"Naivno. Zbog toga se dobija otkaz"

Zašto NBA ekipe menjaju trend ovoga leta, šta se dogodilo sa čekanjem superzvezda i koliko će sve to da potraje objasnio je ESPN.

Izvor: SN

Četvrtak, 23.09.2021.

10:00

EPA-EFE/Peter Foley

Prošle su već dve godine otkako su Kevin Durent i Kajri Irivng odlučili da postaju članovi Bruklin Netsa i otkako je Kavaj Lenard došao u Kliperse.

Od tada u NBA ligi nismo videli prelazak nekog superstara u redove drugog tima, jer Vestbruk više nekako ne spada u tu kategoriju.

Prošli su dani regrutovanja Kevina Durenta u Hemptonsu, Kavaja Lenarda koji danima ne može da odluči gde će nastaviti karijeru i sada smo videli veliki broj igrača koji je odlučio da ostane u svojim timovima.

ESPN se pita da li je ovo samo trenutna stvar ili trend koji će da traje i promeni način poslovanja u NBA ligi.

"Misliš da je najbolji način da izgradiš tim tako što ćeš čekati rok za slobodne igrače da uzmeš veliku zvezdu, a ne preko drafta i trejdova? Navino. Zbog toga se dobija otkaz. Ne smeš da čuvaš prostor u seleri kepu i da čekaš sledeću veliku zvezdu", rekao je jedan generalni menadžer sa Zapadne konferencije.
Foto: Profimedia
Nakon nekoliko godina konstantnih prelazaka superzvezda iz tima u tim, sada sve češće vidimo da igrači ostanu u svom timu.

Pogledajte samo ovaj podatak:

Od 33 igrača koji su 2020. i 2021. godine bili na Ol-Staru samo petorica je u taj tim došla preko roka za slobodne igrače: Lebron Džejms, Kevin Durent, Kajri Irving, Kavaj Lenard i Džulijus Rendl.

Zek Lavin iz Čikago Bulsa je igrač za koga se očekuje da postane slobodan agent i da na letnjoj pijaci pokuša da pronađe novi klub, a ukoliko bi ostajao on je ograničen da produži ugovor sa 20% povećanja plate koja trenutno iznosi 19,5 miliona dolara.

Narednog leta bi mogao da inkasira 100 miliona dolara i tu takođe postoji šansa da ostane u Bulsima. Pogledajmo samo situaciju Bredlija Bila. On će biti jedini igrač iz tri najbolje petorke NBA lige koji postaje slobodan igrač.

On može da potpiše četvorogodišnji ugovor sa Vašington Vizardsima vredan 187 miliona dolara već 1. oktobra, a isto se očekuje da urade Džejmsa Harden i Kajri Irving iz Bruklin Netsa.

"Uvek govorim svojim klijentima da uzme novac sada, da produže ugovor i da ne razmišljaju o budućnosti kasnije. Uvek možemo da dogovorimo da igrač bude trejdovan ukoliko bude nezadovoljan, ali ako ne uzme garantovani novac on je jako neodgovoran", rekao je neimovani agent za ESPN.
EPA-EFE/JASON SZENES
Zajon Vilijamson je 2018. godine bio 1. pik na NBA draftu i on će biti u mogućnosti da potpiše petogodišnji ugovor vredan 181,3 miliona dolara sa Nju Orleans Pelikansima narednog leta.

Veruje se da će prihvatiti tu ponudu, iako se sve češće priča o njegovom dolasku u Njujork Nikse iz prostog razloga što može da potpiše maksimalni ugovor i da zatraži trejd u bilo kom trenutku.

"Potpiši sada, traži da ideš kasnije", rekao je jedan drugi agent za ESPN.

Poslednja dva leta na agenciji za slobodne igrače mogli su da završe Lebron Džejms, Kevin Durent, Džulijus Rendl, Janis Adetokumbo, Stef Kari, Džimi Batler, Pol Džordž, Rudi Gober i Džoel Embid, ali su svi odlučili da potpišu ugovore sa trenutnim ekipama i ostanu deo sastava koji se bori za šampionski prsten.

Timovi poput Milvoki Baksa, a najviše Los Anđeles Lejkersa i Bruklin Netsa su bili agresivni u vidu trejdova i pikova sa drafta kako bi gradili tim oko glavnih igrača poput Janisa, Durenta ili Lebrona i pokazali da odlazak nije isplativa opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: