Odbrana – bez branioca?

Ovaj naslov mogao bi da se odnosi na tri teme, o kojima se ovih dana u svetu tenisa najviše govori – trci za "No. 1", vakcinaciji, te sa njom povezanim Australijan openom.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 06.10.2021.

09:00

Odbrana – bez branioca?
Foto: Profimedia

Sve te priče vrte se oko najboljeg tenisera na planeti – Novaka Đokovića.

Srpskog asa na terenu nema od US opena i poraza u finalu od Danila Medvedeva, kojem je to bio prvi Grend slem u karijeri.

Novak se od tada praktično nije oglašavao o planovima za budućnost, izuzev otkazivanja Indijan Velsa, koji je na programu od 7. do 17. oktobra.

Đoković je odlučio da preskoči tzv. peti Grend slem, iako mu takmičenje u kalifornijskoj pustinji i te kako leži. Ipak je tu osvojio pet trofeja, poslednji 2016, kada je deklasirao Miloša Raonića u finalu.

Čini se da se u javnosti nepotrebno stvara loša atmosfera, dok se glasine o njegovom kraju sezone sve češće i više šire.

Lako se zaboravlja da je ovo zapravo najbolja sezona Novaka u karijeri, u kojoj je uspeo da osvoji tri Grend slem titule i igra finale poslednjeg, u Njujorku.

Borba za "No 1"

EPA-EFE/JUSTIN LANE
Srpski teniser je ove sezone osvojio najviše poena od svih, logično. Ono što deluje nelogično, da uprkos tome, mesto broj jedan mu je ugroženo.

Novak je u tzv. Trci za Torino (Završni Masters) prvi na listi sa 8.370 bodova, te ima gotovo 2.000 više od najbližeg pratioca Danila Medvedeva.

Ipak, Rus bi neočekivano brzo mogao da skine našeg igrača sa vrha ATP liste, ali samo na nedelju dana.

Specifičan način bodovanja, dodatno komplikovaniji zbog pandemije koronavirusa, daje šampionu US opena šansu da stigne do vrha i postane najbolji teniser sveta, u ponedeljak, 1. novembra.

Razlog je "skidanje" bodova osvojenih na Mastersu u Parizu prethodne dve godine. Novak je bio najbolji 2019, a Danil 2020. godine.

Kako stvari stoje, Đokoviću će bodovi biti oduzeti 1. novembra, a Medvedevu nedelju dana kasnije, čime se on kandidovao za čelo karavana.

Zadatak mu, ipak, neće biti nimalo lak, pošto mu je za tako nešto potrebna titula u Indijan Velsu, turniru gde nikada nije stigao dalje od trećeg kola.

Kalkulacije

EPA-EFE/JUSTIN LANE
Da napomenemo, Medvedev bi na tom mestu ostao samo jednu sedmicu, dok bi Novaku vrh bio garantovan pred početak Završnog Mastersa u Torinu (14-21. novembar).

Završna borba za prvo mesto bi se vodila upravo na tom takmičenju, koje je Medvedev osvojio prošle godine, zbog čega brani 1.500 poena.

Sa druge strane, Novak je prošle godine u Londonu stigao do polufinala, gde je ispao od Dominika Tima, te zbog toga brani "samo" 400 poena.

Uglavnom, suština je u tome, igrao Novak ili ne do kraja sezone, Medvedev će morati da blista u Indijan Velsu, Parizu i Torinu.

Takvu odluku, srpski teniser još uvek nije doneo, možda je još i rano. Turnir u prestonici Francuske je na programu od 1. novembra.

Jedini odgovor o planovima za kraj sezone dao je posle poraza u Njujorku. Međutim, on nam ništa u ovim proračunima ne može pomoći.

"Pravo da vam kažem – nemam nikakav plan, apsolutno ništa. Ne znam da li ću igrati bilo šta, bilo gde", rekao je Novak tada.

AO 2022

EPA-EFE/JAMES ROSS
Često se u poslednje vreme viđaju komentari, što od navijača, što od eksperata i analitičara, da bi Novaku bolje bilo da pauzira do kraja godine.

Po njima, on bi se tako u potpunosti odmori, kako fizički, tako i psihički, te spremio za glavni cilj, koji ima pred sobom, a koji u septembru nije ispunio.

Naravno, govorimo o napadu na 21. Grend slem, koji mu je izmakao u Njujorku, a koji bi mogao da dostigne u svom omiljenom Melburnu, gde je slavio čak devet puta.

Ipak, najnovije informacije koje stižu iz Australije mogle bi da zabrinu našeg igrača, ali i ostale, koji se do sada nisu vakcinisali.

Ova zemlja je poznata po rigoroznim merama, koje su teniseri mogli da osete i ove godine, kada su dve nedelje proveli u obaveznom karantinu.

Naredne, 2022, problem bi mogli da imaju svi, koji se nisu vakcinisali. Među njima je i, bar koliko je do sada zvanično poznata, Novak.

On je u više navrata govorio da sa tom odlukom neće žuriti, te da svako ima slobodu da je primi – ili ne.

Još jedna od mogućnosti da se nevakcinisanim teniserima izađe u susret jeste eventualno premeštanje prvog Grend slema u sezoni (17-30. januar) iz Melburna u neki drugi grad, poput Sidneja ili Brizbejna.

IW 2021

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
Dok se sve to ne razjasni, pažnju ćemo na kraju posvetiti i Indijan Velsu, koji startuje sedmog oktobra, bez članova "velike trojke".

Novak, Rafa i Rodžer su prethodnih 17 godina dominirali u pustinji, a hegemoniju su prekinuli samo Ivan Ljubičić, Huan Martin del Potro i Dominik Tim.

Ove sezone ćemo dobiti potpuno novog šampiona, a najveći motiv, iz gore u tekstu navedenih razloga, ima definitivno Danil Medvedev.

Sve to lepo izgleda na papiru, ali daleko od toga da će mu biti lako u Kaliforniji, pošto njegove kolege iz mlađe generacije neće sedeti skrštenih ruku.

Glavni konkurenti biće mu Aleksandar Zverev, koji je u poslednjih nekoliko meseci pružao možda i najbolje partije na Turu. Naravno, ni Stefanosa Cicipasa ne treba zaboraviti.

Srbin, Rus, Grk i Nemac su obezbedili mesto u Torinu, a za preostala četiri mesta borbu će voditi bar šest igrača. Indijan Vels je praktično pretposlednje poprište pred ATP finale.

Najbliži da se tamo nađu od ostalih su Andrej Rubljov i Mateo Beretini, dok svoju šansu traže još i Kasper Rud, Hurbert Hurkač, Janik Siner i Feliks Ože-Aljasim.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: