Australija se priključila SAD u bojkotu Olimpijskih igara

Australija će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

09:40

Australija se priključila SAD u bojkotu Olimpijskih igara
Foto: Profimedia

Ovu informaciju saopštio je australijski premijer Skot Morison.

On je poručio da kineska vlada još uvek nije preduzela nikakav pokušaj da odgovori na nekoliko pitanja koje je pokrenula Australija, uključujući navodne povrede ljudskih prava, prenosi agencija Rojters.

"Zato nije iznenađujuće što zvaničnici australijske vlade neće ići u Kinu na te igre. Ali australijski sportisti hoće", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Kineska ambasada u Australiji pozvala je danas zvaničnu Kanberu da preduzme konkretne mere za stvaranje povoljnih uslova za unapređenje odnosa, nakon što se Australija pridružila Sjedinjenim državama u diplomatskom bojkotu Zimskih igara u Pekingu.

"Kao što svi znaju, Australija je jedina odgovorna za trenutni položaj kinesko-australijskih odnosa", navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Australijski olimpijski komitet (AOC) je saopštio da odluka vlade neće uticati na njihove pripreme za Zimske igre, dodajući da su "diplomatske opcije" stvar vlada i da treba razdvojiti politiku i sport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: