"Zašto se žene ne uzdižu kao Mesi i Ronaldo?"

Dina Ašer Smit, britanska atletičarka, govorila je o problemima koje žene imaju u svetu sporta.

Izvor: SN

Subota, 13.03.2021.

16:30

EPA-EFE/Sascha Steinbach / POOL

Dina Ašer Smit kaže da je pre početka pandemije korona virusa često išla po školama i trudila se da svoj deci bude primer pravog sportiste.

Ohrabrivala je devojčice da pričaju o ženskim problemima, iako je na momente znalo da bude neprijatnih razgovora, Dina smatra da su to jako važne stvari.

U tekstu objavljenom na sajtu "Players Tribune" Dina Ašer Smit je podelila i jednu anegdotu pomenutog neprijatnog razgovora:

"Jedna osmogodišnja devojčica mi je rekla da mora da počne da trenira jer je debela. Pogledala sam je i rekla: 'Molim?!' Odakle osmogodišnjakinji tako nešto? To je luda rečenica, to nije normalno. Naravno, poenta sporta je da budeš zdrav i da izgledaš dobro, ali ne treba biti ekstreman. Ne treba deci od osam godina da bude cilj da imaju izvajano telo, već da budu zdravi, iako često sport i dobar izgled idu zajedno. Sport treba da bude zabavan, da ti dozvoli da se izraziš, da testiraš sebe, da stekneš prijatelje, da mentalno ojačaš... Nekada će to postati i karijera, ali ne i nužno i to moraju da znaju deca od osam godina", napisala je Dina Ašer Smit.

Nastavila je Dina da priča o tom problemu i onda se nadovezala na još jedan:

"Da li je estetika postala glavna stvar? Kakvu poruku šaljemo deci od osam godina? Koga to uzdižemo? Ako si najbolji svih vremena, ako si osvajač zlatne medalje ili slično zaslužuješ svu pažnju i poštovanje i u muškom sportu ćeš to i da dobiješ. U ženskom nije takav slučaj. Pogledajmo Martu, Aniku Somerstam, Kejti Ledecki, Valeri Adams ili Dalilu Muhamed. Zašto njih ne viđamo više? Zašto se te žene ne uzdižu kao Mesi i Ronaldo?", upitala je Dina.

Navela je kasnije da to i nije potrebno gurati na silu, da sportisti ne žele slavu, žele pobede, titule i medalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: