Đoković i klinci

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ima priliku da još jednim trofejom kruniše najuspešniju sezonu u karijeri.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 15.11.2021.

09:00

Đoković i klinci
Foto: Profimedia

Srpski as je ove sezone osvojio tri Grend slem titule, igrao finale još jednog, te po rekordni sedmi put okončao godinu na prvom mestu ATP karavana.

Najbolji iz tog karavana sada se nalaze u Torinu, gde je počeo Završni masters, koji traje sve do nedelje, 21. novembra.

Prvi mečevi odigrani su u nedelju, u okviru "Crvene grupe", a pobede su ostvarili Danil Medvedev, koji je bio bolji od Huberta Hurkača, te Aleksander Zverev, kome je Mateo Beretini predao meč. Više o ovoj grupi čitajte OVDE.

Đoković je svakako prvo ime turnira koji se igra u "Pala Alpitur" dvorani, a od gotovo svih svojih rivala stariji je deceniju.

Kada smo već kod godina, ukoliko srpski teniser bude osvojio prestižnu titulu, oboriće rekord Rodžera Federera – i postati najstariji igrač kome je to pošlo za rukom.

Sa njim se, inače, u "Zelenoj grupi" nalaze još Grk Stefanos Cicipas, Rus Andrej Rubljov i Norvežanin Kasper Rud.

Novak Đoković (1)

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Prvi igrač planete u slučaju osvajanja pehara ne bi oborio samo "starosni" rekord Federera, već bi ga sustigao i u broju titula na Završnom mastersu – imali bi po šest.

Novak je ove sezone "birao" takmičenja koja će da igra, od manjih se pojavio samo u svom Beogradu, Masterse nije forsirao (igrao samo Monako, Rim i Pariz, koji je i osvojio), dok su mu u fokusu bili Grend slemovi.

Ne treba da čudi što je od svih tenisera na Završnom turniru samo Mateo Beretini odigrao manje mečeva tokom 2021. godine.

Đoković je u Torino stigao sa ovosezonskim skorom 48-6, te nadom da može da prvog trofeja na ovom turniru još od 2015. godine.

Prošle godinije nije bio uspešan, a kao nepremostiva prepreka u polufinalu postavio se Dominik Tim, kojeg sada nema zbog povrede.

Titule je osvajao 2008, 2012, 2013, 2014. i 2015. godine, da bi nakon toga igrao i dva finala – 2016. (poraz od Marija) i 2018. (poraz od Zvereva). Godinu dana ranije ga nije bilo, dok je godinu dana kasnije stao u grupnoj fazi.

Srpski teniser je definitivno dobio grupu po meri, koju bi bez većih problema trebalo da preskoči. Izuzev Cicipasa, protiv kojeg je osam puta u karijeri ukrštao rekete (6-2), sa drugom dvojicom nije mnogo igrao (pobedio Ruda u Rimu 2020), tačnije, sa Rubljovom nikada.

Stefanos Cicipas (4)

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Uprkos činjenici što može da se pohvali najvećim brojem pobeda u sezoni (55-18), baš kao i Aleksander Zverev (55-14), ovo ipak nije bila kampanja koju će Grk pamtiti.

Interesantno, najbolje partije pružao je proletos, kada je i osvojio jedine dve titule u 2021. – Lion i Masters u Monte Karlu.

U tom periodu je igrao još i finale Barselone (poraz od Nadala), dok je u četvrtfinalu Rima, odnosno polufinalu Rolan Garosa, za njega prejak bio Novak Đoković.

Neuspeh u Parizu, uprkos vođstvu od 2-0 u setovima, kao da je bio preloman za čitavu sezonu Cicipasa.

Naprasno se ugasio, odmah ispao u prvom kolu Vimbldona, u Torontu i Sinsinatiju, doduše, igrao polufinale, ali je na US openu opet razočarao – eliminisan je u trećem kolu od mladog Karlosa Alkarasa.

Indijan Vels je prošao tek malo bolje, stigao je do četvrtfinala, da bi nakon poraza u Beču, došao u Pariz – i predao zbog povrede meč prvog kola Alekseju Popirinu.

Cicipasov najveći uspeh na Završnom mastersu je titula iz 2019, kada je bio bolji od Dominika Tima u finalu. Prošle godine nije dobro prošao, zaustavljen je u grupnoj fazi.

Andrej Rubljov (5)

EPA-EFE/RAY ACEVEDO
Rubljovu će ovo biti drugi nastup na smotri najboljih tenisera sveta, tako da ovoga puta neće moći da se "vadi" na neiskustvo.

Od Rusa se tada očekivalo dosta, pošto je u London stigao u odličnoj formi i sa pet osvojenih titula u "džepu". Ipak, nije uspeo da prođe tzv. grupu smrti – izgubio je od Nadala i Cicipasa, a pobedio Tima.

Ova sezona nije bila tako dobra kao prošla, a uspeo je da stigne do jedne titule, u Roterdamu, gde je u polufinalu savladao upravo Cicipasa.

Od svih učesnika u Torinu, Rubljov, uz Hurkača, ima najviše poraza u sezoni – 20. Sakupio je i 48 trijumfa.

Na Grend slemovima nije imao naročitih uspeha, tek četvrtfinale Australijan opena. Na ostalim nije mogao dalje od četvrtog kola.

Ipak, nije da nije Rubljov imao šansu za još neku titulu tokom 2021. godine. Igrao je finala Monte Karla, Halea i Sinsinatija.

Protiv Novaka nikada nije igrao, Ruda redovno pobeđuje (4-0), dok se u duelima sa Cicipasom nikada ne zna (3-4).

Čini se da bi mogao da napravi korak u odnosu na prošlu sezonu, iskoristi slabu formu i povredu Grka – i tako se plasira u polufinale.

Kasper Rud (8)

EPA-EFE/YOAN VALAT
Rud je debitant na ATP finalnom turniru, a njegov dolazak u Torino podseća na isti koji je imao Rubljov prošle godine.

Norvežanin je uhvatio poslednji voz za Završni masters, na koji stiže sa pet osvojenih titula u godini.

Nisu to bili trofeji na zvučnim takmičenjima (Ženeva, Baštad, Gštad, Kicbil i San Dijego), ali skor od 53-15 je svakako za pohvalu.

U svim finalima koje je igrao, dobio je, međutim, rezultati na velikim turnirima su ove sezone izostali.

Na Australijan openu je stigao do četvrtog, na Rolan Garosu do trećeg, na US openu do drugog kola, dok na Vimbldonu nije prošao prvu rundu.

Na Mastersima najbolje je odigrao u Monte Karlu i Madridu, gde je ispadao u polufinalu. U Torontu, Sinsinatiju i Parizu bio je zaustavljen rundu ranije.

Ako je za Đokovića polufinale "rezervisano", onda bismo za Ruda rekli da bi mogao baš kao i Rubljov, da pokuša – i da se umeša u borbu za to drugo mesto, koje vodi u nokaut fazu.

Grk i Rus jesu favoriti, ali daleko od toga da je Rud bez šansi u duelima sa njima.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: