Kineski šampion bez OI zbog dopinga

Kineski plivač Sun Jang suspendovan je na četiri godine i tri meseca zbog kršenja antidoping pravila.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

20:18

Kineski šampion bez OI zbog dopinga
EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

To je rezultat ponovljenog suđenja pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS).

Ovom presudom okončane su njegove nade da će na Igrama u Tokiju braniti olimpijsko zlato na 200 metara slobodnim stilom.

Suspenzija se računa od februara 2020, što znači da bi Sun mogao da učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. On će tada imati 32 godine.

CAS je utvrdio da je Sun "postupio nepromišljeno" zbog toga što je odbio saradnju sa sakupljačima uzoraka tokom posete njegovom domu u septembru 2018. godine.

Prvobitna osmogodišnja suspenzija, koja mu je izrečena u februaru prošle godine, ukinuta je po odluci Vrhovnog suda Švajcarske, a CAS-u je naloženo da ponovi slučaj, ali sa drugim predsedavajućim.

Sud u Švajcarskoj je tada naveo da je predsednik tročlanog veća iskazivao antikineske stavove u komentarima na društvenim mrežama.

Ponovljeno sudjenje, sa trojicom novih sudija, održano je prošlog meseca kako bi odluka bila doneta pre početka Olimpijskih igara.

Slučaj se odnosio na neuspešan pokušaj antidoping zvaničnika da od Suna uzmu uzorak krvi i urina tokom nenajavljene posete njegovom domu u Kini u septembru 2018. godine.

Tada je radnik obezbedjenja po instrukciji Sunove majke čekićem razbio kutiju i uzorak je postao beskoristan.

Svetska plivačka federacija (FINA) je tada samo upozorila Janga, nakon čega je Svetska antidoping agencija (WADA) predala slučaj CAS-u.

WADA je zatražila suspenziju od dve do osam godina pošto je to Sunu bio drugi antidoping prekršaj. On je 2014. godine bio suspendovan na tri meseca zbog uzimanja nedozvoljenog stimulansa trimetazidina.

Sun Jang je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio zlatne medalje na 400 i 1.500 metara slobodno, dok je u Igrama u Rio de Žaneiru slavio na 200 metara slobodno.

Pored toga, osvojio je još dva olimpijska srebra i jednu bronzu, dok je na svetskim prvenstvima osvojio 11 zlatnih medalja, dva srebra i tri bronze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: