Za istoriju: Dve žene sude istu NBA utakmicu

Momenat za istoriju NBA - Natali Sago i Džena Šreder sudiće po prvi put zajedno na jednom meču u američkoj košarci.

Izvor: Z.K.

Ponedeljak, 25.01.2021.

19:45

Za istoriju: Dve žene sude istu NBA utakmicu
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

To će se dogoditi od jedan sat posle ponoći na susretu između ekipa Orlanda i Šarlota.

Sago je suđenjem u NBA počela da se bavi 2018. godine, dok je Šrederova krenula godinu dana kasnije, ona je tada postala četvrta žena-sudija u ovoj ligi.

Osim njih, kao sudije sada rade i Lorin Holtkamp-Sterling, Ešli Mojer-Gleič i Simon Jelks.

"Ovo je oblast za koju nisam siguran kako je uspela da ostane tako dominantna od strane muškaraca, tako dug period. Jer to je oblast, posebno kad se radi o fizičkom aspektu igre, gde nije prednost biti muški sudija", rekao je jednom prilikom komesar NBA Adam Silver.

Ipak, pod njegovom komandom, stvari su počele da se menjaju.

Institut za različitost i etiku u sportu, koji radi u sastavu Univerziteta Centralna Florida, dao je NBA ligi ocenu A- za 2020.

Žene inače okupiraju svega trećinu menadžerskih pozicijama u NBA franšizama, što je prilično malo, pa se teži povećanju tog procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: