Zbogom, Tokio

Košarkaši Srbije se nisu plasirali na Olimpijske igre u Tokiju, nakon poraza od Italije u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2021.

09:00

Zbogom, Tokio
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Od sna do dna, kao što je veliki broj navijača rekao nakon sinoćnog poraza Srbije od Italije... Italijani su usred Beograda, u hali Aleksandar Nikolić, uspeli da poraze Srbiju sa 102:95.

To znači da će oni u grupu sa Australijom, Nigerijom i Nemačkom koja je u finalu kvalifikacija u Splitu bila bolja od Brazila.

"Katastrofalan poraz",
rekao je vidno razočarani Nemanja Bjelica odmah nakon utakmice i to je defitnitivno najbolji opis onoga što smo imali priliku da gledamo.

Navijača je bilo i mogu Vam reći da su gotovo svi bili šokirani što u startnoj postavi nije bilo Vasilija Micića na početku utakmice. Ono što je još čudnije, nije ga bilo ni na klupi, već se priključio nakon nekoliko minuta.

"Težak poraz za sve nas. Neočekivana situacija koja se desila meni lično, ali nije sada vreme za to. Italijani su igrali odlično, čestitam im".

Na pitanje da li je sve u redu sa njim, pošto se žalio na neku povredu i nije igrao celo drugo poluvreme, ostao je zagonetan.

"Čuće se", poručio je kratko košarkaš Anadolu Efesa.
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Videlo se još prvog dana da nešto ne štima. U reketu je "duvala promaja", na perimetru smo prelako propuštali igrače i dozvoljavali lake poene protivnicima.

Istina, Srbija je pobedila i Filipine i Dominikansku republiku i Portoriko, ali nijedan od ta tri meča nije bilo lagan. Srbija je bila veliki favorit u svim ovim mečevima, čak i u susretu sa Italijom.

Miloš Teodosić je živa legenda košarke, Nemanja Bjelica ima pregršt sezona u NBA i Evroligi na najvišem nivou, a Vasilije Micić je MVP. To smo nekako shvatili kao ogromnu prednost i bukvalno moranje.

Sada, svi upiru prstom. Bjelica je, ipak, rekao da treba prihvatiti odgovornost i možda otkrio nešto veoma važno:

"Ljudi, ako nam Miloš Teodosić igra presing preko celog terena u 40. minutu, onda nešto gadno ne valja. Ne znam šta je razlog svega ovog, ali moramo da budemo u timu sa 100 odsto sebe. Velika sramota kako smo izgubili ovaj meč. Nije do trenera i stručnog štaba, već do nas igrača".


Sigurno boli, nikome nije lako.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Bilo je naznaka da Srbija može da se vrati. Setimo se samo onih rafala Danila Anđušića, čitavu halu je uspeo da podigne na noge. Ipak, nije bilo dovoljno...

Ima jedan interesantan podatak. Srbija nije jedini domaćin kvalifikacionog turnira koji se nije kvalifikovao na Olimpijske igre. Naprotiv, nijedan domaćin to nije uspeo.

Kanađani su šokantnim porazom od Češke ostali bez plasmana na OI u Viktoriji, Hrvati su prvo dobili lekciju od Brazila, pa onda i odlučujući poraz od Nemaca u Splitu, dok su Litvanci u Kaunasu rekli "zbogom" u meču sa Slovenijom.

Dakle, 0/4, prokletstvo domaćeg terena ili nešto drugo? Jednostavno moramo da pohvalimo Danila Anđušića i Ognjena Dobrića, svestan sam da se u ovoj situaciji niko ne izdvaja, ali Dobrićeva odbrana i požrtvovanje i Anđušićevi poeni nisu bili neopaženi.

Već sam spomenuo dve jako bitne serije koje je pokrenuo Anđušić, za Dobrića nije bilo izgubljene lopte i to nije bilo dovoljno, ni blizu. Mnogo toga ne znamo, čini se da ni atmosfera nije dobra, ali ne želim da ulazim u priču čije detalje ne znam, a za spekulacije ne želim da se hvatam.

Srbija je u Beogradu imala veliku šansu da se dokopa Olimpijskih igara u Tokiju, delovalo je da imamo fantastičan tim, da nasumičnih 12 sa onog prvog spiska mogu da odvedu Srbiju na Igre.

A onda su krenuli otkazi. Nikola Jokić, Alen Smailagić i Aleksej Pokuševski... Potom Nemanja Nedović, Vladimir Lučić, Nikola Milutinov, Marko Gudurić. Sezone su bile duge i naporne, povrede i umor su izneli svoj ceh.

"Mi moramo da živimo s ovim rezultatom kao ljudi i reprezentacija. Na ovom nivou košarke najvažnije je da budete u timu sa 100 odsto sebe, fizički i psihički, inače ste samo ime. A imena ne donose rezultat. Mi nismo doneli nikakvu igru, samo ime koje ništa ne znači", rekao je Igor Kokoškov, selektor Srbije.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
U svetu košarke "Srbija" je veliko ime, Srbija je zemlja košarke i zbog toga je ovo shvaćeno kao tragedija, dok će neko ipak reći da se radi samo o sportu.

Možda ćemo uskoro i dobiti odgovor šta se dogodilo i kako smo od velikog sna došli do dna, možda nikada i nećemo. Mnogi se još uvek nisu oporavili od poraza od Argentine, a stigao je poraz od Italije.

Koronavirus, kratke i naporne sezone, povrede i ko zna koji još drugi problemi su snašli naše reprezentativce. Srbija je na kraju sve platila i kratko poručila:

"Zbogom, Tokio"

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: