Šta Junajted mora da uradi?

Uprava Mančester junajteda je prelomila i raskinula saradnju sa Oleom Gunarom Solskjerom. Posle svega, krajnje očekivano.

Izvor: Zoran Kecman

Nedelja, 21.11.2021.

12:50

Šta Junajted mora da uradi?
Foto: Profimedia

Slavni klub sa Teatra Snova tako ni posle osam godina od povlačenja Alekaa Fergusona u penziju nije na tragu nekadašnjih uspeha.

Osam godina su bez titule u Premijer ligi, a kraj iz tunela se ni ne nazire.

Solskjer je napustio kormilo posle tri godine, tokom kojih je pokušao da podigne tim i izgradi ga na drugačijim osnovama u odnosu na prethodnike, posebno Žozea Murinja.

Uspeo je Norvežanin da vrati pozitivnu atmosferu, dao je shodno tradiciji, šansu mnogim mladim igračima, zabeležio neke zaista impresivne pobede, ali teški porazi su ga koštali posla.

Utisak je da je dosegao svoj maksimum u ovom trenutku i odluka o smeni bila je jedina moguća šok terapija za ekipu koja u poslednje vreme igra zaista slabo.

Po odlasku Norvežanina, Junajted se neočekivano usred sezone našao u problemu - koga da angažuje?

Odlučili su se za privremeno rešenje - Majkl Kerik, prvi Solskjerov saradnik, vodiće ekipu na narednim utakmicama, do izbora privremenog menadžera.

Pre svega do kraja nedelje i gostovanjima Viljarealu u Ligi šampiona i Čelsiju u Premijer ligi.
Foto: Profimedia
Tajming ovih mečeva nije mogao biti gori po klub koji je smenio menadžera, posebno i zbog toga što ekipa na terenu deluje kao teško raštimovani orkestar.

Meč sa Viljarealom je jedan od preostala dva koji će dati odgovor hoće li ekipa uspeti da izbori plasman u nokaut fauz, dok je Čelsi u strašnoj formi, vodi na tabeli Premijer lige i meč sa njima dolazi u najgori čas po "crvene đavole".

Situacija neobično podseća na period od pre tri godine kada je Murinju uručen otkaz, a na njegovo mesto kao VD menadžera doveden Solskjer.

Tada je šok terapija uspela, Norvežanin nasmejanog lica, vratio je dobre vibracije na Teatar snova veoma brzo i u martu 2019. dobio trajan ugovor.

Ipak, neiskusvo vođenja velikih klubova, kakav je svakako Junajted, pokazalo se kao prevelik zalogaj i za Olea, koji je iz senke uživao podršku i nekadašnjeg mentora Aleksa Fergusona.

U situaciji kada više ne smeju ni koraka nazad, a ne znaju kako napred - Junajted je u specifičnoj poziciji.

Oni moraju da vide kako će funkcinisati stvari do kraja nedelje sa Kerikom na čelu.

Nije tajna da je bivši vezista Junajteda zatražio od rukovodilaca da ne diraju Oleove saradnike, Kirana Mekenu i Majka Filana, koji će mu, kako je naveo, biti potrebni za pripremu ekipe za naredne mečeve.

Keriku su ovo debitantski koraci, utisak je da je to rešenje u stilu "drži vodu dok majstori odu", ali nikad se ne zna - pitanje je i kakav je uticaj imao Kerik do sada, u periodu šefovanja Solskkjera.

Otuda, ovo će za njega biti jedinstvena prilika da se pokaže u punom kapacitetu.

Poznat kao omiljen među igračima, komunikativan i sposoban da drži stvari u ravnoteži, Kerik će pokušati da stabilizuje brod na nemirnim talasima.

Koliko će u tome uspeti, ne zavisi samo od njega, već pre svega od vojnika na terenu, koji su debelo van forme i koji su koštali Solekjera odlaska.
Foto: Profimedia
Drugo, uprava Junajteda, koja je problem sama po sebi, sa Edom Vudvordom i Ričardom Arnoldom, moraće da razmisli i o daljim koracima.

Ako planiraju vršioca dužnosti menadžera, a Kerik ne nastavi taj posao - da li će to biti kraj i za kompletan tim sada već bivših Solskjerovih saradnika?

Konačno, očigledna je i želja da sebi daju vremena i prostora da donesu važnu odluku o Solskjerovom nasledniku.

Prethodni eksperimenti na klupi nisu dali rezultata - Junajted je daleko od ekipe koja može da se bori za titulu u Premijer ligi.

Suština će biti u tome - kako vide budućnost?

Izgrađenu na pomalo romantičarskim i ideološkim osnovama vremena koje je, kako to u fudbalu biva, prohujalo s vihorom po odlasku Aleksa Fegusona, ili u skladu sa vremenom.

Brzo, beskompromisno, tražeći nova rešenja, nove, modernije vizije igre koja nesporno evoluira.

Činjenica da su svi "pikirani" menadžeri odavno u konkurentskim klubovima, ne ostavlja im dovoljno manevarskog prostora, a strah od nove greške je svakako prisutan.
Foto: Profimedia
Zinedin Zidan odavno ima skepsu prema radu u Engleskoj, preferira neke druge stvari i čini se da je na sasvim suprotnom filozofskom polu od Junajteda.

Džaba vam zaljubljenost ako je druga strana hladna kao santa leda. Tako da će a Zizuom, stvari teško ići. Marketing rezultata proteklih sezona bio je baš loš da bi privukao Francuza.

Takođe, Maurisio Poćetino je ranije imao ambiciju da dođe u Mančester, ali se ona nije ostvarila iz više razloga, a i sada je "zarobljen" u Pari Sen Žermenu.

Da li bi Erik ten Hag, Marko Roze, Luis Enrike ili neko drugo trenersko ime mogli u skorije vreme da kroče na Teatar snova?

Teško je reći, osim da Junajted želi da vidi kako će stvari ići do kraja sezone, kada će, nadaju se, biti više vremena i izbora.

Problem je što ga sada nemaju, a mesto u top četiri moraju da obezbede iz milion razloga.

Sa ovakvom igrom i odnosom pojedinih igrača prema istom, teško da će uspeti.

Solskjer je otišao, ali problemi ostaju. Bez vidljive "čarobne metle" kojom će sve to brzo biti počišćeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: