Medvedev zvanično drugi na ATP listi, Đokovićeva 312. nedelja

Šampion turnira u Marseju, Danil Medvedev i zvanično je postao drugi teniser sveta.

Izvor: Z.K.

Ponedeljak, 15.03.2021.

08:50

Medvedev zvanično drugi na ATP listi, Đokovićeva 312. nedelja
Foto: Profimedia

Sjajni Rus, koji je u gradu na jugu Francuske u nedelju osvojio svoj prvi trofej u sezoni i deseti u karijeri, tako je uspeo da razbije monopol na prve dve pozicije koje su više od 15 godina držala četiri igrača.

U pitanju su Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Mari. Niko sem njih četvorice nije uspeo da kroči na prva dva stepenika ATP liste još od 18. jula 2005.

Tada je na poziciji broj dva bio Lejton Hjuit, dok je Federer bio broj jedan.

Od 25. jula 2005. do 15. marta 2021. prošlo je tačno 794 nedelju kako su članovi "super četvorke" držali primat na prve dve pozicije.

U taj zbir nedelja nisu uračunate one 22 iz prošle sezone, kada je lista bila zamrznuta.

Federer je u to vreme, u julu 2005. godine, imao pet grend slem titula, Nadal samo jednu, a Novak Đoković je na grend slem turnirima imao skor od po tri pobede i poraza!

Medvedev je tada imao devet, a Amerikanka Koko Gof samo godinu dana.
Sve to pokazuje koliko je zastrašujuća bila dominacija pomenutih igrača i koliko je ovaj "brejk" koji je napravio Medvedev značajan za poredak stvari u današnjem tenisu.

"Uvek je bolje kada se popnete na poziciju više na listi pošto nešto veliko uradite. Znam da mi osvojeni poeni ovde u Marseju nisu dali taj napredak, jer bio svakako postao drugi na svetu, ali je ovaj trijumf dobar zbog samopouzdanja. Ipak sam osvojio turnir", izjavio je Medvedev.

Rus je u januaru 2016. bio 329. na listi, u Novembru 2018. je već bio na 18. mestu, a sada je drugi.

Jasno je da mu je naredni cilj da napadne mesto broj jedan i konačno dođe do grend slem trofeja, koji još nema u svojoj kolekciji.

Što se tiče ostatka ATP liste, Novak Đoković je počeo svoju 312. nedelju na prvom mestu, u prvih deset više nije bilo promena, dok je Roberto Bautista Agut napredovao dve pozicije i "preskočio" Davida Gofana i Denisa Šapovalova pa je sada 11. teniser sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: