Ponovo promenjena pravila u odbojci

Svetska odbojkaška federacija je objavila da su delegati 37. Kongresa FIVB, koji je održan "on-line", usvojili promene "Pravila igre".

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2021.

12:00

Ponovo promenjena pravila u odbojci
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Predstavio ih je Giljermo Paredes, predsednik Sudijske i Komisije za pravila igre FIVB.

Predlozi su usvojeni sa 160 glasova "za", 3 "protiv", dok je 1 delegat bio uzdržan.

Po novim pravilima i libero može biti kapiten ekipe, što do sada nije bio slučaj.

U slučaju da je jedna ekipa već izvršila šest izmena, a igrač te ekipe bude isključen ili odstranjen, timovi će moći da zamene tog igrača bez obzira na broj do tada izvršenih izmena.

Do sada je važilo pravilo da igrač može pokušati da igra loptom koja se nalazi preko zapisničkog stola samo do polovine stola na kojoj se njegova ekipa nalazi, a sada je dozovoljeno odigravanje preko čitavog stola.

Modifikovano je pravilo koje sada omogućava istovremeni kontakt blokera i napadača na strani napadača.

Zvanična "Pravila igre" u odbojci i bič-voleju obično stupaju na snagu tri meseca posle odobrenja Kongresa FIVB. Međutim, zbog odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju, primena novih pravila počeće 1. januara 2022.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: