Novak o vakcinaciji: Ja sam advokat slobode izbora

Jedna od tema na ovom, ali i mnogim drugim turnirima jeste vakcina protiv koronavirusa.

Izvor: Z.K.

Petak, 23.04.2021.

18:20

Novak o vakcinaciji: Ja sam advokat slobode izbora
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Novak Đoković kao ni mnogi drugi teniseri nije mogao da izbegne da odgovara na to pitanje, iako je svoje stavove o svemu više puta iznosio u javnost.

Činjenica da su se neki srpski igrači nedavno vakcinisali, nije promakla ni njemu, pa je bilo zanimljivo čuti kakvi su njegovi trenutni stavovi u vezi sa celom situacijom.

Novaka su pitali da li planira da se vakciniše, recimo do kraja ove nedelje.

"Drago mi je da igrači imaju opcije da biraju. Srbija ima tu, koliko vidim, mnogo opcija, ono što sam čuo je da se dosta njih vakcinisalo različitim vakcinama. Bilo je dosta nejasnoća hoće li vakcine biti obavezne ili ne. Nadam se da neće doći toga, ja sam uvak taj koji podržava slobodu izbora. Odluku o tome šta ću raditi želim da čuvam za sebe. Neću da me uvuku u tu igru za ili protiv vakcine, ne želim da me neko etiketira na ovu ili onu stranu. Zato neću odgovoriti do kraja na to pitanje i nadam se da to poštujete", rekao je Novak.

On je dalje pojasnio zašto oseća da je to posebno osetljiva tema u ovom trenutku.

"Imam osećaj da je to veoma osetljiva tema. Ljudi su emotivni zbog toga i to razumem, mnogo se toga dešava. Naša zemlja se bori dugo sa tim, mnogi žele da se vrate u normalu što je pre moguće i da se sačuvaju, da se ne inficiraju. Kad je reč o vakcini, ja sam pobornik slobode izbora. Zato ne želim da kažem šta ću uraditi. Ako kažem ovo ili ono, biću u jednom timu. Ne želim taj konflikt. Ima mnogo neizvesnosti oko svega toga. Ne bih da budem deo te medijske kampanje, tražim samo da se poštuje moja želja da čuvak odluku za sebe. Ko hoće da se vakciniše, u redu, to poštujem. Ja sam potpuno protiv toga da vakcina bude obavezna. Svako ima svoj fizički integritet i pravo da bira šta će raditi sa svojim telom", jasan je Đoković.

Šampion Melburna je dodao da je svestan da postoji različit pristup ovom problemu.

"Ne znam kakve su brojke oko vakcinisanja, ne pratim mnogo vesti jer se time mnogo stresirate. Čuo sam da neke zemlje poput Velike Britanije imaju veću odgovornost, da bi se vakcinisalo 95 odsto ljudi, ali Rafa mi je rekao da je u Španiji odziv mali. Svaka se zemlja nosi nezavisno sa tom situcaijom oko korone, ne prolazimo svi isto. Rusija, Beloruisija i Švedska imaju dugačiji pristup i ide im dobro. Nisam doktor, virusolog ili neko ko je kompetentan da priča o tome, ali vidim sa strane, sa neutralne pozicije da ima mnogo razlika u mišljenju kako se boriti sa ovim. Sloboda izbora, ja sam advokat toga", podvukao je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: