Neka igre počnu

Prelazni rok. Vreme radosti, tuge, osećanja izdanosti i nadanja. Stalnog "osvežavanja" stranice zarad novih informacija, maštanja o potencijalnim tandemima i propuštenim šansama.

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2021.

09:48

Neka igre počnu
Foto: Profimedia

Nikome nije prijatno da vidi najdražeg igrača u dresu druge ekipe. Za nekoga je to slika Figa u belom dresu, drugi ne mogu da izbrišu Toresa kako drži plavi, a neki i Klea u crno-belom.

Isto tako, zadovoljstvo koje pruža dolazak igrača, dugo priželjkivanog, nenadmašno je. Ali, uz jedno upozorenje. Tužni su bili drugi zbog njegovog odlaska.

Sutra ćete vi biti na kraju te transakcije.

Već završeno

EPA/MATTHIAS SCHRADER / POOL
Klubovi su odlučni u nameri da ne gube vreme, te je već nekoliko velikih transfera završeno.

Najzvučniji je svakako onaj Davida Alabe u Real i to besplatno, s obzirom na to da mu je ugovor istekao.Pored Alabe, Bajern će napustiti Žerom Boateng i Havi Martinez kojima ističe ugovor, a došao je levi bek Ridinga Omar Ričards.

Najveći gubitnik dosadašnjeg dela verovatno je Lajpcig koji je pored Julijana Nagelsmana (preuzeo Bajern), ostao bez štoperskog tandema. Upamekano je krenuo istim putem kao i Nagelsman, dok će Konate pojačati Liverpul. Oba transfera vredna su oko 40 miliona evra.
Foto: Profimedia
Klub je napustio i Hanes Vulf kog je, nakon pozajmice, otkupila Borusija Mehengladbah.

Lajpcig je taj novac preusmerio na dovođenje Joške Gvardiola i Muhameda Simakana iz Strazbura, a u klubu će za stalno ostati Anhelinjo i Benjamin Henriks. Takođe, Brajan Brobi iz Ajaksa doveden je bez obeštećenja.

Talentovani vezista Aster Vranks je pojačao Volfsburg iz Standarda, Borusija je pazarila golmana Štutgarta Gregorija Kobela i mladog defanzivca Sumailu Kulibalija. Štutgart je napustio i Gonzalo Kastro.

Što se tiče Leverkuzena, važno je napomenuti da su klub napustili Aleksandar Dragović (prešao u u Crvenu zvezdu), kao i braća Bender koji su završili karijeru.

Kada su premijerligaši u pitanju, sem Liverpulovog novog štopera nije bilo većih akvizicija. Siti je doveo mladi duo Fluminensea Kaikija i Metinja za ukupno 15 miliona.

Kreg Doson je iz Votforda prešao u učesnika Lige Evrope naredne sezone Vest Hem, a novi/stari član Premijer lige je doveo vezistu Imrana Luzu iz Nanta,

Trošio je još samo Norič koji je doveo štopera Bena Gibsona i levog beka PAOK-a Dimitrisa Gijanulisa.

Italijanima je došla na naplatu "pozajmica, pa transfer" sistem funkcionisanja. Tako će Juventus morati da plati Šalkeu oko 20 miliona za Vestona Mekenija, Napoli Interu sličnu sumu za Politana, Hamed Traore će Sasuolo, uz dolazak i Marsejevog Maksa Lopeza, pojačati za 16 miliona, dok će iz Ajaksa put Kaljarija za stalno Razvan Marin za oko 10 miliona.

Atalanta će za Musu Baroua (Bolonja) i Rodžera Ibanjeza inkasirati 23,5 miliona.

Praktično jedini pravi, veliki transfer jeste onaj Majka Manjana, koji je za 13 miliona prešao iz francuskog šampiona u Milan.
EPA/Alejandro Garcia
Španci ili su se odlučili da ne troše ovog leta ili "zatišje pred buru" poprima novu dimenziju. Poput Realovog recepta za Alabu, Barselona je dovela dvojac iz Sitija u vidu Serhija Aguera i Erika Garsije. Stigao je i desni bek Betisa Emerson, a u suprotnom smeru otišao je Huan Miranda.

Nekadašnja velika nada Arturo Vadiljo je prešao iz Selte u Espanjol, a bivši igrač kluba iz Galicije i Atletiko Madrida Augusto Fernandez otišao je u penziju.

PSŽ će se ovo leto fokusirati na novi ugovor za Mbapea, a za sada je samo doveden Danilo Pereira kog su Parižani bili u obavezi da otkupe. Ista situacija je i u slučaju Albana Lafonta koji je za 7,5 miliona prešao iz Fiorentine u Nant.

Štoper Damijen de Silva je pojačao Lion iz ekipe Rena.

U povoju

EPA/SIMONE ARVEDA
Barselona za prioritet ima produžetak ugovora Lea Mesija, ali na svom radaru imaju još tri besplatna transfera. Među njima su holandski duo - Memfis Depaj i Đini Vajnaldum, kao i Đanluiđi Donaruma. Za italijanskog golmana se interesuju i drugi klubovi poput Juventusa, PSŽ-a, a i Murinjo ga je pozvao da dođe u Romu.

Miralem Pjanić želi da napusti ekipu i vrati se u Juventus (ili pređe u Inter), a neizvesna je budućnost Dembelea. Katalonci žele da pojačaju zadnju liniju dovođenjem Kundea iz Sevilje. Konkurencija za potpis mladog Francuza biće im Mančester Junajted.

Engleski velikan se povezuje sa velikim brojem igrača poput Harija Kejna, Džejdona Sanča, Hakana Čahanoglua, Kalidu Kulibalija, a navodi se i da se PSŽ povukao iz trke za potpis Kristijana Ronalda što bi moglo da poveća šanse Junajteda.

Međutim, ukoliko francuski klub dovede Ronalda, to bi moglo da znači i prelazak Kilijana Mbapea u Real. Novi trener Reala Karlo Ančeloti je naglasio da Azar i Bejl imaju budućnost u klubu uprkos prethodnim navodima o njihovoj sigurnoj prodaji.

Što se tiče Parižana, oni pokušavaju da zadrže Mojzea Kina u svojim redovima. Pregovori su u toku, a cena je oko 45 miliona evra. Pominje se i dolazak Tea Ernandeza, kao i Serža Orijea, nekadašnjeg igrača ovog kluba koji napušta Totenhem kao slobodan igrač.

Uz to, nadaju se da će Poketino ostati u klubu naredne sezone tj. da neće otići u Totenhem.
EPA/Richard Heathcote / POOL
Danijel Levi želi argentinskog stručnjaka nazad kao poslednju priliku da zadrži Kejna u timu. Najbliže dovođenju engleskog napadača je Siti koji navodno nudi Sterlinga i Žezusa plus novac. Sterling je na meti i Arsenala, a Arteta u svom notesu ima upisano i ime Andrea Onane. Na spisku je i Alber Sambi Lokonga iz Andrlehta.

Kada je Siti u pitanju, pored navedenog, nije skriveno ni njihovo interesovanje za Džeka Griliša. "Građani" razmišljaju i o prodaji Bernarda Silve kako bi počeli sa reorganizacijom tima.

U trci za potpis engleskog veziste imaće konkurenciju u vidu gradskog rivala, kao i u slučaju Harija Kejna. Aston Vila je već odlučila na koga će potrošiti deo Grilišovog obeštećenja - Krisa Vuda iz Barnlija.

Njihov rival Čelsi će ovog leta navodno imati na raspolaganju 200 miliona funti. Prvo ime na Tuhelovom popisu želja svakako je napadač Intera Romelu Lukaku. Belgijanac je izjavio da će ostati, ali ne bi bio prvi fudbaler koji je obećanje prekršio.

"Plavci" su kao zamenu identifikovali Halanda, ali se postavlja pitanje koliko je taj transfer realan. Klub će sigurno napustiti Batšuaj za koga je interesovanje pokazao neimenovani premijerligaš.

Klub sigurno napuštaju i Fikajo Tomori, Olivije Žiru, Tami Ejbraham i Ros Barkli. Mesta možda neće biti ni za Kristijana Pulišića.
EPA/CESARE ABBATE
Međutim, čak i da zadrže Lukakua, milanski klub bi mogao ostati bez Aleksisa Sančeza koji je na meti Sevilje.

Što se tiče Liverpula, oni prodajom Harija Vilsona, Marka Grujića, Divoka Oriđija i Taiva Avondžija planiraju da skupe oko 60 miliona evra. Taj novac će biti upotrebljen za obnavljanje ugovora nekolicini igrača.

Iz kluba navode da zamena za Vajnalduma neće biti dovođena, iako se pominju Saul i Tilemans. U španskim medijima se pojavila i vest da je Kutinjo ponuđen Liverpulu.

Naime, Barselona bi htela da "redsi" uzmu Brazilca i otpišu dugovanja Katalonaca u vezi sa njim. Međutim, Liverpul je "prodao" taj dug banci i uzeo novac, te praktično Barsa ne duguje Liverpulu.

Pominje se i dolazak Abdula Isahakua iz Gane. Mladi napadač, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača Afričkog kupa nacija za mlade, će najpre otići u Sporting na pozajmicu kako bi dobio radnu dozvolu. Još jedan Afrikanac je na radaru - Petson Daka iz Salcburga.

Kad smo već kod Sportinga, izgledno je da će zameni Bruna Fernandeša Pedru Gonsalvešu uskoro takođe biti potrebna zamena s obzirom na to da ga traži Junajted.

Igrači njihovih rivala Porta, Hesus Korona i Seržo Oliveira, nalaze se na radaru Fiorentine.

Srbi na tržištu

EPA/ANDREJ CUKIC
Kada su u pitanju naši fudbaleri, svakako će sve oči biti uprte u Dušana Vlahovića. Mladi napadač je ove sezone postigao 21 gol u Seriji A, te je veliki broj klubova stao u red za njegov potpis.

Poslednjih dana najviše se pominju Liverpul i Milan, dok navodi u vezi sa Arsenalom nisu tačni. U trku bi mogao da se uključi i Inter, ukoliko Lautaro Martinez ode.

Nije nerealno ni da Vlahović ostane u Violi još jednu sezonu, a s obzirom na dolazak Đenara Gatuza na mesto trenera.

Ništa manje interesovanja ne vlada ni za njegovog klupskog kolegu Nikolu Milenkovića. Štoper je na radaru velikog broja premijerligaša (Junajted, Arsenal, Vest Hem), a u engleskim medijima je okarakterisan kao "novi Vidić". Za njegove usluge se raspituju i Inter i Juventus, a navodno je i sam štoper više za ostanak na "čizmi".

Cena Milenkovića se kreće od 25 do 30 miliona funti.

Interesovanje za njihovog reprezentativnog kolegu i još jednog fudbalera koji nastupa u Seriji A Sergeja Milinkovića Savića čini se da je "presušilo". Početkom maja se pisalo o interesovanju Intera i Totenhema, ali su se dva kluba preorijentisala na druge mete.

U sličnoj situaciji je i Uroš Račić koji je u jednom trenutku bio meta nekoliko evropskih velikana, ali su i te priče zamrle.

Status Luke Jovića u Realu još uvek nije definisan. Navodno su spremni da prodaju sprskog napadača, ali to bi moglo da se promeni sa dolaskom Karla Ančelotija. Italijan voli da igra sa dva napadača, a u Realu, pored Benzeme, ima samo Marijana Dijaza. Jović ili kupovina novog napadača? Ostaje da se vidi.
EPA/ANDREJ CUKIC
Za njegovog saigrača u Ajntrahtu Filipa Kostića "zagrizao" je Inter koji ga vidi kao idealno rešenje po levoj strani u 3-5-2 formaciji koju im je Konte ostavio u amanet. Ukoliko Inter nekako zadrži Hakimija, sa Kostićem bi svakako činio jedan od najboljih bočnih tandema na svetu.

Za njegovog kolegu u napadu Srbije Aleksandra Mitrovića zainteresovan je Vest Hem. Pojavili su se navodi da Šefild Junajted, koji je nedavno preuzeo Slaviša Jokanović, ima šansu, ali teško da Mitrović planira da pređe u drugi klub iz Čempionšipa. U isto vreme, Skot Parker tvrdi da Mitrović ostaje.

Što se tiče čuvara mreže naše reprezentacije, za očekivati je da Marko Dmitrović napusti Eibar koji je ispao iz lige, a isto bi mogao da uradi i Predrag Rajković u potrazi za boljim klubom od Remsa.

Nemanja Radonjić će ostati u Herti najmanje još jednu sezonu, Marko Grujić gotovo sigurno napušta Liverpul, najbolji igrač poljske lige Filip Mladenović će se i naredne godine boriti za to priznanje u Legiji, a Dušan Tadić je otprilike jedini Ajaksov igrač koji je tu da ostane.

Takođe, doskorašnji kapiten reprezentacije Aleksandar Kolarov prešao je u redove Crvene zvezde gde će odigrati verovatno poslednju sezonu u karijeri

Priredio: Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: