Partizan u Kejptaunu ojačava Omladinsku školu

Snaga, veličina i kvalitet Omladinske škole Partizana odavno su prepoznati u Evropi, a nakon što je delegacija crno-belih bila u poseti Kejptaun sitiju.

Izvor: SN

Nedelja, 20.06.2021.

13:00

Partizan u Kejptaunu ojačava Omladinsku školu
Foto: FK Partizan

Tokom višednevnog boravka u drugom po veličini gradom u ovoj zemlji, napravljen je prvi, ali veoma značajan korak u uspostavljanju međusobne saradnje dva kluba koja bi i Partizanu i Kejptaun sitiju bila od koristi.

"Kontakt sanjima je uspostavljen preko Sejdube Sume, budući da je predsednik Džon Komits bio posrednik prilikom njegovog dolaska u Partizan. I ne samo da je on čovek koji brine o karijeri našeg fudbalera, već ga je usvojio dok je bio dečak, tako da između njih dvojice vlada mnogo prisniji odnos nego onaj na nivou menadžera i klijenta", otkriva direktor Omladisnke škole Partizana, Vanja Radinović.

Džon Komits i njegov sin Majkl, koji trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora kluba, dugo su već u fudbalu, a pre Kejptaun sitija bili su vlasnici jednog drugog kluba u Južnoj Africi.

"Punih devet godina gospodin Komits je bio u partnerskom odnosu sa slavnim Ajaksom i u Južnoafričkoj Republici vodio klub koji nosi ime kao velikan iz Amsterdama. Vlasnička struktura je bila “pola-pola”, a nakon razlaza je odlučio da preuzme Kejptaun siti i od njega je napravio jedan od najorganizovanijih klubova u zemlji. To samo govori da je reč o čoveku koji se razume u fudbal i nama je čast što smo dobili priliku da sarađujemo sa njim" napomenuo je Radinović i otkrio kako je protekao boravak u Kejptaunu:

Glavni skaut Omladinske škole, Goran Arnaut, zamenik generalnog direktora Miodrag Nikolić i ja smo odgledali nekoliko mečeva na seniorskom nivou, mnogo utakmica mlađih kategorija, mahom uzrasta U19, U18 i U16. Stadioni su fenomenalni, izgrađeni za Svetsko prvenstvo 2010. godine, tribine su pune, a klubovi mnogo novca dobijaju od TV prava. Mogu slobodno da kažem da je za 30 ili čak 50 odsto bolje nego ovde u Srbiji.
Foto: FK Partizan
Južnoafrička Republika, kao zemlja od 58 miliona stanovnika pruža ogroman potencijal u fudbalskom smislu i direktor omladinske škole Partizana ne krije zadovoljstvo urađenim poslom u Kejptaunu.

"Tržište u ovoj zemlji veliko i od igrača koje smo videli sasvim sam siguran da bi trojica ili četvorica odmah mogla da dođu u Partizan i naprave ozbiljnu razliku. Međutim, problem su primanja i plate, budući da igrači tamo veoma dobro zarađuju, a obeštećenja za najbolje igrače gotovo po pravilu ne idu ispod 3.000.000-4.000.000 evra. Ipak, moj posao u Kejptaunu je bio da dogovorim saradnju na nivou Omladinske škole i u tome smo uspeli"

Konkretno, prema Radinovićevim rečima, razmatrani su i precizirani razni aspekti potencijalne saradnje, i to u oba pravca.

"Pre svega, razgovarano je o tome da određeni broj trenera iz Partizanove omladinske škole ode u Kejptaun siti i pomogne im u radu sa mlađim kategorijama, a razrađen je i model po kojem bi dvojica ili najviše trojica mladih i perspektivnih igrača južnoafričkog kluba, zajedno sa jednim trenerom iz kluba, došli u Beograd na mesec dana. Oni bi ovde bili naši gosti, a po povratku u Kejptaun bismo nastavili da ih pratimo, kako bismo ispratili njihov dalji razvoj. Takođe, za kraj je pomenuta i mogućnost da prvi tim našeg kluba ode u Kejptaun na pripreme. Gospodin Džon Komits je spreman da to sve organizuje, ali o tome će se detaljnije pričati kad, nadamo se vrlo brzo, bude bio naš gost u Beogradu", ističe Radinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: