Pantelić tresao mreže kao golman, a jedan pogodak se posebno pamti VIDEO

Srpsku fudbalsku javnost u sredu ujutru pogodila je tužna vest o smrti legendarnog jugoslovenskog golmana Dragana Pantelića.

Izvor: SS

Sreda, 20.10.2021.

09:50

Default images

Pantelić je u utorak hospitalizovan u niškom Univerzitetskom kliničkom centru zbog koronavirusa, a već u sredu je izgubio bitku za život.

Bio je ikona Radničkog iz Niša, ali i jugoslovenskog fudbala, čiji je nacionalni tim predstavljao na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine.

Na drugopomenutom takmičenju bio je ocenjen kao jedan od najboljih članova reprezentacije Jugoslavije.

Fudbalom je počeo da se bavi u rodnoj Lešnici, zatim nastavio u Grafičaru, a potom je prešao u Radnički gde je ostavio najvećeg traga upisavši čak 421 nastup u dresu "meraklija".

Ukupno je za 20 godina karijere odigrao 529 utakmicu na klupskom nivou i još 19 u dresu reprezentacije. Ono što ga je izdvojilo od ostalih jeste njegovo izvođenje penala preko kojih je neumoljivo tresao mreže kolega na drugoj strani.

Bio redovan izvođač jedanaesteraca i slobodnih udaraca, pa se zbog toga smatra jednim od najuspešnijih golmana na svetu.

Ukupno je postigao 29 golova, a jednom prilikom čak het-trik za Radnički protiv Čelika.

Time je postao prvi jugoslovenski golman u istoriji koji je postigao tri gola na jednoj zvaničnoj utakmici.

Pogodak koji ga je proslavio i koji će se, verovatno večno pamtiti, postigao je protiv Veleža 1980. godine. Tada je degažirao loptu koja je preletela ceo teren, ali i golmana protivničkog tima Envera Marića, te završila u mreži.

U karijeri je još igrao za Bordo (67 utakmica, 3 gola) i Timok (5 utakmica) pre nego što se vratio u Radnički na još 12 mečeva i još jedan postignut gol.

Samo godinu dana nakon penzionisanja, tokom sezone, 1989-1990, upravljao je klubom za koji je bio najduže vezan, niškim Radničkim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: