Titula na talonu: Kako Evropa "kvari" (presudni) "večiti" derbi?

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde uporedo sa trkom za titulu u Srbiji vode žestoku borbu na evro sceni.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 26.11.2021.

08:00

Titula na talonu: Kako Evropa
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Partizan je porazom u Estoniji (1:0) uneo dramu u grupi, pa sad mora da strepi u poslednjem kolu za proleće u Ligi konferencija, dok je Zvezda kasnije pobedila Ludogorec (1:0) i obezbedila proleće u LK, ali ne još u Ligi Evrope.

Moraće da juri u Bragi taj podvig, za šta joj je dovoljan bod ili da Ludogorec odradi posao protiv Mitjilenda u Razgradu.

Sa druge strane, Partizan i dalje drži sve u svojim rukama, u Humskoj čeka kiparski Anortozis i takođe mu je potreban bod.

Dakle, i pored kiksa crno-belih u Talinu, jasno je da su velike šanse da zajedno prezime u Evropi i dodatno podebljaju nacionalni koefijent.

Zvezdina raskrsnica

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Često može da se čuje pitanje šta je bolje za Zvezdu na proleće - Liga Evrope ili Liga konferencija?

Postoje dve strane medalje, za i protiv, ali zar nije sportskije da se nadmećeš u što jačem društvu?

Da se izmiriš sa najboljima, pa makar morao da platiš veliki ceh. Kao što je to uradila Crvena zvezda u Ligi šampiona u sezoni 2019/2020, uz bolne lekcije od Bajerna i Totenhema.

I tada su se povlačile priče da je "Liga Evrope po meri", s čime ne mogu da se složim jer je po meri uvek ono do čega možeš da dostigneš, posebno ako je u pitanju elita.

Naravno da u Zvezdi žele prolaz dalje u LE, o čemu je više puta govorio trener Dejan Stanković, i to je jedini ispravan put.

Međutim, jedno mora da se ima na umu.

Prvo i drugo mesto prave ogromnu razliku, u oba takmičenja jer se preskače po jedna runda, odnosno izbegava baraž iliti šesnaestina finala LE/LK.

Zašto je to bitno? Ne, poenta ovih navoda nije da se izbegne jedan protivnik više…

Evropski limun, pa derbi

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Razlog je "večiti" derbi koji bi, uz onaj u plej-ofu, mogao da odluči titulu, bar kako se sada "crta" ova sezona.

Derbi na stadionu "Rajko Mitić" zakazan je za 26. februar, samo nekoliko dana od revanš utakmica šesnaestine finala LE/LK.

To nam govori da će Crvena zvezda i izvesno Partizan sačekati derbi emotivno i fizički potrošeni, bez obzira da li bili uspešni ili ne.

Zvezda ne bi bila u tom problemu ako bi završila kao prva, ali joj druga poziciji donosi "rat" u sudaru sa timovima iz Lige šampiona, odakle se spuštaju sile poput Borusije Dortmund, Benfike/Barselone, Zenita, možda Lajpciga, Sevilje, Atalante…

Priznaćete, ozbiljan zadatak pred derbi, pa čak i da sačeka kao treća ekipe iz Lige konferencija poput Rome, Slavije Prag, Totenhema, PAOK-a…

I Partizan bi spuštanjem timova iz Lige Evrope mogao da dobije protivnike tek malo nižeg LŠ renomea kakvi su Napoli, Real Sosijedad, Seltik, Marsej, pa čak i zagrebački Dinamo koji "visi"…

Takvi sudari izuskuju veliku potrošnju i napor, a znamo da je za derbi potrebniji još jači.

Da ne pričamo da se sve to dešava u sedmici kada je derbi, odnosno misli, hteli-ne hteli, usmere na najveću utakmicu srpskog fudbala u trenutku kada će biti, pre svega emotivno, kao isceđeni limun.

Raspored

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©
Evropske utakmice tog plej-ofa igraju se 17. i 24. februara, a Partizan u tom periodu gostuje u Nišu Radničkom (12. februar) i čeka njegovog imenjaka iz Kragujevca (19. februar), a posle derbija dočekuje Mladost.

Sa druge strane, Crvena zvezda će tada imati Čukarički na "Rajku Mitiću" (12. februar), gostovanje Proleteru u Novom Sadu (19. februar), pa ide na "krov" Voždovcu.

Da, neko će reći da je to tek početak prolećnog dela sezone, da su igrači već odmarali, ali svako ko je šutnuo loptu ili bar pogledao jedan derbi/jak evropski meč, zna da je često emotivni napor teži od fizičkog.

Često idu zajedno, a u ovom slučaju kao nikada do sada u tako bitnom trenutku (setimo se samo derbija iz 2017. posle Evrope - 0:0).

I zato bi eventualni pobednik u ovom derbiju mogao da napravi ključan korak za tituli, iako tek kreće drugi deo.

Izvesno bi stekao prednost domaćeg terena za još jedan okršaj u plej-ofu i ulio injekciju samopouzdanja.

Zato je 26. februar čuva ključ riznice u kome je titula…

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: