Ping–pong Open

Sudeći po svemu što nam u poslednje vreme dolazi iz Australije, izgleda da smo dobili novi turnir.

Izvor: Zoran Kecman

Sreda, 27.10.2021.

16:30

Ping–pong Open
Foto: Profimedia

Medicinsko-politički Ping-pong Open u kom je u ulozi loptice, nažalost, najbolji svetski teniser, Novak Đoković.

Jer kako drugačije objasniti medijsko prepucavanje tamošnjih političkih aktera gotovo na dnevnoj bazi kada je u pitanju predstojeći Australijan open?

Ko u klin, ko u ploču – Skot Morison, premijer Australije, rekao bih čovek sa više razuma, traži da se svim igračima omogući da učestvuju na prvom grend slemu sezone, dok premijer Viktorije, Danijel Endrjuz, čvrsto stoji za to da vrata Melburn parka budu zaključana za nevakcinisane igrače.

Morison kaže:

Dok nastavljamo da živimo sa ovim virusom, mislim da bismo morali da budemo praktični i razumni, zar ne? Želimo da ova zemlja organizuje velika takmičenja, mnogo poslova zavisi od toga”.

Ali, čini se da se Endrjuz baš nešto nameračio na zaključavanja.

Doduše, ovog puta ne samo stanovnika Melburna i države Viktorija, koje je sedam meseci držao pod ključem i drastičnim merama, već i kapija Australijan opena.

Nije li to zaista jedna medijska partija ping-ponga, čiji ulog je rezultat bitan za jednog od najvećih tenisera svih vremena, momka koji se nalazi u jednom zaista specifičnom trenutku karijere?

Sada, kada mu je kalendarski Grend slem iskliznuo iz ruku u onom septembarskom njujorškom finalu, protiv inspirisanog Danila Medvedeva, Novak Đoković, prirodno, svoj omiljeni turnir velike četvorke, čiji trofej je prigrlio rekordnih devet puta, vidi kao veliki priliku da se dokopa rekordnog 21. slema.
Foto: Profimedia
Svašta je Novak tokom ovih 18 godina karijere prošao na terenu, ali nikada nije bio suočen sa ovakvim izazovom, da se pred njega postavljaju prepreke koje su van njegovog, sportskog domena, posebno ako se ima u vidu da ne samo on, već bilo ko, to može da shvati i kao neku vrstu ucene.

Koja se svodi na sledeće – zavrnite rukav ili nema ništa od igranja!

Svakako, zbog onih koji to zaboravljaju, opet treba podvući, niko ne zna Novakov vakcinalni status, što je opet u redu, i tako bi trebalo da bude za svakog od nas, jer to je naše zakonsko pravo.

Odakle se i kako, ne samo Novak, već ceo svet našao u tom zamršenom spletu da se o Australijan openu i tenisu ne govori zbog tenisa, već vakcina?

I zašto gotovo u svakom medijskom izveštaju iz Australije po ovom pitanju, mora da stoji ime Novaka Đokovića, da mu se lepi etiketa “anti-vax”, iako niko od njih nije imao uvid u njegov medicinski karton? A usput, preležao je koronavirus, setite se, u leto 2020. Valjda i to nešto znači, jer je stekao prirodni imunitet?

Suludo, zar ne? Čini se da ti politički igrači u ovom beskrajno zamršenom procesu, pokušavaju da svojim agrumentima daju težinu time što će na svoj tas dodati Novakovo ime, pa će, samim tim dobiti na publicitetu.

Jer nije isto napisati “Novaku neće biti dozvoljeno da igra u Australiji” ili “Cicipasu neće biti dozvoljeno da igra u Melburnu”. Taj status velike zvezde i broja jedan na svetu dodaje tu težinu, i hteo nehteo, Đoković tako postaje nevoljno učesnik one dečije igre između dve vatre.

Igre interesa.

Gde god da stane ili se skloni, gađaće baš njega!
Foto: Profimedia
Indikativno je da su organizatori slema u Melburnu imali dovoljno vremena da igračima i svima koji su zainteresovani za dolazak u Australiju, jasno stave do znanja kakva će pravila važiti.

Turnir je završen u februaru, sada je kraj oktobra.

Zašto moraju da odlučuju tako kasno? Trebalo bi da znaju da planiranje sezone za jednog igrača, zahteva informacije na vreme. Pogotovo u ovakvim, nazovimo ih, pandemijskim uslovima.

Neko će reći, prati se pandemijska situacija, zato se čekalo sa odlukom, ali situacija u Melburnu ni pre dva ili tri meseca nije bila posebno drugačija, da se nije moglo reći biće tako ili tako.

Tenis Australija je u toj celoj priči, direktno pogođena.

Interes turnira je uvek da na njemu igraju najbolji svetski igrači, posebno ako su oni, poput Novaka, postali brend turnira, kao šampioni rekorderi.

Zamislite da u Melburnu ne bude Đokovića i Medvedeva, prve dvojice na svetu, ne nužno ni zbog stava Danijela Endrjuza, ni zbog toga da li su primili ili ne vakcinu, već jednostavno zbog nesigurnosti da će tamo imati valjane uslove da se takmiče?

Ili jednostavno iz principa, da odbijaju da se ucenjuju po bilo kom pitanju.

Kako bi se to reflektovalo na zanimljivost turnira, zaradu, generisanje novca od sponzora?

Kregu Tajliju, prvom čoveku Tenis Australija, nimalo nije lako da balansira.

Čovek je imao nadljudske napore da obezbedi da se prošli turnir kako tako održi i pored onog pomeranja termina za nekoliko nedelja.

I sada čini sve ne bi li svakom omogućio da dođe i takmiči se, ali i on će biti jedan od onih koji će čekati rezultat ove političke igre, jer u kranjem slučaju, ne odlučuje on.
Foto: Profimedia
Uz to, cela ova priča skreće pažnju i na ostale sportske događaje koji bi trebalo da se održe na australijskom tlu.

Poznato je da su za organizaciju Australijan opena odavno zainteresovani brojni sponzori iz Azije, pre svega Kine, zemlje koja po nekim istraživanjima ima 330 miliona ljubitelja tenisa i 15 miliona onih koji ga igraju, ili Japana, Singapura…

Šta će biti ako oni forsiraju tu priču kako bi Melburnu preoteli taj sportski dragulj?

Poznato je i da je najavljeno da će naredne godine biti trke Formule 1 u Melburnu. Da li će i formulaše usloviti kao tenisere? Ili će, što ne bi bilo čudo, preko noći biti promenjeni principi i pravila.

Sve ovo je dakle jedna velika igra nerava, u kojoj Novak Đoković ne bi smeo da dozvoli da mu sve to sruši kulu koju je do sada napravio.

On iza sebe ima ogroman legat, status, značaj.

Uostalom, ako u Australiji ne žele da ga vide, mogu to da saopšte i na drugačiji način, ne samo preko “megafona” Dana Endrjuza.

Problem za Novaka biće jedino ako stranice iz Melburna budu prepisane na ostatak turnira, pre svega na grend slemove, Pariz, Vimbldon i US Open.

Njegove ultimativne ciljeve u toj trci za najboljeg svih vremena.

Autor: Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: