Jokić je moćan, ali nije svemoćan

Nakon prvog finala konferencije posle deset godina, očekivalo se da u novoj sezoni Denver Nagetsi budu tim koji je teško pobediti.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

08:30

Jokić je moćan, ali nije svemoćan
Foto: Profimedia

Iako Nikola Jokić igra na MVP nivou, "zlatno grumenje" se muči na startu nove sezone pa posle 11 utakmica ima negativan učinak.

Jokić dominira od starta sezone sa tripl-dabl prosekom od 24,3 poena uz 10,9 skokova i 10,5 asistencija.

On je praktično lider ekipe u svim bitnim parametrima, pa i po broju ukradenih lopti sa 1,8 po utakmici.

To je dovoljno da Denver bude solidan tim, ali ne i pretendent na prvo finale u istoriji franšize, što se očekuje od finaliste Zapada koji je zadržao jezgro tima.

Međutim, dok Srbin pomera granice i beleži MVP statistiku, nema adekvatnu podršku čak ni od najbližih "saradnika".

Prvi među njima je svakako Džamal Marej, koji ima proseke na nivou svoje NBA karijere, čak i bolje od toga, ali je i dalje daleko od nivoa koji se očekuje od momka koga mnogi opisuju kao "superstara".

Međutim, osim dve utakmice sa 31 odnosno 36 poena, Marej je daleko od momka koji je pre nekoliko meseci bio nezaustavljiv u "mehuru" i ubacivao Juti Džez i Los Anđeles Klipersima po 40-50 poena.

Naravno da niko ne očekuje od Kanađanina da stalno beleži slične brojeve, ali bek od 170 miliona mora biti znatno konstantniji, a ne često završavati mečeve sa 9, 13, 14 poena.
Šta tek reći za Gerija Herisa i Vila Bartona kojima se otvara ogroman prostor fokusom protivničkih odbrana na Mareja i Jokića, a oni još više osciliraju pa često viđamo nastupe sa po tek 5-6 poena, pa i manje.

Međutim, dok su navedeni problemi "lako" rešivi i za njih je pre svega neophodno vreme, s obzirom da su ekipe uoči sezone imali tek desetak dana da se pripreme i uigraju, Nagetsi imaju jednu znatno veću "slabu kariku".

Posle više od tri nedelje sezone i desetak utakmica, postepeno se iskristalisao ključni uzrok ispodprosečnih rezultata ekipe iz Kolorada – klupa.

Nagetsi su između dve sezone malo menjali u rosteru, mahom rezerviste, ali se ispostavilo da je to bilo dovoljno da potpuno poremeti kontinuitet u igri koji je ovaj tim imao.

Rezervisti Denvera su daleko od doprinosa koji su proteklih sezona pružali Džerami Grant, Toni Kreg i Mejson Plamli i zbog toga pate igra i rezultati Nagetsa.

Denver je u četiri od šest mečeva kontrolisao retultat tokom većeg dela susreta, imao i dvocifrenu prednost, ali je po pravilo bila dovoljna jedna četvrtina da se meč izgubi.
U poslednjem susretu Nagetsu su imali +18 na startu drugog poluvremena protiv Bruklin Netsa, ali rezervisti nisu uspeli da održe visok ritam koji su uspostavili starteri pa su Njujorčani serijom 29:4 "prelomili" meč u svoju korist već u trećem kvartalu.

"Napravili su 29:4 tako što su ubacili 25 poena za 6 minuta. Lako su pogađali, bili su na 60 posto šuta iz igre, 50 posto za tri, a nas nije bilo nigde", rekao je frustrirani Jokić koji je zbog nemoći tima šutirao stolice pored terena.

Međutim, Nagetsi nemaju problema samo da održe vođstvo, već i da uspostave jaču kontrolu na parketu, što je bilo vidljivo protiv Filadelfija 76ersa i Njujoks Niksa u prethodna dva meča.

Trebalo je Nagetsima celo poluvreme da "slome" desetkovane Sikserse koji su igrali bez Bena Simonsa i Džoela Embida, a ni nešto lakšom pobedom nad Niksima se ne mogu preterano dičiti s obzirom da su Njujorčani u donjem rangu NBA lige i u jeku reizgradnje tima, bez obzira što izgledaju znatno bolje nego prethodnih nekoliko sezona.

Sve to je posledica već navedene neopouzdane klupe jer rezervisti jednostavno nemaju dovoljno snage da isprate ritam neophodan za ono što Denver juri, a to je prvo finale u istoriji franšize.

"Moramo konačno da shvatimo da nije dovoljno igrati tri četvtine u ovom poslu. Moramo pronaći način da igramo svih 48 minuta i kada to uspemo, mislim da će ovaj tim imati prilično dobre šanse
", rekao je trener Denvera Majkl Meloun.

Koliko je klupa slaba karika Denvera pokazuje situacija sa povredama, jer svaki izostanak, a ima ih dosta na startu sezone, je praktično nenadoknadiv.
Foto: Profimedia
Denver je izgubio četiri od prvih pet utakmica sezone koje je zbog problema sa listom propustio Džamajkl Grin, a u poslednjih desetak dana osetan je izostanak Majkla Portera Džuniora zbog koronavirusa, jer Barton jednostavno ne funkcioniše dovoljno dobro na parketu sa Marejem.

Nagetsi bez adekvatne podrške igrača sa klupe nemaju snage da odigraju konstantno svih 48 minuta, pa često ispuštaju stečenu prednost i gube mečeve u neizvesnim završnicama.

Odlazak pomenutih Krega, Grenta i Plamlija nije samo poremetio odbranu, već još više napad, jer njihove zamene nisu dovoljno univerzalni pa izostaje doprinos prilikom odlaska Mareja i Jokića na klupu, a to je bar jedna cela četvrtina po meču.

Primera radi, samo Moris i Grin imaju dvocifren poenterski prosek, a posebno je osetan izostanak poena iz reketa kada nema Jokića jer je Hartenštajn tek na oko 5 poena po meču.

Već smo pomenuli da je Heris ispod očvekivnoga nivoa, dok Kampaco, Dozijer, Ar Džej Hempton, Bol Bol i Hartenštajn nisu dovoljno spremni da nadoknade odlazak igrača koji su zajedno odigrali skoro 1.000 NBA utakmica i bili standardan deo rotacije Nagetsa u poslednjih nekoliko godina.

Problemi su vidljivi u svim linija, pa u spoljnoj Meloun nije dobio previše konstantnom rotacijom trojice bekova Morisa, Dozijea i Kampaca, posebno jer su druga dvojica značajno limitirana u napadu.
Foto: Profimedia
Jokić je alfa i omega Denverovog napada, igra MVP sezonu i bukvalno od njegovog nastupa zavisi i igra celog tima, ali nije ni on svemoguć.

Ono što posebno treba da brine navijače je da Meloun, koliko god da je dobar trener, ne može da izvuče nešto značajno više i bolje od onoga čime raspolaže.

Dok će Marej svakako da unapredi svoju igru kako vreme odmiče, a sigurno i Heris, Milsep i razigraće se Porter, neizvesno je koliko prostora za napredak ima kod rezervista.

Nagetsima svakako plej-of neće biti doveden u pitanje dok god raspolaže tandemom Marej-Jokić koji zajedno po meču donosi skoro 60 poena.

Ali bez dodatnih podešavanja rostera u nastavku sezone, pitanje je da li će Nagetsi i sa Jokićevim tripl-dabl prosekom imati snage da se izbore za samu završnicu u izuzetno konkurentnoj zapadnoj konferenciji u kojoj će rivali još više napredovati kako sezona odmiče.

A. Kovačević
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: