Hamiltonova magija – od 0 do 100

Luis Hamilton je minulog vikenda postao prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je ostvario 100 pobeda u karijeri.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Ponedeljak, 27.09.2021.

13:30

Hamiltonova magija – od 0 do 100
EPA-EFE/Yuri Kochetkov / POOL

Luis Hamilton je u svom Mercedesu ostvario neverovatnu pobedu u nedelju u Sočiju na trci za Veliku nagradu Rusije, a istini na volju imao je i mnogo sreće.

Kako kaže ona stara "Sreća prati hrabre" tako je i Luis bio van podijuma na nekoliko krugova do kraja gde nas je u Sočiju čekao neverovatan rezultat: Lando Noris prvi, a Fernando Alonso treći.

Lando je bio na korak od prve pobede u karijeri, a Alonso bi došao do prvog podijuma još od 2014. godine, međutim tada je kiša pala i sve se poremetilo, pa je Luis Hamilton poslušao inženjere i došao u boks po gume za promenljivo i pobedio, a Lando umalo da ne završi trku dva kruga pre kraja.

Verovali ili ne, ali u Sočiju uvek pobeđuje Mercedes i to još od 2014. godine svaki put je Mercedes slavio i Hamilton je nastavio neverovatan niz i ostavio još jedan jubilej – 100. pobedu u Formuil 1.

Ovo nikada niko nije uspeo da ostvari: Pre Hamiltona je rekorder bio Mihael Šumaher sa 91 pobedom i taj rekord držao od 2006. do 2020. godine i to sa oko 40 pobeda više od Alana Prosta koji je bio vodeći sa 51 pobedom u to vreme.

Luis je u Formulu 1 došao 2007. godine u Meklaren Mercedes i verovali ili ne upravo te godine došao do prve pobede u karijeri. Bilo je to na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu, na trci za Veliku nagradu Kanade.

On je u svojoj "ruki" godini pobedio u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Mađarskoj i u Japanu i mislim da niko nije mogao ni da nasluti da će osvojiti još 96 i to dok još uvek ni ne razmišlja o kraju karijere.

Često smo mogli čuti da Luis Hamilton zapravo nije toliko dobar vozač već da je produkt sjajnog inženjeringa Mercedesa koji mu je spremio ubedljivo najbolji bolid, ali Hamilton retko greši i zbog toga je i dosegao te visine. Kada pričamo o ovome uvek se setim čuvene scene Sebastijana Fetela i onog straha od pobede pre nekoliko sezona kada je sve imao u svojim rukama i bio lider u trci za šampionsku titulu.

A onda je u Hokenhajmu doživeo udes dok nikog nije bilo oko njega, trku nije ni završio i pobedu faktički poklonio Luisu Hamiltonu koga je taj trijumf "lansirao" ka osvajanju još jedne titule svetskog šampiona.

Sada ih ima sedam uz 100 pobeda....

Nećemo gledati samo pobede u šampionatu F1, gledaćemo i rejting pobeđivanja koji se često može čuti kao bolji argument rangiranja uspeha najboljih vozača.

Što se duže takmičiš, to imaš veće šanse da imaš problema sa bolidom, da izletiš sa staze ili da učestvuješ u nekom incidentu i upravo tu se ogleda veličina Luisa Hamiltona

Njegov rejting je među najboljima ikada sa 35.59.

Huan Manuel Fanđo je apsolutni lider sa 46,15% pobeda na 52 trke, Alberto Askari na 33 trke ima 39,39% pobeda, dok je treći Luis Hamilton sa 35.59% na 281 trku, a potom idu Džim Klark sa 34,25% na 73 trke, Mihael Šumaher sa 29,55% na 308 trka i Džeki Stjuart sa 27% na 100 trka. Verovali ili ne, Hamilton je u Mercedesu tek stekao svetsku dominaciju, u Meklarenu je situacija bila drugačija...

Šest od sedam titula je Hamitlon osvojio u Mercedesu i čak 79 pobeda od 100 je ostvario otkako je iz Meklarena prešao u Mercedes, što je takođe imalo svoju kontroverzu, ali o tome ćemo drugi put.

Kada je Hamilton došao u Mercedes 2013. godine imao je 21 pobedu u "džepu" i te godine uspeo da pobedi samo jednom i to u Mađarskoj na čuvenom Hungaroringu, a tada je u sezoni bilo 19 trka.

Zbog toga se najčešće i može čuti argument da iza ovolikog broja pobeda ne stoji vozač nego tim, a slično je i sa Mihaelom Šumaherom i onim njegovim izuzetno dominantnim Ferarijem.

Dakle, svoju drugu šampionsku titulu je Hamilton osvojio 2014. godine i pobedničku seriju je počeo u Maleziji nakon osvajanja pol pozicije na stazi Sepang, a ukupno je tada došao do 11 pobeda i ukupnog broja 33. Godinu dana kasnije je odbranio šampionsku titulu i već u Australiji pobedom počeo pohod, a posle još deset pobeđenih trka u sezoni uz njegovo ime je stajao broj 45 pobeda.

Već je prestigao Airtona Senu, na nišanu je bio Alan Prost i tamo negde u izmaglici video se Mihael Šumaher, međutim to niko tada nije video tim očima jer je 91 pobeda zaista bila mnogo.

Trenutno bi možda mogao Maks Ferstapen da ga ugrozi, momak koji je prvu pobedu imao sa 19 godina, podijum kao maloletan, a na 134 trke ima 17 pobeda i tek su mu 24 godine.

Hamilton je u tom dobu imao samo devet pobeda...

Pa, da se vratimo na 2016. godinu, gde Hamilton takođe ostvaruje 10 pobeda, šampionska titula ide u Mercedes, ali ne u njegove ruke već kod njegovog timskog kolege Nika Rozberga. Od tada je samo Luis Hamilton osvajao šampionske titule i od 53 pobede ostvario još 47 i zaokružio sve to na čuvenu "stotku". Za 14 godina je Luis Hamilton došao od 0 do 100, od Kanade do Rusije.

Mnogo je tu simbolike, a mi smo zaista srećni što možemo da ga gledamo uživo dok obara rekorde i komentarišemo koliko je zapravo dobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: