Stanojević za B92.net: Kritike me ne remete – nije normalno to što se desilo u PAOK-u

Mnogo toga je promenila 2020. godina, pa i to da se Aleksandar Stanojević vrati u srpski fudbal posle osam godina.

Izvor: Stefan Smuða

Utorak, 29.12.2020.

09:00

Stanojević za B92.net: Kritike me ne remete – nije normalno to što se desilo u PAOK-u
Foto: StarSport

Od kako je 2012. napustio Humsku, u tri navrata je bio u Kini, potom i Izraelu, Grčkoj i Saudijskoj Arabiji.

A onda, kada su se navijači Partizana najmanje nadali, odlučio je da preuzme „vruć krompir“ nakon odlaska Sava Miloševića i ponovo sedne na užarenu crno-belu klupu.

Turbulencije su potrajale u Humskoj, a pritisci stizali sa svih strana. Kritike su bile objektivne posle gubitka bodova u Gornjem Milanovcu sa igračem više ili šokantnog poraza u Nišu u momentu kada je Zvezda napravila jedini kiks ove jeseni.

Svestan je svega toga i Stanojević. I to ne krije.

Zato smo ga na početku intervjua pitali kako podnosi kritike danas, a kako je to bilo pre 10 godina.
Foto: StarSport
"Ranije su bili drugačiji komentari i kritike. Drugo je vreme sada, vreme društvenih mreža. Ranije ste imali forume i ljude koji su dolazili na stadione. Voleo sam da čitam sve te komentare posle utakmica jer znam da su ljudi bili na stadionu. I vi na B92 ste još tada imali puno komentara na sajtu, a i dosta komentara koji su stizali iz inostranstva. I sve to sam pratio. Pratim i sada, ali danas ima dosta mladih ljudi, svako može da vam da neko mišljenje i nije mi to dovoljno relevantno da bih se time rukovodio. Pratim, volim da čujem mišljenje navijača. Mediji i navijači pričaju i pišu onako kako vide, pogotovo navijači Partizana, ne pričam nekome sa strane i botovima. Pravi navijač Partizana to govori iz čiste duše, onako kako vidi. Ja to vidim malo dublje i šire, a ovim otvorenim konferencijama i svojim stavovima pokušavam da im približim način funkcionisanja svega toga", otvoreno je počeo Stanojević.

Sam je sebi postavio potpitanje koje se samo nametalo kao sledeće...

"Da li me kritike remete? Ne, ni sekunde! Iz razloga jer sam se ostvario kao trener, uzeo sam sa Partizanom to što sam uzeo, pokazao sam to što sam pokazao i što se mene tiče, ne moram više da budem trener. Moj san sa Partizanom se ispunio. Ovo je jedna nova ambicija i nemam tih problema. Takođe, i u inostranstvu sam se ostvario i ništa to na mene utiče. Kritike su prirodne, a ako su konstruktivne, volim da ih čujem!".

Da li je trka sa Zvezdom nemoguća misija?

Foto: StarSport
Pričao je Stanojević po završetku jesenje polusezone o toj trci na vrhu tabele, jurnjavi za najvećim rivalom i da je cilj najpre da se Partizan stabilizuje.

Ali, u Partizanu se znaju jasni ciljevi, to je titula, koje nema eto već tri godine. Ovo bi bila četvrta.

Pitanje svih pitanja je kako se boriti protiv toga da rival sve utakmice pobeđuje. Ili je to nemoguća misija?

"Znate šta, rival pobeđuje već četiri godine. Ne znam statistički koliko je to poraza u četiri godine. To je stvarno fascinantan podatak. Druga stvar, ako ste od starta u minusu, a ja kada sam došao bio sam u minusu šest bodova, onda je svaka utakmica ’na nož’ i tada ne možete da igrate dobro. Ni oni nisu igrali dobro u početku, ako se sećate, bili su pod stresom vezanim za Evropu i domaće prvenstvo u prvih pet ili šest utakmica. Kada su se odvojili, podigli su samopouzdanje i tada je lakše igrati. Mi moramo da se izborimo sa tom situacijom".

"To je ona priča – pokušaj što duže da ti se ne odvoji protivnik, da bi mu pravio pritisak greške. Dobili su samopouzdanje i sada je teško nositi se sa time. Ali nije mi prvi put, imam već koliko utakmica u Partizanu. I u prvom mandatu sam iz minusa osvojio titulu, a posle sam stalno bio u plusu i onda su oni jurili nas. Gubili smo i mi, igrali nerešeno, ali smo uvek bili na četiri, pet ili šest bodova. Tada smo mogli i da odigramo nerešeno, ali bilo je perioda kada smo došli na dva boda. Dva puta sam igrao utakmice sa Zvezdom kada smo bili na dva boda razlike, pa smo se posle tih derbija odlepili i direktno se izborili za titulu".

Žal za Evropom

Foto: StarSport
Kako je stigao u delikatnom momentu, izostao je uspeh u evro-kvalifikacijama, pa su pojedinci njegovoj istoriji neuspeha, uz neosporni kiks protiv Šamroka pre decenije, pripisali još jedan klub na slovo Š.

Ako ćemo realno, Šarlroa je u tom momentu bio lider belgijskog šampionata, u mnogo boljoj formi i momentumu i, bez obzira na „korona-uslove“, favorit na svom terenu u jednoj utakmici.

Na kraju je i eliminisao crno-bele posle produžetaka, ostavivši srpski klub bez preko potrebnog poboljšanja koeficijenta u borbi za ta famozna dva mesta u Ligi šampiona.

A već nedelju dana kasnije krenuo je pad Šarlroa, već u duelu protiv Leha...

"Naravno da mi je žao, svakako. Ali, taj Šarlroa je prethodne godine bio treći na tabeli, jedan bod od drugog. Kada smo mi igrali protiv njih bili su prvi na tabeli i u ritmu. Igrala se jedna utakmica, izgubili smo je u produžetku u poslednjim minutima. Mislim da smo odigrali dobru utakmicu. Pričam realno, iskreno... Nije lako, igra se jedna utakmica, na strani, u Belgiji, protiv tada odličnog protivnika. Jednostavno, bio je takav trenutak. Mislim da smo odigrali dobro drugo poluvreme i produžetke, ali nismo prošli", prisećao se Stanojević gotovo u dahu:

"Da li bih nešto menjao? Ništa. Suma je ušao u drugom poluvremenu, doneo nam je to što je trebalo. Da je igrao od početka, možda bismo izgubili 2:0. Ne znam šta bi bilo kad bi bilo. Stvarno mislim da smo odradili tu utakmicu kako treba, pored toga što je bilo neravnopravna situacija. Tako se namestilo. I Partizan je sa Đukićem prezimeo u Evropi, ali se nisu pravila čuda. Ne znam da li je neko spomenuo da je Đukić prezimeo?", pita se Stanojević.

Razotkrivanje "misterije" iz Soluna

Foto: StarSport
Kada ukucate Aleksandar Stanojević na pretraživaču wikipedia, pojaviće vam se slika Stanojevića u opremi PAOK-a.

Prošlo je osam godina između dva boravka u Partizanu, bilo je tu angažmana u Kini, Izraelu, Arabiji, ali nekako najveću pažnju privukao je kratak boravak u Solunu.

Sigurno se mnogi pitaju – šta se tu desilo?

"Ja sam energičan trener, kratkog fitilja i bukvalno u svim klubovima koje ste nabrojali, uvek sam sam odlazio, nikada nisam dobio otkaz. Sam sam odlazio iz hiljadu razloga – bilo da sam pogrešio pri izboru kluba, bilo da mi nešto drugo nije odgovaralo, bilo da nisam bio zadovoljan rezultatima ili nečim u klubu. Nigde, osim PAOK-a, gde sam ’oteran’, žargonski rečeno. U Solunu direktor od početka nije bio za mene. Nisam im se nametnuo da sam rešenje za njih, odnosno, samom direktoru. Doveli su me, iako su mi rekli da direktor nije za mene. On mi je to otvoreno rekao, krenuli smo u tu priču, a šta god sam ja radio on je u startu bio protiv toga", ponovo je Stanojević pričao u dahu.

Sve što se desilo u Solunu, saglasan je, nije bilo normalno.

"Možda sam ja mogao neke stvari bolje da uradim, ali ako kažete da ste prošli pripreme i preskočili u Ligi Evrope prvo kolo, onda to nije normalna stvar i nije normalna situacija da nešto pokvarite ili tako uradite. Ako gledate sa strane, sve to što se desilo nije normalno. Ali polazim od sebe, možda sam ja trebao neke druge stvari da uradim bolje i drugačije. Generalno, ako odete posle dva meseca nešto nije u redu i nije normalno. Desilo mi se to prvi put, nadam se i poslednji put takvo iskustvo. Videli ste da sam se i posle toga vratio u Kinu, bio u četiri kluba i kandidat za selektora. Dakle, otvorena su mi vrata. Znate i u Haifi kako sam prošao i kako su me otpratili".

"Takav mi je karakter, teško ostajem iz hiljadu razloga..."

Foto: StarSport
Dotakli smo se i teme situacije u Fudbalskom savezu Srbije, ali nije Stanojević želeo dublje da ulazi u javnu analizu oglašavanja igračkih legendi Nemanje Vidića i Nemanje Matića sa jedne, a Marka Pantelića kao potpredsednika FSS sa druge strane.

"Dovoljno sam u mojim stvarima sa Partizanom i ne volim da komentarišem nešto što je van mene. Ne znam kako to funkcioniše u Savezu trenutno".

Često se poslednjih godina moglo čuti da je Aleksandar Stanojević kandidat za selektora Srbije.

Ali, takvih ambicija kod njega trenutno nema.

"Nemam tih ambicija. Trenutno stvarno nemam ambiciju da budem selektor i ne bih prihvatio taj poziv. Bukvalno jedina moja ambicija je vezana za Partizan".

Dugogodišnja?

"Poznavajući mene sa mojim karakterom, teško da će biti dugogodišnja. Dogovor je da bude dugogodišnja, ali bio je takav dogovor i prošlog puta, pa na kraju nije ispalo tako. Ja sam takav karakter, teško mi je da ostanem duže iz hiljadu razloga. Ali, eto vidite, valjda nešto napravim, pa se uvek vraćam na mesto uspeha", zaključio je Aleksandar Stanojević uz osmeh razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: