Sportska 2020 – bila, ne ponovila se

Polako u arhive odlazi još jedna sportska godina, godina kojom je okončana druga decenije 21. veka, koju ćemo, nažalost, više pamtiti po lošem i tužnom nego po dobrom i radosnom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2020.

17:00

Sportska 2020 – bila, ne ponovila se
Photo by Harry How/Getty Images

Nova 2020. godina počela je trijumfalno za Srbiju – naši teniseri su u Sidneju osvojili prvo izdanje ATP Kupa.

Januar je u fudbalu doneo dva transfera koja su značajno uticala na promenu odnosa snaga u Engleskoj i Nemačkoj – Bruno Fernandeš je pojačao Mančester junajted, a Erling Haland ekipu Borusije Dortmund.

Međutim, kraj meseca je doneo prvu tragediju u inače tragičoj godini – u helikopterskoj nesreći poginuo je Kobi Brajant i njegovih osmoro saputnika, uključujući 13-godišnju ćerku.

Početkom februara Novak Đokovićosmi put osvaja Australijan open, za svoj 17. grend slem u karijeri, dok je do prvenca u ženskoj konkurenciji stigla Sofija Kenin.

U istom periodu i popularna američka liga NFL je dobila novog šampiona u Superboulu – Kanzas Siti Čifse koji su u finalu nadigrali San Francisko 49erse 31:20.

U međuvremenu, Tajson Fjuri je okončao petogodišnju vladavinu Dionteja Vajldera u WBC verziji i postao svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji.

A onda je krenuo haos pod nazivom – koronavirus.
Pedja Milosavljevic/Starsport
Malo po malo, nesigurni u to koliko je ozbiljno i koliko će trajati, postepeno su se bukvalno gasila takmičenja.

Većina šampionata je pauzirano, među njima Liga Evrope i Liga šampiona, dok su neki, poput Francuza, Belgijanaca i Holanđana odlučili da ih okončaju – sa ili bez šampiona.

U košarci su bukvalno sva evropska takmičenja završena bez pobednika, uključujući ABA ligu i Evroligu/Evrokup.

S druge strane, NBA liga je pauzirala šampionat i čekala uslove da se nastavi tokom leta.

A ono što su svi s nestrpljenjem čekali na leto je odloženo za godinu dana – Evropsko prvenstvo u fudbalu i Olimpijske igre.

UEFA je u međuvremenu donela plan o završnici LE i LŠ na finalnim turnirima u Lisabonu i Kelnu, dok su ljubitelji tenisa ostali bez svoje poslastice – Vimbldona.

Sportisti su primorani da se bukvalno zaključaju u svoje domove, odakle su redovno stizali snimci kako od dnevne sobe napraviti neku vrstu "teretane" i kako da u to neobično i nenormalno vreme ostanemo "zdravi u glavi".

U Srbiji je sport, bar fudbal, na kratko oživeo tokom maja i juna, taman dovoljno da se privede sezona kraju novom titulom za Crvenu zvezdu i neočekivanim trijumfom Vojvodine u Kupu pobedom nad Partizanom.

U tom periodu se fudbal opet zakotrljao i na najgledanijim fudbalskim terenima – Nemačkoj, Engleskoj, Italiji i Španiji.

Ostatak sportskog sveta je i dalje "spavao", dok konačno nije stigao avgust i sport polako krenuo da se vraća "normalnim" tokovima – pored fudbala, vratili su nam se i košarka, tenis, auto-moto i ostali sportovi.
Photo by Christopher Furlong/Getty Images
Liverpul je posle 30 godina osvojio titulu u Premijer ligi, dok je Real Madrid u Španiji trijumfovao ispred Barselone.

Završnica LE i je opravdala očekivanja, a do titula su stigli, po šesti put Seviljai Bajern.

Bavarci su pred praznim tribinama lisabonskog Da Luža nadigrali najbogatiji tim sveta – Pari Sen Žermen 1:0.

A onda je krenuo jedinstveni prelazni rok – Miralem Pjanić se iz Juventusa preselio u Barselonu, Čelsi je kupovao "na kilo", dok je najveći "potres" izazvao Lionel Mesi.

Šokirao je Barselonu zahtevom za transfer, ali je odbijen. Ipak, promene su morale da se dogode pa Katalonci sada čekaju novog predsednika.

Sa druge strane "bare" sport je, nažalost, bio u drugom planu. U jeku pandemije koronavirusa pokrenuti su novi protesti protiv rasne i društvene nejednakosti u SAD.

Ubistvo Afro-amerikanca od strane policajca u Mineapolistu umnogome je uticalo na atmosferu i dešavanja na sportskim borilištima.

Tako je u nastavku NBA lige skoro većina igrača na dresovima umesto svojih imena nosila neki natpis podrške ovim protestima.

U međuvremenu, nastavljena je teniska sezona, ali nije prošlo najbolje po Đokovića.
Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images
Trenutak nepažnje ga je koštao borbe za titulu na US Openu, dok je bio nemoćan u finalu Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala.

Formula 1 je nastavljena u senci vesti o povlačenju porodice Vilijams iz "najbržeg cirkusa" posle skoro pola veka.

Održan je i odloženi Tur d'Frans na kojem je posle dramatične borbe trijumfova Slovenac Tadej Pogačar, koji je postao najmlađi šampion Tura posle Drugog svetskog rata.

Početkom jeseni najzanimljivija vest u fudbalu bio je povratak Gareta Bejla u Totenhem posle sedam godina u Real Madridu.

Elijud Kipčoge je poražen prvi put posle sedam godina na nekom maratonu, Etiopljanin Šura Kitata je trijumfovao u Londonu.

U oktobru je okončana i najduža NBA sezona u istoriji, posle spektakularne završnice u "mehuru" u Orlandu, Los Anđeles Lejkersi su osvojili svoju 17. titulu i posvetili je preminulom Brajantu.

Habib Nurmagomedov je "udavio" Džastina Gejtdžija i sa savršenim skorom 29-0 se penzionisao iz MMA.

Završena je i produžena F1 sezona u kojoj je suvereno trijumfovao Luis Hamilton i tako se izjednačio sa rekorderom Mihaelom Šumaherom sa sedam pobeda.

Na kraju – 2020. se završila tmurnim vestima kao što je i počela – u legendu su otišla dvojica fudbalera koji su obeležila ovaj sport, u roku od dve nedelje preminuli su Dijego Maradona i Paolo Rosi.

Tako je prošla sportska 2020 – bila, ne ponovila se.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: