i odlučio sudbinu.

Potom Hamilton uspeva da obiđe Ferstapena i da zadrži prvo mesto, da bi Maksov problem s pneumaticima postajao sve veći. Botas upseva u poslednjoj desetinki da prestigne Okona i zauzme treće mesto u Saudijskoj Arabiji.

Okon je bio četvrti, a ovo je bila neverovatna ludnica u Džedi, kontroverzna trka, napeta i istorijska u kojoj je Hamilton došao do 103. pobede u karijeri.

Abu Dabi

Šampionska titula je odlučena u Abu Dabiju, kao što je gore rečeno u poslednjem krugu poslednje trke u sezoni pri izjednačenom broju bodova Maksa Ferstapena i Luisa Hamiltona.

Direkcija trke je još jednom "briljirala", a kao što možete videti u prethodnim redovima izuzetno čudne odluke su imali i tokom čitavog dela sezone, verovatno da bi imali "simpatije" Red Bula i Mercedesa.

Verovali ili ne, ali nijedan incident u Abu Dabiju nije bio pod istragom, a čisto da podsetimo prvo je bilo zabranjeno vozačima koji kasne za pun krug da obiđu vozilo bezbednosti i da se svi vrate u red koji stoji na semaforu.
Neverovatna sezona završena je pobedom Maksa Ferstapena u poslednjem krugu nad Luisom Hamiltonom uz najbrži krug trke.

Koliko drame... Na tri kruga pre kraja je Luis Hamilton bio na korak od istorijske osme šampionske titule, a onda se Latifi zakucao u zid.

Ovo je verovatno bio momenat koji je odlučio pobednika, a treba napomenuti da je Luis Hamilton imao 17 sekundi prednosti u ovom trenutku i da je ostao na stazi dok je Ferstapen bio u boksu na zameni guma.

Potom ide poslednji krug gde Maks ima svežije gume, prednost koristi i osvaja titulu.

Mercedes je uputio zvaničnu žalbu FIA iliti direkciji trkanja zbog pomenutih skandaloznih odluka na samom kraju, ali im je žalba odbijena i sve se završilo na stazi... Na ovoj trci je Kimi Raikonen završio svoju karijeru, a i treba napomenuti da je Antonio Đovinaci odradio svoju poslednju u Alfa Romeu i on se seli u Formulu E.

Takođe, Honda napušta šampionat Formule 1 i to čini uz osvojenu šampionsku titulu, prvu posle Airtona Sene 1991. godine...

Sledeće sezone čeka nas promena pravilnika i još gomila uzbuđenja. Sve se menja, mnogo toga će biti drugačije, a jedna stvar ostaje ista – pobednik može biti samo jedan.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: